USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Телеканали Порошенка – головні порушники виборчого законодавства

15 Квітня 2019 18:34
Телеканал «Прямий», на якому 12 разів порушили правила оприлюднення результатів соцопитувань, разом із «5 каналом» став лідером за кількістю порушень, пов’язаних з нерівномірним розподілом ефірного часу.

Про це стало відомо за підсумками розгляду результатів моніторингу за березень робочою групою з нагляду за дотриманням ЗМІ виборчого законодавства Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, йдеться на сайті регулятора.

Відзначимо, що «Прямий», як і 5 канал, належать чинному президенту Петру Порошенку.

Телеканали порушили виборче законодавство, коли транслювали неповну інформацію про соцопитування, замовні матеріали під виглядом інформаційних, а також нерівномірно розподіляючи ефірний час для різних кандидатів.

Порушення, пов’язані з оприлюдненням результатів опитування громадської думки, були помічені в ефірі таких телеканалів: «Прямий» (12 випадків), ZIK (5), «4 канал», NewsOne і «UA: Перший DIGITAL» (по 2), «Максі-ТВ» (один раз).

Розміщення агітаційних матеріалів у випусках новин та інформаційних передачах зафіксовано в ефірі телеканалів «Інтер», «Україна», ICTV, «5 канал», «Прямий» і «ОБОЗ tv».

Коментуючи ці дані моніторингу, голова правління, координатор політичних програм «Опори» Ольга Айвазовська наголосила наявність проблеми прозорості угод щодо виплати з виборчих фондів кандидатів – на її думку, питання прозорості фінансування виборчих кампаній має бути вирішене на законодавчому рівні.

Моніторинг Нацради також зафіксував наявність очевидної підтримки деякими ЗМІ окремих кандидатів і незбалансованість при висвітленні коментарів всіх кандидатів на пост Президента України щодо подій, пов’язаних з виборами. Згідно з даними Нацради, на «Інтері» передачі про Бойка зафіксовані загальним хронометражем більше однієї години; на телеканалі «Україна» 44 хв. були присвячені Вілкулу та 41 хв – Ляшку.

На «5 каналі» з 13 по 19 березня були зафіксовані матеріали з виключно позитивною оцінкою діяльності Порошенка, при цьому в цілому на каналі розподіл ефірного часу для висвітлення діяльності кандидатів був непропорційним.

«Наприклад, загальний обсяг ефірного часу для висвітлення діяльності Порошенко склав 18 годин 21 хвилину в передачах протягом тижня, проте для інших кандидатів такий обсяг був наступним: Безсмертний – одна година, Тимошенко – 39 хвилин, Зеленський – 20 хвилин, Гриценко – 8 хвилин. Не було зафіксовано жодного критичного матеріалу або інформації про чинного президента Порошенка», – відзначили в Нацраді.

Так само непропорційно було розподілено ефірний час для висвітлення діяльності кандидатів на телеканалі «Прямий»: 11 годин 5 хвилин в передачах протягом тижня для Порошенка, 8 годин 16 хвилин – для Юлії Тимошенко, 6 годин 44 хв – для Зеленського, 1 година 17 хв – для Юрія Тимошенко, 43 хв – для Литвиненка, 40 хв – для Гриценка, 38 хв – для Капліна і 18 хв – для Кривенка.

Також на цьому телеканалі зафіксовано трансляцію матеріалів, які мають ознаки замовних (джинси) з позитивним висвітленням передвиборчої активності кандидата Капліна в передачі новин «Репортер». Також публічну підтримку Порошенку озвучену під час трансляції передачі «Ехо України».

Телеканал NewsOne за даними Нацради визначив загальний обсяг ефірного часу для висвітлення передвиборної активності Юрія Бойка у 2 годині 15 хв. протягом тижня, для Порошенка – в 3 години 23 хв. При цьому інформація про передвиборну активність інших кандидатів – Тимошенко, Гриценка і Зеленського подавалася в мінімальних обсягах (до 15 хвилин в тиждень) і виключно в негативному контексті. Також в окремих передачах учасниками були кандидат Богомолець, Ківа, Кошулинський, Ляшко.

У зв’язку із зафіксованими ознаками порушення українського законодавства Національна рада буде звертатися до телеканалів за поясненнями. Крім того, регулятор нагадає про необхідність привести свою діяльність у відповідність до вимог виборчого законодавства, а також проінформує про виявлені ознаки порушень Центральну виборчу комісію.

Також в Нацраді підкреслили, що телеканали не вбачають порушень чинного законодавства у своїй діяльності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus