USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Торгував міністерськими кріслами та представлявся масоном: лідер Демократичної партії у Луцьку хоче вийти із СІЗО

4 Лютого 2023 15:37
Представлявся членом закритої організації масонів і продавав посади в Кабміні. Ті у кого жадоба влади перевершила здоровий глузд таки знайшлися. Несли чоловікові від 150 до 200 тисяч доларів. Роки йшли, а обдурені мрійники прем’єр-міністрами так і не ставали. Тоді і запідозрили аферу. Таку інформацію отримали із судового вироку. Чоловіка, котрий так вправно міг вициганити кругленьку суму, поліція затримала ще в 2020 році. Суд першої інстанції визнав Івана Братченю винним у шахрайстві і засудив до 7 років ув’язнення. Чоловік нині за гратами і оскаржує вирок.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Нагадаємо, у липні 2020 року стало відомо про те, що під процесуальним керівництвом прокуратури Волинської області слідчим управлінням ГУНП в області спільно з Управлінням стратегічних розслідувань в області ДСР Національної поліції України викрито чоловіка, який шляхом обману заволодівав коштами громадян в особливо великих розмірах. Зокрема спритник обіцяв за 200 тисяч доларів США посприяти у призначенні громадянина на посаду міністра Кабінету міністрів України.

Читати ще: Першу посаду в Кабміні волинянин «продав» ще 4 роки тому: деталі справи

Згодом ЗМІ повідомляли, що посадами міністрів «торгував» лідер Демократичної партії у Луцьку Іван Братченя. Як ішлося в матеріалах справи, протягом 2015-2020 років лучанин, який працює на посаді директора КП «Гомін», а це, до слова, Іван Братченя, обманув трьох людей, продаючи посади в Кабінеті міністрів України. Суд першої інстанції вирішив посадити шахрая на сім років.
На перший погляд він нагадує письменника чи професора. У Луцьку Івана Братченю багато хто знав, як очільника місцевого осередку Демократичної партії. Із вироку суду відомо, що грошовитих чоловіків цей винахідливий дідусь вдало спокушав владою. Нібито за 150-200 тисяч доларів обіцяв міністерські посади. Потерпілі ще з 2015 року несли йому гроші: і свої, і позичені, аби тільки стати тими обраними і вступити до закритої організації масонів. Івана Братченю затримали у 2020 році під час передачі доларів. Скільки загалом міг привласнити – ймовірні суми називає чиєюсь фантазією.

«Можна написати і не 1,5 мільйони доларів. Чого так мало? Може бути фантазія, яка хочеш в слабої людини», – каже Іван Братченя.

Що ж у цій кримінальній справі не фантазія – сама організація масонів. Це організація, яка ішла б на вибори і виграла б ті вибори. Де ж тепер гроші потерпілих, про котрі йдеться у справі? Напевно, вже можна запити водою.

«Це епізоди, які тривали вже довгий час, тому коштів не вдалось знайти. Братченя був затриманий під час передачі 200 тисяч доларів. Це останній епізод. А коштів від двох попередніх потерпілих, звісно, знайдено не було. І місцезнаходження їх на даний час невідоме», – наголосив прокурор Тарас Гуцуляк.

Самі потерпілі в апеляційний суд не прийшли – чи не всі вони вже за кордоном.

«Потерпілий Скакун знаходиться в Німеччині, там його основне місце роботи. Потерпілий Клименко знаходиться також за кордоном довгий і тривалий час, не планує повертатись. Він знаходиться в Нігерії, на іншому континенті, також керує підприємством», – повідомив прокурор.

Розгляд апеляції по суті поки відкладають. Адвокат Івана Братчені просить, аби його підзахисного випустили з-під варти.

«Він знаходиться під вартою вже з липня 2020 року, є особою похилого віку, має постійне місце проживання, сталу сім’ю, дітей. І жодних доказів стосовно його впливу чи ризиків, які наводить прокурор, в матеріалах справи відсутні. Стосовно на кого і який тиск він вчинив – невідомо, це є припущення», - переконаний адвокат Сергій Книш.

Колегія суддів одностайна – до березня чоловік таки буде у СІЗО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Ахаха Показати IP 4 Лютого 2023 16:07
Як цікаво, потерпілі з Німеччини і Нігерії яким чином такі суми коштів ввезли на територію України? І чому не спішать захищати Батьківщину? З Сомалі ніхто не постраждав, випадково, чи з Нікарагуа?? Ото справа, ото докази))
Житель до Ахаха Показати IP 5 Лютого 2023 01:24
Ти таке саме кінчене як той дід, ти хоча б читало що в статті написане, гроші виманював ще до 20 року. Чи в таких як ти аби рот відкрити а суть не має значення.
Олег Назаренко Показати IP 4 Лютого 2023 17:23
Коли почнуться арешти волинських посадовців???? Це тилові воші і гниди
К.лучанин Показати IP 4 Лютого 2023 17:29
Сфабрикована справа! Пишуть , що обманув. Ха-ха-ха! А якби все зрослося, то справи ніякої не було б і "постраждалих" теж. Так виходить по нашому правосуддю? Братченю просто підставили , доказів реальних нуль. Долари помічені занесли самі правоохоронці ( це моя думка і переконання) за заявкою тих ніби ображених, які нині в бігах. Так до тих в бігах і претезій нема. Їх не дістануть.
Дожилися ! Показати IP 4 Лютого 2023 17:54
А отой прокурор - то є той самий @обар, якого п'яним зловили з повною машиною %урвів ! Яке їхало - таке здибало !
скептик Показати IP 4 Лютого 2023 18:04
на дурака не нужен нож
Просто прохожий Показати IP 5 Лютого 2023 15:40
От молодець! Таких пройдох треба вітати, вони дурять тих, кого варто знищувати, а вони тільки обманюють. Не зрозуміло чому держава втручається у ці справи?
Коля Показати IP 6 Лютого 2023 07:17
Вішати за таке пора

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus