USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Топ-5 експонатів музею на Волині: найбільша довбанка Східної Європи, прапор колишнього району та рушник для нелюба

30 Жовтня 2021 20:47
У Маневицькому краєзнавчому музеї зберігається близько 13 тисяч цікавих та унікальних раритетів.

Про найцікавіші експонати музею в Маневичах розповів його директор Петро Хомич.

1. Найбільша довбанка Східної Європи

Цього човна знайшли у 2015 році правому березі річки Стир між селами Копилля та Старосілля. Вістка про справді унікальну знахідку облетіла всю Україну. Ще б пак! Такої довбанки у нас ще не знаходили. Довжина цього човна – 12 метрів.

За словами Петра Хомича, артефакт ще таїть чимало таємниць. Перш за все йдеться про вік човна. За одними дослідженнями, йому понад 500 років. А от дослідники з Литви переконані, що маневицьку довбанку варто датувати серединою ХІІ століття. Тобто такими плавали ще за часів короля Данила. Немає однозначної відповіді навіть щодо матеріалу, з якого він виготовлений. Є три версії: дуб, біла тополя та в’яз. Особисто Петро Хомич схиляється до останньої.
«Для чого такий транспортний засіб? Кожен тлумачить по-різному, але на мою думку це був човен для прогулянок знаті», – каже Петро Микитович.

Читати ще: Топ-3 експонати музею на Волині: посуд Косачів, унікальна фісгармонь і різьблений іконостас

2. Дзвін, який одного віку з Маневичами

Наприкінці ХІХ століття почали прокладати залізницю, аби з’єднати Повурськ та Рафалівку. У 1897 році почали різати ліс на місці колії. А 20 квітня 1902 року через Маневичі пройшов перший потяг. Дзвін з написом МПС (Министерство путей сообщения, – ВН) висів на пероні і сповіщав про прихід та відправлення поїздів.
У 1991 році почали будувати церкву. Дзвона передали у новозбудований Воскресенський храм. «Тобто дзвін спочатку провістив економічне зростання селища, бо саме з часу спорудження залізниці воно почало активно розвиватися, а потім ще й духовне відродження», – каже директор музею.
До речі, за цим експонатом полювали колекціонери, але він таки потрапив у музей.

3. Прапор колишнього району

Герб і прапор Маневицького району було затверджено рішенням Маневицької райради 21 листопада 2000 року. Прапор, виготовлений в одному екземплярі, зберігався у районній раді. Його використовували на усіх знакових районних подіях. Після адмінреформи Маневичі втратили статус райцентру і прапор потрапив у музей.
Петро Хомич називає цей експонат найболючішим для себе з усіх 13 тисяч (з них більше 10 тисяч з’явилося вже за час його роботи), які є в установі.

4. Плащаниця, яку вирішили не реставрувати

Її знайшли на горищі дзвіниці одного з храмів Маневичини. Плащаниця мала вигляд ганчірки, була вся у бруді. Її відвезли у Національний науково-дослідний реставраційний центр України, де очистили. Постало питання про реставрацію.
Але Петро Хомич відмовився. Мовляв, музею цікавіше мати невідновлений артефакт, аби було видно, які перипетії пережила ця старовинна річ.

5. Рушники, які дарували нелюбу та коханому

На одному з них пташки дивляться одна на одну і символізують любов. Такий дівчина дарувала коханому. На іншому – пташки відвернулися одна від одної. Коли дівчину змушували виходити за нелюба, то вона вишивала саме такий рушник.
Обидва виготовлені у 1920-ті роки (на одному вишита навіть дата – 1926). Але в музей вони потрапили з різницею у понад 30 років: для нелюба – у 1982 році, інший – у 2014-му.

Сергій НАУМУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мешканець Показати IP 30 Жовтня 2021 21:45
Довбанку знайшли місцеві жителі а він піариться
неучі Показати IP 31 Жовтня 2021 09:22
І знов міфологія на тему вишивки.. Такий узір відшили з мила. Пташки після дощу завжди так сідають. Із реклами мила зробили рушник нелюбові.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus