USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Ті, хто виборював незалежність: у Луцьку відзначили річницю створення Народного Руху України

23 Серпня 2019 14:32
Вони робили перші кроки на шляху до незалежної України: тридцятиліття створення Народного Руху України відзначили у Луцьку учасники цієї легендарної організації.

Урочистості з нагоди 30-ї річниці створення Народного Руху України відбулися 23 серпня у Палаці культури міста Луцька.

Голова першої обласної організації Народного Руху України, очільник «Братства учасників Народного Руху України», кандидат історичних наук Михайло Тиский відзначив, що у 20-му столітті двічі розпадалася Російська імперія і двічі українці намагалися сформувати свою державу. Так, у 1917 році була утворена Центральна Рада як громадська організація, а у 1989 році – громадська організація НРУ. Обидві структури причетні до проголошення незалежності України.

«Тобто, герої – ми. Нас мало, з кожним днем менше, але ми зібралися і нам приємно бачити один одного», – відзначив він, офіційно відкриваючи урочисті збори з нагоди 30-річчя утворення Волинської регіональної організації НРУ. Після спільного виконання Державного гімну України хвилиною мовчання вшанували померлих побратимів.
Перший заступник голови Волинської облради Юрій Поліщук зазначив, що присутні справді є новітніми борцями за незалежну Україну, тому що саме НРУ свого часу підняв той прапор національно-визвольної боротьби, з яким століттями воювали наші герої у 20-му столітті і раніше. У День державного Прапора України та переддень Незалежності України він пригадав, як у 1989 році, навчаючись у старших класах школи, знав, що Рух бореться за незалежну Україну. Тоді школярі виготовляли перші саморобні значки у вигляді синьо-жовтого прапора з календарика та лінійки, заклеєних плівкою. Для старшокласників тоді такі видатні постаті як Вячеслав Чорновіл, брати Горині, Левко Лук’яненко були справжніми національними героями, на яких рівнялася молодь. Він пообіцяв ветеранам визвольного руху продовжувати справу боротьби за справжню українську незалежну державу, у якій кожен українець почувався б гідно, знав, що живе у великій незалежній державі.
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що Народний Рух України за перебудову написав одну з найбільш яскравих сторінок нашої сучасної історії.

«Ви були першими, тими, хто започаткував шлях незалежної України, хто зробив перші, найскладніші та найважчі кроки, коли невідомо було, чим усе завершиться. Ви не злякалися, ви взяли на себе історичну відповідальність і ваш вибір виявився правильним», – звернувся він до волинських рухівців.
З його слів, усі досягнення, які є сьогодні і чекають нас у майбутньому, були б неможливими без тих перших кроків, які зробили рухівці, вони були б неможливі без тієї віри в українську державність і незалежність. Вітаючи з тридцятиріччям легендарної організації, секретар міськради передав вітальний адрес та зауважив, що і через десятиліття українці пам’ятатимуть про ті перші кроки, які зробили рухівці.

Своєю чергою, Михайло Тиский вручив Григорію Пустовіту книгу «Весна тривог і надій», яку він написав 20 років тому і у якій йдеться про період боротьби за незалежну Україну.

Після вітань від представників влади розпочали виступи представників Народного Руху України з різних частин Волині. Промовці отримували пам’ятні подяки за підписом голови обласної ради та голови «Братства учасників Народного Руху України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучани Показати IP 23 Серпня 2019 15:37
Вітання усім ! Але Шиба то тут при чому ?
скептик до Лучани Показати IP 23 Серпня 2019 16:07
зате багатьох активних учасників навіть не запросили ....
Тихо до Лучани Показати IP 23 Серпня 2019 16:42
Швондер всюди має бути присутній
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 23 Серпня 2019 19:41
Вітаю! Радий бачити своїх побратимів-РУХівців живими та здоровими! Хай Господь вас благословить на довгі і щасливі літа. Всі ви - справжні! Ви не боялися, не брехали, були максимально щирими і готові були захищати Неньку-Україну зі зброєю в руках.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus