USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Там вже кончили бджіл». У волинських селах мруть медоносні комахи і хворіють люди

25 Лютого 2024 14:54
Пасічники села Кашівка Велицької громади розповіли, що минулого літа фермер, який орендує поблизу паї, покропив хімікатами поля, внаслідок чого в пасічників загинули бджоли. Невдовзі весна й нова посівна, тому люди бояться, що історія повториться. Крім того, за попередній випадок ніхто відповідальності не поніс.

«Їх травонули. Наша влада дає землю в оренду. Дали землю в оренду аграрному підприємству «Вишеньки», і вони наробили, що хотіли», – сказав бджоляр із села Кашівка Яків Маріюк, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

За словами місцевих, якщо аграрники будуть так недобросовісно ставитися до скроплювання полів, то й решта бджіл загине.

«Вони ж могли покропити вночі, а вони покропили в 10 годин і бджоли посипалися – не тільки в мене, а в нас усіх. У Жмудчі вже бджіл нема. Там вже кончили бджіл», – наголосив Яків Маріюк.

Він додав: недобросовісні аграрії отруюють не лише бджіл, але й людей.

«Інфекції немає, а все село в туалетах сидить. Що вони наробили? Ото така покропка», – зазначив Яків Маріюк.

У сільськогосподарському приватному підприємстві «Вишеньки» підтвердили, що дійсно засівають поля в селі Кашівка Велицької громади, але те, що через оброблення посівів загинули бджоли, навідріз заперечили.
Із подібною проблемою стикнулися не тільки мешканці села Кашівка. Наприклад, минулого літа почали масово гинути бджоли в селах Радомишль і Баківці. Бджолярі теж запідозрили, що медоносні комахи загинули через те, що місцеві фермери скроплювали поля. А в селі Набережне Боремельської громади після того, як на поля вивезли міндобрива, навіть похворіли діти.

«Я відразу – в поліцію. Приїхали, подивилися, сфотографірували, що бджоли лежать. Ну що ти зробиш? Отаке. Пісьмо прийшло з поліції, що вони занімаються цим ділом, розслідують і дадуть мені знати. А коли те розслідування буде, не знаю», – зауважив пасічник Яків Маріюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Читач Волинських Нов Показати IP 25 Лютого 2024 20:34
Чому не брали мертвих бджіл на лабораторні дослідження, щоб встановити причину загибелі? Нічого про це не сказано в сюжеті, а це важливо!
волиняка Показати IP 25 Лютого 2024 23:26
тих фермерів покропити тою отравою щоб знали...Покидьки.
Константин Показати IP 26 Лютого 2024 21:36
Фермерів за я*ця, вигнати з села + відшкодування

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus