USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Тендітність, велич, символізм: у Луцьку презентували виставку «Мистецтво для всіх. Порцеляна»

30 Вересня 2022 18:33
У четвер, 29 вересня, у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Мистецтво для всіх. Порцеляна» в рамках проєкту «Музеї прикордоння – простір для інтеркультурного діалогу», який упроваджують за фінансової підтримки Європейського Союзу Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.

Захід організував Волинський краєзнавчий музей спільно з Волинською обласною радою у партнерстві з Регіональним музеєм у Стальовій Волі (Республіка Польща).

На виставці представлено понад 150 виробів з порцеляни зі збірки Волинського краєзнавчого музею. Регіональний музей у Стальовій Волі презентував 16 банерних зображень посуду зі своєї колекції, виготовлених у стилі Арт Деко.
Виставку презентували в оновленій залі музею, яку вдалося відремонтувати завдяки фінансуванню проєкту «Музеї прикордоння – простір для інтеркультурного діалогу».

Як розповіла менеджерка проєкту Ірина Дубняк, за кошти Євросоюзу спеціально для цієї виставки було придбано дев’ять вітрин зі скляними ковпаками та з підсвічуванням. Окрім того, для зручності людей з вадами зору біля входу буде встановлено звуковий маяк.

«Дуже важливо, що ця виставка є доступною для людей з вадами зору. Ми зробили моделі експонатів із застосуванням техніки тифлографії, – додала вона. – Адже одним з ключових завдань проєкту є покращення доступності музею у Луцьку для людей з особливими потребами».

На відкриття виставки завітали поціновувачі мистецтва, студентство, представники місцевої влади, а також люди з інвалідністю.
«Один з важливих аспектів, що дозволяє нам відстоювати себе, свою державність, – це культура. Тож ми продовжуємо роботу, – зазначила директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. – Зосередившись на збереженні, усе ж потроху повертаємося до виставкової діяльності. Тож раді презентувати сьогодні виставку «Мистецтво для всіх. Порцеляна», до створення якої долучилася ціла команда українських та польських фахівців».
Як зауважив перший заступник голови облради Юрій Поліщук, події, що нині відбуваються в країні, – це ще один потужний поштовх до переосмислення вагомості культури в житті народу, значення культурної співпраці з іншими країнами Європи.
«Саме такі заходи підштовхують нас до осягнення того, що сьогодні йде боротьба не лише між Україною та росією, а між цивілізацією і варварством, – вважає Юрій Поліщук. – У цьому контексті мені пригадуються слова Миколи Хвильового: «Геть москву, дайош Європу!» Ті всі напрацювання, надбання, які є у нас із зарубіжними партнерами, зокрема з поляками, якнайкраще сприятимуть зближенню України з європейськими колегами, прискорять розвиток музейної справи та стовідсотково наблизять нашу Перемогу».

Читати ще: Аби музейний простір став доступнішим: волинські музейники переймали досвід польських колег

Варто зауважити, що проєкт «Музеї прикордоння – простір для інтеркультурного діалогу» ставить за мету встановлення контактів між музейними установами Волині та Підкарпатського воєводства задля підвищення їхньої привабливості та популяризації у межах українсько-польського прикордоння.

Як зазначають учасники проєкту, одним з ключових його продуктів стане покращення доступності музею у Луцьку для людей з інвалідністю. У цьому контексті у добрій нагоді стане досвід колег з міста Стальова Воля, які мають значні позитивні напрацювання у реалізації таких програм.

На жаль, через війну в Україні польські партнери не змогли бути присутніми на відкритті виставки. Утім директорка Регіонального музею в Стальовій Волі Анета Гаранти записала відеозвернення до всіх, хто завітав на імпрезу.
Вона розповіла про відносно молодий музей у Стальовій Волі та зазначила, що вельми втішена, що бодай невеличка частинка польської експозиції, хай навіть у фото, представлена в стінах Волинського краєзнавчого музею.

«Дуже приємно, що незабаром з’явиться спільний каталог, який презентує найкраще з обох музеїв, – додала пані Анетта. – Сподіваюся, що в майбутньому матимемо ще чимало спільних проєктів».
«На початку проєкту ми випустили календар, у якому було представлено експонати з колекцій двох музеїв. Для Волинського краєзнавчого музею вже розроблено тримовний сайт, який має елементи доступності для слабкозорих людей. Також буде видано тримовний каталог, де буде представлено по 50 предметів із колекцій Волинського краєзнавчого музею та музею у Стальовій Волі», – додала Оксана Важатко.

Організатори проєкту велику увагу приділяють інклюзії, аби музейний продукт був доступним і людям з інвалідністю. На стадії його написання консультативну допомогу надавав засновник та керівник ГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук.
«У межах цієї виставки буде передбачено освітню роботу, ми спробуємо працювати із слабкозорими та незрячими людьми», – повідомила Оксана Важатко.

«Дуже класно, що в Луцьку мистецтво стає доступним для людей з інвалідністю. А Волинський краєзнавчий музей – такі собі першопрохідці в цій царині», – зауважив Віталій Ткачук.
Він додав, що дуже важливою є співпраця музею зі школами, надто із тими, де навчаються дітки з вадами зору. Адже це спонукатиме до розвитку уяви школярів.

Завідувачка відділу етнографії та народних промислів Людмила Мірошниченко-Гусак зазначила: цією виставкою музейники прагнули показати не лише історію, а й мистецтво, наш етикет, наше ставлення до речей.

«За кожною із цих речей – якась родинна історія, а також – праця багатьох людей, – акцентувала музейниця. – У колекції представлено різні стилі, більшість предметів датовано ХІХ століттям. Тут навіть можна простежити, як з роками змінювалися уподобання людей».
Серед унікальних експонатів колекції – тарілка, як припускають музейники, з Мейсенської порцелянової фабрики.
«Ця тарілка має оригінальний знак: два схрещені мечі блакитного кольору. Це марка Мейсенської порцелянової фабрики, яка багато років була й лишається знаковим виробником порцеляни. Ця тарілка є одним з найдавніших надходжень у колекції, бо на ній є ще старі штемпелі того музею, який постав 1929 року. До того ж, неозброєним око видно, що це якісна порцеляна», – розповіла Людмила Мірошниченко-Гусак.
Вона додала, що впродовж століть порцеляну вважали вишуканою і досить дорогою, а її наявність в оселі свідчила про достаток та витончений смак господарів. Нині ж усіх поціновувачів прекрасного радо чекають у Волинському краєзнавчому музеї на виставці «Мистецтво для всіх. Порцеляна».

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 30 Вересня 2022 19:18
Грандіозне видовище! Краса. Власне, це перша виставка, яка заслуговіє уваги, за останні кілька років "мертвого сезону" обласного музею. Музей - це не лише історія рідного краю, але й важливий соціальний інститут, який не можна виключити з політики і соціального життя і існувати в ньому як у "чарівному світі прекрасного". Це - для працівників цього закладу для роздумів. На майбутнє.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus