USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Три тижні екскурсій і жодної – без повітряних тривог: як переселенців знайомлять із Луцьком

3 Червня 2022 21:25
Через велику кількість вимушених переселенців гідам, особливо в безпечних містах, додалося роботи. Чимало з них не лише проводять екскурсії, але й спрямовують всі або частину зароблених коштів на армію, а також проводять благодійні екскурсії.

Луцька екскурсовод Ольга Шарута за фахом вчителька української мови, але в школі майже не працювала. На останньому курсі університету в 1998-му році пройшла конкурс на роботу на першому і єдиному натоді державному FM-радіо в Україні. Це радіостанція «Луцьк». Відтоді працює радіоведучою, хоча туризмом цікавилась давно, пише Медіа Великих Історій.

З 2000-го року поруч із роботою на радіо вона долучалася до організації багатьох фестивалів. Звідси — відточені навички розповідати про Волинь так, щоб люди закохалися в регіон.

На думку Ольги, екскурсія це більше, ніж виклад фактажу:

«Турист зазвичай читає про родзинки міста, куди збирається. Тому наше завдання — подарувати оту часточку любові, яку може дати тільки людина, яка там живе. Війна дуже чітко показує, чому люди не виїздять з рідних місць — вони настільки їх люблять, що, попри небезпеки, не можуть їх залишити».

У сфері туризму Ольга — з 2017-го року. Від початку повномасштабного російського вторгнення працює у волонтерському штабі «Суспільне Волині». Ольгу тішить те, що всі люди, яких вона поважала в мирному житті, залишилися в місті й швидко зорієнтувалися, що потрібно робити, аби організувати якісну допомогу.

На третій тиждень війни, коли в Луцьку вже було чимало вимушених переселенців, Ользі зателефонували з міського центру туристичної інформації: є потреба проводити екскурсії. Люди, які приїхали в регіон, мають розуміти його мешканців.

«Мені язик не повертається назвати їх переселенцями, — каже Ольга. — Це люди, які в силу певних обставин приїхали сюди на гостину. І наше завдання — зробити максимум для того, щоб їм тут було комфортно і вони не боялися їхати на Волинь через упередження і страх».
За словами Ольги, перше, що вони зробили перед відновленням екскурсій детально вивчили, де розташовані бомбосховища, адже повітряних тривог у місті вистачає.

«Я вагалася, чи варто проводити екскурсії, — пригадує гід, — адже з початком війни волонтерю без вихідних, а тут потрібно виділити 2,5 години часу. Переважило те, що я повинна знати людей, які до нас приїжджають, і розуміти, що їм потрібно».

Не була готова до двох речей: великої кількості людей та повітряних тривог.

«На першу екскурсію прийшло 75 людей, — пригадує вона. — За 15 хвилин почалася тривога, що тривала 1,5 години. Ми пішли в бомбосховище, де, крім моїх підопічних, було ще близько ста осіб. Коли тривога завершилася і всі вийшли, я зрозуміла, що просто фізично не зможу провести екскурсію для такої кількості осіб.

Наступного дня прийшло понад 100 людей, тому довелося їх розділяти на менші групи задля безпеки. Ми почали екскурсію, а через 30 хвилин прозвучала тривога, яка тривала більше години. Перші три тижні щовихідних в мене були екскурсії, і серед них жодної без повітряних тривог».

У своїх екскурсіях Ольга розповідає про XVIІ-XVIIІ століття і проводить людей на вулицю Лесі Українки, де стоїть камінь, який означує стару межу міста. Свого часу, покидаючи Луцьк, люди задумувалися, чи зможуть повернутися сюди.

«Коли я вперше почала про це говорити, люди плакали. Це були жінки, які приїхали з Донецька чи Харкова. Вони теж, напевне, думали про те, чи зможуть повернутися додому. Я не можу про це не говорити, але як це робити правильно?» — міркує вона.

Те саме стосується і пам’яток архітектури, які збереглися в Луцьку всупереч бомбардуванням часів Другої світової війни. А люди приїжджають із міст, де нічого не лишилося.

«Отакі психологічні моменти дуже важливі в екскурсіях під час війни, — додає Ольга. — Інформація та сама, але формат подачі інший».

Виконують екскурсії і терапевтичну функцію. «Вони допомагають побачити, що таких, як ти, багато, — додає гід. — Дозволяють познайомитися між собою, підтримувати і змінювати одне одного, не впадати у злість і депресію. Наша сила — в єдності. Екскурсії дають можливість добре це зрозуміти».

До слова, інформацію про екскурсії в Луцьку можна знайти на сайті https://www.visitlutsk.com.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus