USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Танці, співи й фантастичне вогняне шоу: на Волині відгримів фестиваль «Озерна містерія»

7 Вересня 2021 09:14
У суботу, 4 вересня, на березі мальовничого озера Пісочного на базі санаторію «Лісова пісня» відбувся транскордонний фестиваль «Озерна містерія». Він став фінальним акордом проєкту «Українсько-польське поозер’я – край легенд: відкрий та насолоджуйся» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, що його впроваджують за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Нагадаємо, що головний бенефіціар проєкту – Волинська обласна рада, бенефіціар – гміна Влодава.

Організатори транскордонного проєкту наголошують: його мета – сприяти сталому соціально-економічному розвитку українсько-польського прикордоння шляхом створення конкурентоспроможного продукту та популяризації природної спадщини, а також – забезпечити активну промоцію озер, розташованих у Шацькому районі на Волині та у гміні Влодава Люблінського воєводства, аби збільшити їх туристичний потенціал.
«Рівно тиждень тому ми були гостями фестивалю «Таємниця озера» в Республіці Польща на березі озера Білого в Окунінці, – вітаючи учасників фестивалю, зазначив голова Влинської обласної ради Григорій Недопад. – Епідемія коронавірусу нас закрила по домівках, і люди скучили за можливістю ось так відпочивати. Ми дуже хотіли, щоб цей фестиваль відбувся. І дуже приємно, що нашим гостям і партнерам із Польщі таки вдалося до нас приїхати. Спасибі усім причетним до організації «Озерної містерії». Тож бажаю всім гарно провести час та насолодитися дійством».
Особливу подяку голова облради висловив директорці санаторію «Лісова пісня» Руслані Дибель.

«Дивлюся на вас – і серце радіє, – усміхається пані Руслана. – Як вас багато! Ми дуже втішені, що саме в «Лісовій пісні» відбувається такий фестиваль. Дякуємо і обласній раді, і гміні Влодава за те, що обрали нас партнерами. Я вважаю, що ми вже запрограмовані на успіх і на те, щоб такі фестивалі на нашій базі відбувалися щороку».

Читати ще: Фольклор, смаколики і трішки магії: у Польщі відбувся фестиваль «Таємниця озера»

А від польської сторони учасників фестивалю привітала секретар гміни Влодава Марта Ваврищук.
«Велике спасибі за можливість бути присутніми на фестивалі, у цьому дуже гарному озерному краї, – сказала вона. – Нас дуже вразила краса озера Пісочного. Хоч воно й менше за Світязь, але бачимо, що має великий туристичний потенціал. Тож будемо розвивати його разом».
«У рамках нашої програми реалізовують понад 160 проєктів на прикордонних територіях Польщі, Білорусі та України. Усі вони спрямовані на розвиток територій, промоцію, налагодження зв’язків між країнами, – розповіла старший експерт Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 Олена Зубрицька. – Проєкт «Українсько-польське поозер’я – край легенд: відкрий та насолоджуйся» дуже важливий у плані промоції цих територій. Усі ми знаємо тільки про маленьку частинку того культурного і природного багатства, яке тут є, і потрібно зробити ще багато кроків, щоб відкрити й показати світові це багатство. Цей проєкт – один з кроків до розкриття того культурного та туристичного потенціалу, який тут є».
Цього дня на гостей фестивалю чекала насичена музично-розважальна програма.

Дуже тепло глядачі зустрічали виступи дитячого колективу Шацької музичної школи, Ірини Климук з Маневичів, молодіжного колективу «Колорит» з Ковеля, аматорського ансамблю народної музики «Льонок» із села Гута Заболоттівської ТГ, знаного на Шаччині фольклорного народного гурту «Молодички» та інших колективів, що зголосилися взяти участь у фестивалі.
Читати ще: Від Влодави до Замостя: волиняни переймали польський досвід промоції та ефективного брендування туристичного потенціалу краю

А театралізоване дійство «Срібний берег», у якому місцеві актори відтворили романтичну легенду про історію кохання, усі переглядали, затамувавши подих.
Дуже сподобався гостям фестивалю виступ ансамблю народного танцю Wlodawiacy з Влодави.
«Проєкт «Українсько-польське поозер’я – край легенд: відкрий та насолоджуйся», який наближається до завершення, об’єднав Польщу та Україну у сфері туризму та відпочинку. Такі проєкти дають можливість розвивати рекреаційну сферу по обидва боки кордону, показувати той потенціал, який є на території Шацької громади та гміни Влодава зокрема, – вважає Шацький селищний голова Сергій Карпук. – В основному він був скерований на м’яку частину – промоцію цих територій. Крім того, було залучено кошти на інфраструктуру, зокрема звукове обладнання, яке в подальшому використовуватиме обласний комунальний заклад «Лісова пісня» та наша громада для проведення аналогічних заходів. Ми позиціонуємо себе як туристична громада і зацікавлені, аби наші туристи мали змогу відвідувати культурні заходи».
На думку начальника відділу туризму департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської обласної державної адміністрації Станіслава Ольшевського, Шацьке поозер’я має колосальний туристичний потенціал.
«Добре, що у нас є такі партнери з польського боку, як гміна Влодава, та різні транскордонні проекти, адже завдяки їм вдається покращувати інфраструктуру та розвивати туризм, а ще, що дуже важливо, – подовжувати туристичний сезон, – зазначає він. – Усі знають, що туристичний сезон у нас короткий, а завдяки ось таким дзеркальним проєктам, як транскордонні фестивалі, потік туристів збільшується. В умовах постковіду ми маємо брак таких заходів, тож що більше їх проводитимемо, то краще».

Читати ще: «Туризм – це дуже ліквідна галузь, яка може приносити мільйони»: у Луцьку обговорили шляхи розвитку туристичної галузі в українсько-польському поозер'ї

У день фестивалю гості змогли не лише насолодитися виступами колективів, а й взяти участь у майстеркласах із соломоплетіння, виготовлення фігурок із сіна, розписування печива, плетіння вінків.
Біля намету майстринь із соломоплетіння сестер Валентини й Антоніни Якимовичів – неабиякий ажіотаж. Охочих власноруч виготовити солом’яний оберіг чимало.

«Соломка – одне з моїх крил, – усміхається пані Валентина. – Маю два крила: математичне і солом’яне. Це мій всесвіт, космос, такий райський сад. Дуже приємно брати участь у таких фестивалях, ділитися своїм досвідом та обмінюватися позитивною енергетикою».
Неподалік майстриня Юлія Співак навчає усіх охочих виготовляти фігурки із сіна. Каченята, гусенята, кумедні котики, лялечки – такі милі сувеніри міг придбати кожен охочий. А за бажання й власноруч виготовити пахучий сувенір у вигляді сердечка.
«Великий плюс у тому, що цей фестиваль відбувається восени, адже влітку тут і так розваг вистачає, а зараз можна привабити більше людей саме завдяки таким заходам, – каже гість фестивалю, представник туристичної фірми «Світязь Active» Володимир Кубай. – Крім того, це можливість відродити ремесла, які потроху забуваються».
Гості фестивалю залюбки позували фотографам на стилізованих фотозонах, дегустували смаколики місцевої кухні. Неабиякий попит мали солодкі манники, ароматні трав’яні чаї та, звісно ж, коронна страва регіону – легендарні пончики з різноманітними начинками. Зігрітися, до слова, можна було не лише чаєм, а й на дегустації місцевих наливок.
Ближче до вечора на гостей «Озерної містерії» чекав драйвовий виступ від хедлайнера фестивалю – заслуженого артиста естрадного мистецтва України Сергія Скулинця.
А завершилося дійство феєричним вогняним шоу від театру вогню «Аладдін».

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
незнайка Показати IP 7 Вересня 2021 10:25
каждый день фестивали, каждый день песни - сразу кажется какая счастливая Украина) Но так ли на самом деле?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus