USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Томос мені друг, але канонічна істина дорожча»: чому документ про автокефалію ПЦУ недійсний

8 Січня 2019 11:30
Томос про автокефалію єдиної незалежної Православної церкви України станом на сьогодні – недійсний, адже в ньому не вистачає підписів членів Синоду.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав відомий богослов, професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит і колишній глава відділу зовнішніх зв’язків УПЦ МП Кирило Говорун (його називають одним з «батьків» української автокефалії – він займався цим питанням ще з середини 2000-х років), пише Страна.

«Томос, який підписаний лише Вселенським патріархом, без підписів членів Синода, є недійсний. Він так і називається: Патріарший і Синодальний Томос - і тому має бути обов'язково скріплений також підписами членів Синода.

Православна Церква України остаточно постане, лише коли останній член Синода поставить під томосом свій підпис, і зробить це саме на засіданні Синода.

Вибачте, що псую свято. Томос мені друг, але канонічна істина дорожче», – написав Кирило Говорун.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос для України. Вже на наступний день, 6 січня, главі ПЦУ Епіфанію вручили Томос в Стамбулі.

Вже на Різдво, 7 січня, в Києві пройшла Різдвяна літургія, на якій показали сам Томос. Однак пізніше стало відомо, що Томос з Києва знову відвезуть в Стамбул, адже на ньому не вистачає підписів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анатоль_ Показати IP 8 Січня 2019 11:44
Отож!
21 Показати IP 8 Січня 2019 11:53
Українцям більшій половині ср%ти на те, що думає Московський патріархат, його представники, фанати і т.д. Навіть якщо від руки напишуть на А4, але проголосять на весь світ - що ми незалежна церква під покровительством центра християнства - цього достатньо. Народу байдуже на ці юридичні моменти. для нас цього достатньо вважати це перемогою, тому що лише вівцям кажуть що і як робити. Слухайтесь далі і схиляйте голови перед В.В. Путіним, який вам буде розказувати в кого вірити. Ми українці і повинні бути вільними, а какцапи далі хай напиваються і на балалайці грають. і тему томоса пора закрити. Не треба перебільшувати і тішитись як дурні єдиним позитивним пунктом.
Я до 21 Показати IP 9 Січня 2019 03:55
"Народу байдуже на ці юридичні моменти. для нас цього достатньо вважати це перемогою, тому що лише вівцям кажуть що і як робити"...- це точно..Народу байдуже бо це і є вівці-скажуть про томос - і тішаться дурники не розуміючи юридичних моментів...
51 незнаменита Показати IP 8 Січня 2019 12:17
Можливо може ше потрібен підпис путіна чи гундяєва
українець Показати IP 8 Січня 2019 12:52
ЯКЩО ТАК ТО МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ ВЗАГАГАЛІ ЯКБИ НЕ ІСНУЄ)
Просто Марія Показати IP 8 Січня 2019 12:54
"Томос про автокефалію Православної церкви України на деякий час повернуть в Стамбул. Через два дні там відбудеться Синод Вселенського патріархату. Усі єпископи, які прибудуть на цей Синод, поставлять свої підписи під томосом, повідомила релігійно-інформаційна служба України. "Томос, який сьогодні представили у Софії Київській, сьогодні ж перенесуть до храму "Теплої Софії", де його зможуть побачити усі бажаючі щодня з 8:00 до 18:00. Доступ до документу буде вільний. Через два дні у Стамбулі відбудеться Синод Вселенського патріархату. Усі єпископи, які прибудуть на цей Синод, поставлять свої підписи під томосом. Наразі стоїть підпис тільки Патріарха Варфоломія. Після цього сувій томосу навіки повернеться в Україну", - повідомив голова Департаменту з питань релігій Мінкульту Андрій Юраш." Невже це так складно було додати?
Петя Показати IP 8 Січня 2019 14:17
Скоро начнут Томасы в Китае заказывать . Оптом. Так дешевле. Турецкий не прошел
Василь Показати IP 8 Січня 2019 16:04
Така Україна, як зараз, вона ні за рік, ні за два, ні за п'ять в ЄС не вступить », - заявив Клімкін в ефірі одного з українських ЗМІ. Те саме буде з томасом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus