USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Це новий етап у житті»: першокурсники ВНУ склали присягу студентів. Фото

18 Вересня 2020 18:06
18 вересня у Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулася знакова подія – інавгурація першокурсників. Захід провели на стадіоні ВНУ імені Віктора Завацького, дотримуючись карантинних обмежень.

Цьогоріч до ВНУ вступило 1326 першокурсників, 850 магістрів, 50 аспірантів, 7 докторантів і 425 студентів коледжу технологій, бізнесу та права.

«Передусім інавгурація – це свято. Тому ми добре зважували ризики, які все-таки є, адже багато студентів зібралося в одному місці. Але для 90% наших першокурсників це буде єдине місце навчання, і не зробити для них свята – все одно, що нашкодити дітям, які вступили й чекають гарної освіти. Тому й вирішили зробити це свято, максимально дотримуючись карантинних вимог», – розповів ректор вишу Анатолій Цьось.
Розпочалися урочистості, як і годиться, із Гімну України, який натхненно заспівав викладач факультету культури і мистецтв ВНУ імені Лесі Українки, заслужений артист естрадного мистецтва України Олександр Голощук.
По тому всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та воїнів, які загинули на сході України.
Відтак першокурсників привітав ректор вишу Анатолій Цьось.
«Нам судилася велика честь – ми живемо на древній волинській землі, яка виховала достойних людей, що стали окрасою нашого краю, – зазначив він. – Ми пишаємося тим, що працюємо в цьому найкращому університеті. Хочу нагадати всім, що виш – це центр освіти, культури, науки, спорту нашого регіону».

Ректор розповів, що в університеті працює 730 науково-педагогічних працівників, 101 доктор наук, професор, 536 кандидатів наук, доцентів.
«Це еліта нашого краю. Ми – університет, який найшвидше розвивається, за різноманітними рейтингами ми маємо найкраще зростання показників. Щиро дякую колегам-викладачам за хорошу якісну роботу. У нас, напевно, найкраще в Україні реалізовано програму подвійного диплома, наразі понад сто студентів навчається у нашому виші і в одному з університетів Європи за 12 спеціальностями, ми реалізували елемент дуальної освіти, – додав Анатолій Цьось. – Пишаюся, що працюю з колегами, які готують до видання 14 томів творів Лесі Українки. Повірте, що найціннішим в університеті є студент, і ми це відчули в період карантинних обмежень. Ми щиро раді, що ви вирішили здобувати освіту саме в нашому університеті. Обіцяю, що разом з колегами-викладачами зробимо все можливе, аби ви отримали якісну освіту».
Він також подякував батькам, які рекомендували своїм дітям вступати до Волинського національного університету імені Лесі Українки.

До вітань долучилися почесні гості свята: голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, начальниця управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації Людмила Плахотна, перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, директор територіального відділу освіти Internetdevels, секретар Наглядової ради ВНУ Віктор Левандовський, заступник директора історико-культурного заповідника Віктор Баюк.
Першокурсниця факультету філології та журналістики Ірина Процюк урочисто виголосила присягу студента, яку за нею повторили всі студенти першого курсу, а першокурсниця факультету хімії, екології та фармації спеціальності «Фармація» Тетяна Савчук – присягу провізора.
А університетська команда чирлідерок подарувала усім присутнім запальний танець.
На успішне навчання студентів благословив настоятель храму Софії Премудрості Божої ВНУ, протоієрей Волинської єпархії ПЦУ Віктор Пушко.
Першокурсниця медичного інституту ВНУ Катя Колесник зізнається: сьогоднішнє свято для неї – як Першовересень для першокласників.
«Це новий етап у житті. Усі кажуть, що вчитися буде непросто, але ж на медичному факультеті по-іншому й не буває, – каже дівчина. – Сподіваюся, що буде цікаво та драйвово».

«Сьогодні для нас особливий день, адже ми складаємо присягу студентів і вливаємося у велику студентську спільноту, – додає студент першого курсу географічного факультету Владислав Протанський. – Знаю, що поблажок нам ніхто не робитиме, але я готовий старанно вчитися й пізнавати нове».
Під час урочистостей Анатолій Цьось вручив п’ятдесятьом першокурсникам, які мають найвищі бали із ЗНО, сертифікати на стипендії від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», що їх вони будуть отримувати, окрім державних стипендій, упродовж семестру. Розмір цих стипендій становить 1500 грн.
Анатолій Цьось зазначив, що цей проєкт є унікальним і наразі єдиним в Україні, та подякував Фонду за можливість мотивувати студентів до навчання.

Читати ще: Підтримка найобдарованіших: 50 першокурсників СНУ отримуватимуть стипендію від Фонду Ігоря Палиці

Університет підписав Меморандум про співпрацю з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», із яким запровадили спеціальну програму «Таланти розвиваємо на Волині».

«Ми маємо суттєву проблему: діти, які здобули високі бали на ЗНО, часто втікають з нашою краю до Києва, Львова й навіть за кордон і після закінчення навчальних закладів залишаються в цих містах, а ми втрачаємо кваліфіковані кадри. Тому зараз працюємо над тим, щоб максимально зберегти талановитих дітей на Волині та забезпечити їм належну якість освіти, аби вони працювали на теренах нашого краю», – пояснив ректор.
Нагадаємо, Наглядову раду університету цьогоріч очолив Ігор Палиця.

Читати ще: Ігор Палиця став головою наглядової ради Східноєвропейського національного університету

«Після того як відбулися вибори ректора, ми звернулися до Міністерства освіти і науки України з пропозицією оновити Наглядову раду вишу і призначити її головою Ігоря Петровича, – розповів Анатолій Цьось. – Міністерство розглянуло нашу пропозицію, схвалило його кандидатуру і видало відповідний наказ».

Ректор вишу висловив сподівання, що Наглядова рада максимально сприятиме тому, аби студенти отримали якісні знання, змогли виявити свої таланти та в майбутньому реалізувати себе як висококласні фахівці на теренах Волині.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 18 Вересня 2020 18:20
І всі як один в масках!
Справедливий до Анонім Показати IP 18 Вересня 2020 23:30
Головне до виборів дожити, а далі знову будуть маски, закриті школи і стоп маршрутки!
Змієлов Показати IP 18 Вересня 2020 22:18
Досягнення в освіті схожі на круті скелі, вершини яких можуть досягти лише орли та змії. "Покорись!" - вчить пророк. А Іісус сказав: "Обирай!"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus