USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.62 39.90
  • PLN 9.75 9.90

«Луцьктепло» відключають від газу. Через дії Кабміну лучани через два дні залишаться без гарячої води

18 Травня 2021 11:01
Якщо Кабмін не продовжить дію Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу, з 20 травня в Луцьку, як і в більшості міст країни, буде припинено постачання гарячої води.

Про це стало відомо 18 травня під час позачергового засідання сесії Луцької міської ради.

На сесію винесли проєкт рішення Про Звернення до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо невідкладних заходів для забезпечення стабільної роботи підприємств ТКЕ в умовах ринку природного газу.

Луцький міський голова Ігор Поліщук нагадав, що минулої сесії депутати прийняли звернення щодо продовження дії Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу. Дію положення продовжили тільки до 20 травня.

«20 травня фактично «Луцьктепло», як і абсолютна більшість теплогенеруючих підприємств в Україні, буде відключено від газу», – сказав він.

При дії Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу «Луцьктепло» здійснювало післяплату за використаний газ, адже населення теж платить за тарифами після того, як отримає послуги.

«Припинення Положення про покладання спеціальних обов’язків зобов’язує теплогенеруючі підприємства здійснювати передоплату за газ. Нові правила також вимагають, аби підприємства визначили поденний обсяг споживання газу, що неможливо, особливо в опалювальний сезон, коли кількість спожитого газу напряму залежить від температурних показників», – пояснив Ігор Поліщук.

За недобір газу або його використання понад норму передбачено штрафні санкції.

Якщо Кабмін не прийме постанову про продовження Положення про покладання спеціальних обов’язків, постачання гарячої води в Луцьку з 20 травня буде припинено, як і в більшості міст країни.

«Для того, щоб придбати газ на 11 днів травня і на червень нам потрібно здійснити авансовий платіж у розмірі 21 мільйона гривень. Звичайно, таких коштів у «Луцьктепла» немає, бо опалювальний сезон закінчився і кошти, які надходять на підприємство у зв’язку з двохставковим тарифом, використовуються для оплати праці робітників, які здійснюють підготовку до наступного опалювального сезону і для вирішення оперативних завдань із заміни мереж, іншого обладнання», – зазначив Ігор Поліщук.

Читати ще: Тарифи зростуть. Із 20 травня лучани можуть залишитися без гарячої води

Для того, щоб розпочати опалювальний сезон, місту потрібно придбати газу на 120 мільйонів гривень. Тому підприємству «Луцьктепло» необхідно брати кредити в банках, аби профінансувати придбання газу на опалювальний період.

«Я щиро сподіваюся, що Кабміну вистачить мудрості, аби продовжити дію Положення про покладання спеціальних обов’язків», – сказав мер.

Як додав, перехід на бойлери також суттєво вдарить по кишенях лучан, адже анонсовано значне подорожчання електроенергії з 1 липня чи 1 серпня.

Окрім того, непостачання гарячої води в неопалювальний період спричинить пришвидшену деградацію мереж.

Міський голова нагадав, що у лютому 2021 року між Асоціацією міст України та Кабінетом Міністрів України був підписаний меморандум, згідно з яким міста мали не підвищувати тарифи до ринкової вартості. Ці умови міста виконали, натомість влада не дотрималася своїх зобов’язань щодо компенсації різниці в ціні за газ.

«Голови інших міст готуються до мітингу [під стінами Кабміну]», – резюмував Ігор Поліщук.

Директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський розповів: щоб своєчасно розпочати опалювальний період ДКП «Луцьктепло» потрібні 120 мільйонів гривень: 40 мільйонів гривень у вересні, аби купити газ на жовтень, та 80 мільйонів гривень у жовтні, щоби забезпечити газом котельні в листопаді.

Інформував, що ДКП «Луцьктепло» боргує «Нафтогазу України» 350 мільйонів гривень, із яких 55 мільйонів – це штрафи та пені. Зараз у ВРУ є проєкт закону про реструктуризацію боргів за природний газ, який суттєво полегшить життя теплогенеруючим підприємствам.

Депутатка Алла Надточій наголосила, що в разі відсутності реакції Уряду потрібно виїжджати до Києва, аби відстоювати інтереси громади, адже «мешканці міст не можуть жити в таких умовах у ХХІ столітті».

Обранці громади підтримали проєкт рішення на голосуванні.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
додік Показати IP 18 Травня 2021 11:15
З такими тарифами за тепло і гарячу воду -нехай відключають. скоріше розваляться - скоріше реформуються...
Петро до додік Показати IP 19 Травня 2021 07:24
Ті хто кормляться я з комунального Луцьктепло звикли добре жерти, тому і нема грошей навіть по захмарним тарифам.
Виборець Показати IP 18 Травня 2021 11:20
Ну, так є ж обрані від Луцька народні депутати - нехай підключаються !
Май_даун Показати IP 18 Травня 2021 13:26
Нам гаряча вода не потрібна як і російський газ!
Кацарилий до Май_даун Показати IP 19 Травня 2021 13:26
Вам мозги відмовляють, у вас психоз.
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 13:31
Що поробиш. Є й такі кому це подобається. Он у попередній новині про це 27 лайків поставили. Хотілось би хоч одного почути з аргументами.
777 Показати IP 18 Травня 2021 13:56
Нам гаряча вода не потрібна, як і російський газ! Є альтернативний спосіб обігріватися: палити грубки сіном+солома, старими меблями чи старим одягом, його дивіться як багато нам українцям з ЄС понавозили і продають секонд-хендових магазинах по знижках.
Ватюня до 777 Показати IP 18 Травня 2021 15:22
Верно кукарекаешь, братишка-портвейн! Пусть замерзают без нашего с тобой газа.
Ваня-ватник до Ватюня Показати IP 19 Травня 2021 13:28
... Без нашего с тобой газа ...??? Ты больное, весь газ отдали дружарикам ботоксной крысы и еще мертвечуку, КАКОЙ "НАШ С ТОБОЙ ГАЗ" ???
Василь Показати IP 18 Травня 2021 14:28
В даному випадку маємо декілька проблем-суто технічну,економічну і політичну.Суто технічна-затрати на опалення і гар. воду астрономічні.Будинки розбалансовані.І ставити на такі будинки залежні ІТП,які до того ж підвищують тиск в обратці і виводять з ладу мережу-тех. злочин.!!!Так як газ викопне джерело енергії=то він буде з кожним роком дорожчати.А Україна-аграрна ,промисловість ,на жаль розвалена-вироби ,до трусів-все імпорт.Велосипеда не можна зробити(ХВЗ-розвалено)-не те ,що автомобіль.Навіть в племені тумба-юмба вождь-це сама пожила і мудра людина.В Україна -це .......Ось і маємо.те що маємо.
лучанин Показати IP 18 Травня 2021 19:02
зробили себе разом
Анатолій Показати IP 19 Травня 2021 12:40
Готуємо каструлі і тазікі. Нам не привикати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus