USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Тепло в Луцьку подорожчає через лічильники?

24 Грудня 2011 09:52
ДКП «Луцьктепло» планує впродовж 3 років обладнати автоматизованими засобами обліку теплової енергії усі будинки з централізованим опаленням. Оплатити вартість цих робіт пропонують лучанам.

Обговорили проект під час засідання за «круглим столом», що відбулося на підприємстві 23 грудня.
До участі в заході, за словами начальника планово-економічного відділу ДКП «Луцьктепло» Ольги Кравчук, запрошували працівників підприємства, фахівців міської ради, журналістів і мешканців міста. Останні, однак, до обговорення не долучилися.
Зі слів Ольги Кравчук, пропозиції підприємства щодо збільшення тарифів на послуги централізованого теплопостачання були опубліковані в газеті «Луцький замок» ще у листопаді. Відтоді на адресу «Луцьктепла» нібито надійшло лише одне звернення – від мешканців будинку, що на вулиці Гордіюк, які цікавилися, коли лічильник встановлять у їхній багатоповерхівці і чи менше їм потому доведеться платити за тепло.
Як пояснила Ольга Кравчук, заплановано, що автоматизовані засоби обліку теплової енергії в усіх будинках обласного центру мають з’явитися впродовж трьох років. Це, мовляв, вимога уряду.
Зміна системи обліку теплової енергії нібито має сприяти встановленню справедливих умов оплати за надані послуги, забезпечити можливість відстежувати втрати теплової енергії, а відповідно віднайти шляхи економно використовувати енергоресурси. Зі слів Ольги Кравчук, зараз тариф на тепло формується відповідно до розрахункової кількості теплової енергії, яка залежить від кількості спожитого газу, опалювальної площі квартири, кількості мешканців, діаметру трубопроводів тощо. Фахівець переконана, що такий підхід не відображає фактичних витрат теплової енергії.
Ольга Кравчук зауважила, що загальна вартість інвестиційної програми зі встановлення лічильників тепла за цінами на вересень цього року – 29,2 мільйона гривень. На підприємстві пропонують розділити цю суму на три роки і додати до вартості тепла для споживачів.

Зміна тарифу очікує лише тих, хто мешкає в будинках без лічильника, - пояснив перший заступник директора ДКП «Луцьктепло» Дмитро Дубняк.
Наразі лічильниками обладнано трохи більше 160 будинків міста із 785, де користуються послугами централізованого теплопостачання.
Як наслідок, щомісяця тут платять в середньому на 14-16% менше в будинках без відповідного обладнання.
Тим часом для тих, хто долучиться до програми зі встановлення лічильників, вартість тепла зросте в середньому на 14%, - констатувала Кравчук. Вона також додала, що під час опалювального періоду для однокімнатної квартири оплата за тепло збільшиться приблизно на 22 гривні, для двокімнатної – на 33 гривні і трикімнатної – на 40 гривень. В міжопалювальний період вартість зросте відповідно на 11, 18 і 21 гривню.
Водночас, зі слів Дубняка, встановити лічильники за власні гроші підприємство не має змоги, бо за станом на 1 листопада рівень відшкодування населенням вартості послуг – лише 74%. «Нам не відшкодовується навіть різниця в тарифах. Цього року це вже 40 мільйонів» - наголосив заступник керівника ДКП.
Втім, на підприємстві запевняють, якщо мешканці виявлять бажання самостійно встановити лічильник, то можуть не долучатися до програми ДКП «Луцьктепло».
Виробників лічильників теплової енергії по Україні досить багато, - розповів Дубняк.
«В Луцьку, принаймні, теж не один і не два. Ми нікому не рекомендуємо, що, наприклад, ідіть туди. Людина може купити, аби цей лічильник був сертифікований в Україні» - запевнив він і додав, що підприємство може надати охочим перелік виробників, які виготовляють сертифіковані лічильники.
Головний інженер ДКП «Луцьктепло» Віктор Мельник розповів про вартість встановлення автоматизованої системи обліку теплової енергії в будинку. «Сам лічильник – 20 тисяч гривень, а система – ще 100 тисяч. Це на дев’ятиповерховий будинок з трьох під’їздів. Лічильник коштує однаково, а от обладнання і система автоматичного регулювання по-різному» - констатував фахівець.

Начальник відділу тарифної політики управління економіки Луцької міської ради Світлана Сахненко додала, що остаточне рішення щодо встановлення нових тарифів на тепло для учасників програми ухвалюватиме виконком міської ради.
«Але перед тим, як встановити тариф на зазначені послуги, підприємство має затвердити інвестиційну програму, якою передбачено встановлення засобів обліку теплової енергії у житлових будинках» - заявила Сахненко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Микола Показати IP 24 Грудня 2011 10:02
це є зловживання прававми. куди дивиться антимонопольний комітет? чому я як власник трикімнатної квартири повинен платити більше за той же лічильник, ніж власник однокімнатної квартири? адже коритсуватися будемо разом!
Грыцько Показати IP 24 Грудня 2011 10:03
один лічильник на "дев’ятиповерховий будинок з трьох під’їздів" - бесполезная трата денег, счетчик должен стоять в каждой квартире, как в Европе...
тепло Показати IP 24 Грудня 2011 11:20
І ЗНОВУ ОБДІРАЛОВКА. БЕРЕМ ДВА БУДИНКИ -КРАВЧУКА 11Б ТА 11В. ВСТАНОВЛЕНІ ТЕПЛОЛІЧИЛЬНИКИ НА КОЖНУ КВАРТИРУ (КОТЕЛЬНЯ ДАХОВА) ОПАЛЕННЯ ОБХОДИТЬСЯ ДЕШЕВШЕ НО ЗА ПОВЕРКУ ЛІЧИЛЬНИКА НЕ ПОНЯТНИМ ФІРМАМ ПОТРІБНО ПЛАТИТИ 800 ГРН.(РАЗ У ДВА РОКИ)ВИХОДИТЬ 33,33ГРН В МІСЯЦЬ НІ ЗА ЩО. А ЦИФРИ ПРОСТІ 220 КВАРТИР ПОМНОЖИТИ НА 800,00ГРН ЗА ПОВЕРКУ ЛІЧИЛЬНИКА ПОЛУЧАЕТЬСЯ 176000,00 ГРН.(З ДВОХ БУДИНКІВ НА ДВА РОКИ) НЕ БІЗНЕС А КАЗКА -БУЛОЧНИЙ ЦЕХ ЗА ДВА РОКИ СТІЛЬКІ НЕ ЗАРОБЛЯЕ .
так Показати IP 24 Грудня 2011 12:13
чомусь забули, що Кабінет міністрів в бюджеті планує виділити гроші саме на встановлення побудинкових лічильників тепла в наступному році, чи на волинь гроші не доходять))) тереба ще і мешканців пошерстити і самим наварити?
wiking Показати IP 24 Грудня 2011 12:40
Лічильники ставлять, щоб платити менше, але будемо платити більше. Ідіотизм.
33 квартал Показати IP 24 Грудня 2011 13:38
Декілька разів звертався за дозволом встановити автономне опалення в своїй квартирі. Тоді навіщо мені були б ваші лічильники тепла? Вистачило б газового лічильник за декілька сот гривень.А мені у відповідь- дулю з маком. Кажуть а хто буде сплачувати за опалення під"їзду.А навівщо ЖЕК який мав би за наші гроші склити вікна в піж"їздах, утепляти їх і , відповідно сплачувати кошти за їх обігрів. Тоді була б гармонія та порядок в сфері ЖКГ. Поясніть мені чинуші - Мельники Сахнюки та Дубняки чому не можна ввести згаданий порядок, тоді люди платили б по 80 гривень за опалювання трьохкімнатної квартири.Не можете пояснити, тоді я поясню- тоді б посада начальника ДКП "Луцьктепло" не була б "Купляємою", тому що заробити на Нас не вийшло б. Заперечте мені.
Наталка Показати IP 24 Грудня 2011 14:07
А в нашему будинку поставили лічильник два роки назад. І справді почали платити меньше і чомусь він зломався за один сезон...Зараз платимо самий більший тариф, який був у лютому, коли морози перевалювали за мінус 20. А лічильник ніхто ремонтувати і не збирається...
НКРЕ Прокуратурі Показати IP 24 Грудня 2011 14:25
ЦЕ АФЕРА.
!!!! Показати IP 24 Грудня 2011 16:16
пам"ятайте- лічильник сам економії тепла не дасть , адже відкриється майстрами засувка на вході і на виході , тому платити будемо ще більше. Ця афера дуже вигідна Луцьктеплу! Не віддавши тепло - теплоносій піде на інший будинок і у ньому люди знову заплатять!!! Якщо не поставити ІТП , то капут нашим грошикам!
Лучанка Показати IP 24 Грудня 2011 16:31
вот поэтому всем, кому это не подходит, надо быть против-уж лучше поставить в каждой квартире, кто хочет, а чинушам-дулю
Лучанин до Лучанка Показати IP 25 Грудня 2011 03:24
А як ви поставите в кожній квартирі? Кухня, ванна кімната, 1 кімната, 2 кімната - 4 стояки! Відповідно 4 лічильники. Ви потягнете? 1 лічильник можна поставити лише за умови 1 входу в квартиру, чого ніколи не буде, тому єдиний вихід встановлення власного індивідуального опалення.
Лучанин Показати IP 25 Грудня 2011 03:29
"До участі в заході, за словами начальника планово-економічного відділу ДКП «Луцьктепло» Ольги Кравчук, запрошували працівників підприємства, фахівців міської ради, журналістів і мешканців міста. Останні, однак, до обговорення не долучилися." А чому прокуратуру не запросили? Їй там саме місце розібратись! До журналістів і так ніхто не прислухається, а щодо мешканців міста, то вони і так всі 100% ПРОТИ!
Ніна Показати IP 25 Грудня 2011 19:30
Для розвитку ДКП «Луцьктепло» можуть виділити 10 мільйонів євро http://perec.in.ua/news/8566/ Там згадується "закупівля індивідуальних лічильників в житлових будинках" (див. четвертий абзац з кінця). Тобто кредит візьмуть, і покриють його за рахунок лучан. Чи я щось не так зрозуміла? До речі. Лічильники встановлять, через деякий час їхня вартість буде відшкодована за рахунок кінцевого споживача. Після цього тарифи будуть ЗНИЖЕНІ? Авжеж...
wiking Показати IP 25 Грудня 2011 21:31
У районних мыстах центральне опалення лопнуло ы всых перевели на ындивыдуальне. Так ы в нас треба робити. Малозабезпеченим держава, щоб допомогла, а ыншы люди самы проведуть. Краще раз 10 тисяч викинути на ындивыдуальне, зате за рык усе окупиться. Але це не вигыдно Луцьктеплу.
SET Показати IP 26 Грудня 2011 08:33
А лічильники ці будуть обладнані спеціальним механізмом, який не буде рахувати холодну воду яка йде через труби гарячої води? Якби встановили такий механізм, який би блокував роботу лічильника (але не подачу воду) в тому випадку, коли температура води не відповідає нормі. Але ж кому це вигідно, вигідніше час від часу пускати ледь теплу воду, а брати гроші із жильців як за гарячу )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus