USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому Порошенку та Епіфанію в Стамбулі видали недійсний документ про автокефалію

8 Січня 2019 16:23
В Україну доставили НЕ Томос, а лише його чернетку. Сам документ наразі є недійсним.

Про це прямо заявляють і українські релігійні чиновники, і прихильники автокефалії. На Томосі не вистачає підписів членів Синоду Константинопольської церкви.

Таким чином президент, ієрархи ПЦУ і парафіяни все Різдво приходили подивитися на чернетку Томосу про автокефалію, виставлену на загальний огляд в храмі Святої Софії.


Чому не можна було вручити грамоту про автокефалію, підписану відразу усіма ієрархами Фанара, як того вимагає процедура – питання, напевно, до Петра Порошенка, якому важливо було отримати Томос на Різдво – щоб посилити піар-ефект за рахунок великого християнського свята. Навіть ціною того, що де-юре ніякого Томосу поки немає.

Порошенко у цьому випадку нагадує Сталіна, якому деякі історики приписують наказ взяти Київ до 7 листопада. З тією лише різницею, що 6 листопада столиця УРСР була дійсно звільнена від фашистів. А Єпіфаній 6 січня отримав не Томос, а його чернетку.

«Страна» розбиралась у деталях цієї дивної історії.

Заява Мінкульту

Уже вчора текст Томосу на красивому пергаменті красувався в Софіївському соборі. Однак пізніше того ж дня ​​Міністерство культури заявило, що скоро документ знову повернеться на свою історичну батьківщину – в Стамбул.

Там його повинні підписати всі члени Синоду Вселенського патріархату, повідомив керівник департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

«У найближчі дні він (Томос – ред.) повернеться в Стамбул до Константинопольського патріархату, оскільки зараз він підписаний тільки Вселенським патріархом. Потім там мають бути підписи всіх членів Вселенського Святійшого Синоду патріархату», – сказав Юраш під час літургії, яка йшла в Софійському соборі.

За його словами цей Синод відбудеться в середу, 9 січня. Там Томос і підпишуть. І тоді він «остаточно і назавжди, повернеться в Україну і буде зберігатися в особливих умовах».

Чиновник не дав оцінок тому факту, що на історичному документі не вистачає підписів. Це зробив один з провідних прихильників автокефалії – і можна сказати, її «батько».

«Томос недійсний»

Томос про автокефалію Православної церкви України на сьогоднішній день недійсний, адже в ньому не вистачає підписів членів Синоду.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав відомий богослов, професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит і колишній глава відділу зовнішніх зв’язків УПЦ МП Кирило Говорун.

Говоруна вважають одним з «батьків» української автокефалії – він займався цим питанням ще з середини 2000-х років.

«Томос, який підписаний тільки Вселенським патріархом, без підписів членів Синоду, недійсний. Він так і називається: Патріарший і Синодальний Томос – і тому повинен бути обов’язково скріплений також підписами членів Синоду ... Вибачте, що псую вам свято. Томос мені друг, але канонічна істина дорожче », – написав Кирило Говорун.

За його словами, Православна Церква України остаточно виникне, лише коли останній член Синоду поставить під Томосом свій підпис, і зробить це саме на засіданні Синоду.


У Києві буде копія, а не оригінал

Пізніше в коментарі богослов уточнив, що Томосів має бути два. І обидва повинні бути підписані не тільки Варфоломієм, а й Синодом. Причому в Києві буде зберігатися не оригінал, а копія.

«Є два примірники Томосу – один в Стамбулі і один в Києві. Той, що у Києві вважається копією. Обидва документи повинні бути підписані членами Синоду – одночасно. Після цього документи вступають в силу», – пояснив Говорун.

Спікер Київського патріархату Євстратій Зоря погодився, що в Україну привезуть лише копію Томосу. Але, вважає він, документ вже діє і без «мокрих» підписів.

«У тексті Томосу внизу сказано, що він "написаний і підписаний в Кодексі нашої Великої Христової Константинопольської Церкви, вручений в точній та ідентичній КОПІЇ ... ". Отже, те, що на КОПІЇ ще немає всіх "мокрих" підписів, а тільки підпис Патріарха – не робить Томос «недійсним» », – написав Зоря в коментарях у Говоруна.


У відповідь на це богослов заявив, що в реальності Томос почне діяти з 9 січня – коли збереться Синод. І пояснив, чому Вселенський патріархат не встиг залагодити всі юридичні формальності в термін.

«Рішення про Томос було прийнято ще в листопаді. Але текст Томосу узгоджували до останнього. Тому його не встигли підписати всі члени Синоду. Формально Томос вступає в силу після його підписання Патріархом і Синодом», – написав Говорун.


Також він пояснив Зорі, що на листопадовому рішенні Синоду Вселенського патріархату було затверджено лише рішення про надання автокефалії, а не готовий текст Томосу. Тому такий текст без затвердження нового синоду – недійсний.

До речі, той факт, що «текст узгоджували до останнього» вкладається в ту інформацію, якою володіла «Страна» – про те, що перед публікацією тексту Томосу йшли запеклі торги. Головними спірними моментами стала церковна власність Варфоломія в Україні та за її межами.

І за підсумком Україна отримала мінімум власне автокефалії – за текстом Томосу, який проаналізувала «Страна», Київ не контролює ні одного закордонного приходу, а монастирі і храми у володіннях Фанара не підлягають відчуженню на користь помісної церкви (правда, список таких храмів в Томосі відсутній ).

До речі, джерела «Страни» в церковних колах саме з питанням храмів пов’язують затримку синодальних підписів. За їхньою інформацією, від Петра Порошенка в Константинополі чекають виконання зобов’язань з передачі храмів у ставропігію (пряме управління) Вселенського патріарха. І тільки після цього на документі з’являться відсутні 12 підписів.

Так це чи ні – побачимо в самий найближчий час.

Реакція Київського патріархату

Втім Зоря присвятив темі недійсності Томосу цілий пост на своїй сторінці в Facebook. Він наполягає, що документ діє саме з 6 січня – нехай і без підписів. Вселенського патріарха, каже Зоря, намагаються звинуватити в публічній брехні.

«Дата на публічній копії для України – рік 2019, місяця січня, 6 числа. Тому ставити під сумнів дійсність Томосу на тій підставі, що там поки немає підписів синодальних митрополитів – значить підозрювати Вселенського Патріарха в публічній заяві неправди. Адже Його Святість поставив підпис на грамоті, бо свідчить, що в Кодексі патріархату відповідне рішення вже написано і підписано », – пише представник Київського патріархату.

На його думку, Томос «завірений» не тільки підписом Варфоломія, але і спільної літургією з главою ПЦУ Єпіфанієм – чого б не було без Томосу (це б означало, що ПЦУ ніким не визнана).

У середу, 9 січня почнеться чергова сесія Синоду – «і його члени поставлять також підписи під грамотою», – запевняє Зоря.


У той же час очевидно, що отець Євстратій намагається підмінити поняття – адже де-юре Томосу без підписів Синоду не існує. Навіть якщо підписання документа – проста формальність з гарантованим результатом. І церковні процедури тут мало чим відрізняються від юридичних.

У той же час така зневага процедурою багато говорить про саму Константинопольську церкву і її ставлення до України. Адже Фанар мало того, що вписав у Томос світського адресата Петра Порошенка – Варфоломій до того ж дав «фальстарт до свята», аби дозволити українському президенту зібрати максимум іміджевих дивідендів.

З огляду на те, що все це відбувалося за три місяці до виборів, Константинополь по суті прийняв пряму участь в кампанії Петра Порошенка. Зайвий раз підкресливши, що Томос – питання не релігії, а чистої політики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
К.лучанин Показати IP 8 Січня 2019 16:44
Зустрічне питання до ПРЕЗИДЕНТА: Чи він підписав би якийсь Закон без підпису Голови ВРУ та без голосування у ВР? Впевнений що ні ! А те що відбулось, це конкретний розвод українців, це політична піар-акція Порошенка. ТОМОС ,я думаю, буде підписаний, але для чого йому було "випендрюватись" завчасно? Шила в мішку не сховаєш, правда все одно вилізе! Порох , таким чином заробляє собі мінуси.
скептик Показати IP 8 Січня 2019 17:50
так що важливіше - саме рішення чи його документальне оформлення ? на мою думку перше. я собі уявляю, як Ісус Христос і апостоли затверджували б свої проповіді письмово у тодішніх можновладців.
Украинка до скептик Показати IP 8 Січня 2019 20:24
Ты можешь думать как хочешь, но законы написаны, что бы их соблюдать. А если в угоду Порошенку можно их нарушить, то это говорит, что Константинопольский патриарх играет в политические игры, а это как то не вяжется с верой.
шо, знов? Показати IP 8 Січня 2019 18:43
зрада куди не поткнися.
факт Показати IP 8 Січня 2019 19:26
В Константинополі відбулась піаркампанія Порошенка перед виборами.Чергова брехня і лапша на вуха громадян України.Дальше нехай бреше поза політикою.Президентом має бути чесна,відповідальна,дисциплінована людина.І така людина є.
ни чего удивительног Показати IP 9 Січня 2019 21:57
Это как на производстве)))- директор подписал приказ, а остальные попробуйте не подпишите..одним словом - принудиловка
ян Показати IP 10 Січня 2019 00:03
Ото така ср*чка була з томосом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus