USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Танення льодовиків в Антарктиді може призвести до похолодання в Європі, – вчені

2 Квітня 2023 00:26
Швидке танення антарктичного льоду уповільнює рух глибинних океанських течій, що може катастрофічно вплинути на клімат, зокрема спричинити похолодання в Європі.

Про це йдеться у дослідженні вчених з Університету Нового Південного Уельсу, опублікованому у ScienceDaily, пише УП. Життя.

Морські течії частково зумовлені рухом вниз холодної та щільної солоної води поблизу Антарктиди. Водночас через танення льодовиків морська вода стає менш солоною та щільною, внаслідок чого рух течій уповільнюється.

За оцінками австралійських науковців, глибоководні потоки, які рухають океанські течії, можуть зменшитися. Це може вплинути на клімат, адже течії розносять тепло, кисень, вуглець та поживні речовини по всій земній кулі.

Читати ще: Полярники показали айсберг завбільшки з Лондон, що відколовся в Антарктиді

«Якщо глобальні викиди вуглецю продовжуватимуться, то рух океанських течій сповільниться більш ніж на 40% протягом наступних 30 років, що може призвести до колапсу», – каже головний професор дослідження Метью Інгленд.

За прогнозами вчених, уповільнення течії може спричинити похолодання в Європі, а також зменшити здатність океану поглинати вуглекислий газ з атмосфери.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus