USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Таке жахіття не повинне повторитися»: у Луцьку згадували у молитвах жертв нацизму. Фото

11 Квітня 2019 13:24
У всьому світі 11 квітня відзначають Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Не оминають цю дату і в Україні, тому лучани також долучилися до вшанування жертв нацистських концтаборів, прийшовши на меморіальний комплекс «Вічна Слава».

Панахида за загиблими та покладання квітів до стели «Жертвам нацизму» відбулися сьогодні в Луцьку.

Віддати шану в’язням, замученим у нацистських концтаборах, прийшли представники міської та обласної влади, духовенство та представники громадськості міста. Сьогодні в цей день українці покладають квіти до пам’ятників закатованим в’язням та всім загиблим у роки Другої світової війни.
Як відзначила член Спілки в’язнів жертв нацизму Марія Батраченко, сьогодні всі зібралися, аби відзначити пам’ятну дату – Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів.


«Якщо говорити мовою статистики, то кров стигне в жилах. На території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч катів. Концтабори, гетто, в’язниці – через ці табори смерті за роки Другої світової війни пройшло понад 20 мільйонів людей з 30 країн. 12 мільйонів ні в чому не повинних людей, яких фашисти катували, знущалися над ними, не змогли дожити до дня визволення, серед них - 2 мільйони дітей. Забути це неможливо. Сама я народилася не в Україні, а в Австрії, адже моя мама була остарбайтером. Таке жахіття не повинне ніколи повторитися на нашій святій землі» , - зазначила Марія Батраченко. Та додала, що зараз на сході нашої країни також війна, тому не потрібно за це забувати.
Потому духовенство відслужило панахиду за жертвами нацистських концтаборів, помолившись за упокій їхніх душ разом із присутніми.
Насамкінець закатованих жертв нацизму вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до стели «Жертвам нацизму».
Довідково. У березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою бути схопленими американськими військами. Тоді, безпосередньо перед прибуттям американців, на території Бухенвальда (найбільшого концентраційного табору) спалахує збройне повстання, організоване силами самих ув'язнених. Коли в концтабір Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі вже перебрали на себе контроль над табором смерті, над табором було піднято червоний прапор. 11 квітня — день входження американців на територію Бухенвальда — і був прийнятий як дата, коли відзначається «Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів». Після переходу табору під юрисдикцію СРСР табір було долучено до системи концентраційних таборів НКВС, а 1948 повністю інтегровано в систему ГУЛАГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus