USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Порушення присяги лікаря»: Луцький пологовий будинок відмовляється приймати породіль з COVID-19

16 Вересня 2021 19:19
У Луцькому клінічному пологовому будинку відмовляються приймати породіль з COVID-19, пояснюючи це відсутністю фінансування та контракту з НСЗУ. Натомість інші медичні заклади області, зокрема КЗ «Волинський обласний перинатальний центр», що входить до складу КП «Волинське обласнe територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства», надають допомогу пацієнтам із коронавірсною інфекцією. Утім, місць катастрофічно не вистачає, адже тут лише два бокси.

Про це розповіла у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини генеральна директорка КП «Волинське обласнe територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства», депутатка Волинської обласної ради, голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Ірина Горавська.

Нагадаємо, Луцький клінічний пологовий будинок відмовляється приймати породіль із коронавірусною інфекцією, бо, мовляв, не отримує фінансування та позбавлений контракту з НСЗУ. Про це під час засідання позачергової сесії міськради розповів керівник КП «Луцький міський клінічний пологовий будинок» Сергій Сябрук.

У відповідь на таку заяву очільника закладу Ірина Горавська наголосила, що будь-яка вагітна жінка, з COVID-19 чи ні, має право на медичну допомогу, незалежно від того, чи має лікарня преференції на обслуговування хворих з коронавірусною інфекцією.

«У кожному пологовому будинку має бути бокс, в якому надають допомогу інфекційним хворим. Тому, коли 2 червня 2021 року КП «Луцький клінічний пологовий будинок» виключили з переліку закладів, що надають допомогу ковідним хворим, ми (Волинський обласний перинатальний центр, – ВН) самі сказали, що готові приймати хворих на COVID-19, навіть не маючи пакета, бо вони, як ніхто, потребують допомоги», – каже керівниця медустанови.
З її слів, протягом літа 2021 року в перинатальному центрі надали допомогу дев'яти пацієнткам із COVID-19.

«До цього часу нам вистачало двох спеціалізованих боксів для надання допомоги інфекційним хворим, наявним у закладі. Бо випадки зараження коронавірусом вагітних були поодинокими. Але лише за два тижні вересня таких пацієнток у нас стало шість. Відповідно, постало питання, що нам не вистачає приміщень для надання безперервної допомоги породіллям із COVID-19, якщо це постійний потік. Тому ми звернулися до управління охорони здоров’я із проханням розробити спеціальні маршрути для пацієнтів із коронавірусом», – каже Ірина Горавська.
Лікарка зазначила, що у Волинському обласному перинатальному центрі й надалі обслуговуватимуть вагітних із COVID-19 у випадку, якщо їм загрожують дочасні пологи або жінка має надскладну патологію.

«Ті ж пацієнтки із коронавірусом, які не мають акушерської патології, мають обслуговуватись в інших закладах, бо ми технічно їх не можемо обслуговувати. Ми так само, як і пологовий будинок, не маємо спеціального пакета від НСЗУ і не маємо доплат, але у жодному разі не відмовляємось від ковідних пацієнтів, нам просто бракує місця. А відмову лікувати вагітних із COVID-19 можна розцінювати як порушення присяги лікаря», – обурюється очільниця медустанови. Слова очільниці підтверджує і медперсонал, який працює з ковідними хворими без жодних доплат.
Водночас заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук зазначила, що КП «Волинський обласний перинатальний центр» входить до cкладу КП «Волинське обласнe територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства».

І враховуючи те, що у весняний та літній періоди рівень захворюваності на COVID-19 знизився, то й, відповідно, зменшили кількість медичних закладів, що надають допомогу коронавірусним пацієнтам.

Зі слів посадовиці, станом на сьогодні на Волині визначили сім закладів, що приймають на стаціонарне лікування пацієнтів із COVID-19: Волинська обласна клінічна та інфекційна лікарні, Луцька міська клінічна лікарня, Ковельське ТМО, Володимир-Волинське ТМО, а також Любомльська й Камінь-Каширська лікарні. Ці заклади приймають усіх пацієнтів із COVID-19, у тому числі й вагітних. Натомість для надання акушерської допомоги ковідним пацієнтам нині спеціального пакета медичних послуг, який оплачує держава, немає.

«За ретроспективним аналізом до вересня 2021 року було не надто багато таких пацієнтів. Для того, щоб у НСЗУ оплачували пакет, на одну бригаду має припадати не менше 20 пацієнтів. Таких бригад мінімум має бути чотири. Виходить, що для того, аби отримати пакет, у закладі має одночасно перебувати 80 хворих з коронавірусом. Слава Богу, такої кількості вагітних не було. Саме тому в управлінні охорони здоров’я ухвалили рішення надавати медичну допомогу вагітним з COVID-19 в усіх спеціалізованих медичних закладах області. Натомість акушерську допомогу таким хворим надають за місцем проживання», – пояснює Людмила Тимощук.
Саме тому, з її слів, в управлінні охорони здоров’я Волинської ОДА розробили маршрут для вагітних із коронавірусом.

Наприклад, на ранніх термінах вагітності такі пацієнтки лікуються у соматичних медичних закладах для хворих із COVID-19, коли є акушерська патологія – породіллям надають допомогу в Луцькому клінічному пологовому будинку, а якщо є загроза дочасних пологів чи тяжка патологія вагітності – у Волинському обласному перинатальному центрі. Це стосується пацієнтів з Луцька та району.

Вагітним із інших областей та районів області, у яких немає гострих акушерських патологій та які хворіють на коронавірусну інфекцію, по допомогу треба звертатися у лікарні за місцем проживання.

«Ми довго думали і довго терпіли, поки не дійшло до крайнощів. Уявіть собі, ми виписували хвору вагітну жінку додому, бо до нас прибували більш важкі породіллі, у той час як у Луцькому клінічному пологовому будинку за наявності таких ресурсів і великої кількості боксів протягом літа не прийняли жодної пацієнтки з COVID-19. Тому 16 вересня ми знову збираємося в управлінні охорони здоров’я, запросимо директора пологового будинку Сергія Сябрука, і вкотре будемо намагатись домовитися», – каже медичний директор з акушерства і гінекології КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Роман Савка.

Іван САВИЧ, Вікторія СЕМЕНЮК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Думка Показати IP 16 Вересня 2021 20:52
Ніби й все правильно сказала, але, вона як депутат повинна вимагати від Куєва не тільки щоб було фінансування всіх закладів від НСЗУ, але й реальний перегляд тих тупих норм які там придумали. Якщо є лише один хворий, то шансу від нього заразитися немає, а якщо 80 то є, його/її що лікар не оглядає, медсестра не підходить, санітарка десятою дорогою обходить? Так, надавати допомогу мають усім без виключення, але ж тепер докторів немає, клятву Гіпократа ніхто не давав, а лікар - звичайний чиновник з специфічними знаннями (якщо хтось ще й вчився) та вміннями який діє за папірцем. Такі реалії на даний час. Ну ви ж хотіли змін?
Адвокатиня Показати IP 16 Вересня 2021 20:56
НСЗУ ~ ворог Українського народу. Всіх розігнати наh, а керівництво посадити.
Сябрук Сергій Показати IP 16 Вересня 2021 21:06
Інформацію викладену в цьому Інтерв‘ю керівником Іриною Горавською можна легко спростувати піднявши і прочитавши накази УОЗ ВОДа починаючи з 02 06 2021 року та керуючись наказами МОЗу. КП ЛКПБ добросовісно , якісно надавав допомогу при вагітності, пологах та після пологів всім вагітним з COVID-19 зі всієї області і не тільки починаючи з 01 04 2020 р. до 07 06 2021 р поки нас не виключили з переліку лікарень для надання допомоги і не переписали маршрути пацієнтів під ВО материнства і дитинства. За час роботи КП ЛКПБ з COVID хворими проліковано 169 вагітних , прийнято 46 пологів( 24 к. р) з ризиком для життя персоналом . Жодних відмов. Боксованих палат всього одна. Отака правда.
Пацієнтка до Сябрук Сергій Показати IP 17 Вересня 2021 08:04
Не брешіть, а просто вибачтеся, лежала два тижні назад в екстра патології, про ставлення до вагітних мовчу, нижче середнього, лежимо цілий день, ніяких процедур, плюс за лікарем бігати треба щоб банально зайшла подивилася, почався насмарк, горло, схватило живіт, бігом на ранок перевели в іншу лікарню, (до ранку навіть ніхто медичної допомоги не надав всі спали), аргументували тим що ми таких тут не лікуєм, вдруге це вірус,краще їдь в поліклініку там розберуться
Анонім Показати IP 16 Вересня 2021 22:03
Пане Сергію, щось доводити чиновникам, які захищають свої інтереси - це все одно, що пісяти проти вітру
Марина Показати IP 16 Вересня 2021 22:12
В перенатальному лікують хворих на Covid-19 без пакету НСЗУ, а ви не можете так? Слабо? Мабуть все заключаться в грошиках, тому Ви так не можете... В нашій державі все так!!!
Анонім до Марина Показати IP 17 Вересня 2021 12:19
Невже ви не знаєте, що не дай Бог що ніхто відповідати не захоче. Всі чиновники вмить відвернуться і скажуть - це він сам зайнвся самоуправством, це він винуватий, бо порушив інструкції. Невже ви думаєте , що це вперше чиновники тиснуть і беруть на слабо, а потім відмовляються від своїх слів. Для того й існують письмові накази. Чому б чиновникам не видати письмове розпорядження , що у зв"язку із складною ситуацією і далі бла...бла... наказую ...... Так ні, ці начальники розуміють, що за це отримають по шапці. От тут і підходить прислів"я - "Свисни Вася - ти дурніший".
Сябрук С Показати IP 17 Вересня 2021 07:58
Справа не в грошах пані Марино а в порядку і законності ведення такої діяльності ігноруючи наказ розпорядника робіт з наслідків медико- біологічної надзвичайної ситуації від 26 09 2021р N 53 яким визначені зоз 1,2 та третьої хвилі для нашої області. Тому чиновники зобов‘язані вчасно читати та виконувати ці розпорядження бо буде хаос . Ми цього дотримуємся . Ви ж хочете порядку і законності ?
Просто Показати IP 17 Вересня 2021 08:31
Немає вже того коронавіруса... досить. Готовитись до карантина?
Не так до Просто Показати IP 18 Вересня 2021 18:29
Коронавірус є, був і буде завжди як би хто чого не хотів і це беззаперечний факт. Інший факт що ніхто у світі не збирається з ним боротися. На противагу цьому усі на ньому заробляють грошики у вигляді вакцинації та сертифікатів плюс добре продаються ліки які дають людству по протоколах лікування. Всі ведучі спеціалісти у світі наголошують що вакцинація не захищає від можливості захворіти алише ймовірно (ключове слово) може зменшити складність перебігу хвороби або зменшити смертність. Сертифікат лише засвідчує що вам було введено отруту (усі складові вакцини і це без врахування самої хвороби). Ніщо по факту не захищає людей від повторного зараження. Зменшити захворюваність на даний час може лише носіння масок усіма без винятку та мінімальний час знаходження у закритих приміщеннях з іншими людьми, відсутність прямих контактів. Маска захищає не того хто її носить, а інших від нього!
Сергій C Показати IP 17 Вересня 2021 23:36
В пологовому будинку 1 бокс ( до відома спільноти) .
лучанин Показати IP 17 Вересня 2021 23:47
З 03 2021 р ковідний пакет є- називається ГОТОВНІСТЬ ДО РЕАГУВАННЯ НА ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЕПІДЕМІІ до відома пані Тимощук Л.А
лучанка Показати IP 19 Вересня 2021 21:46
дуже розумію ЛКПБ,і його мед працівників. пробачте,але чому вони мають лікувати пацієнтів,ризикувати своїм життям і своєї сім‘ї заради зарплати 4500грн?! просто в шоці як знецінена професія. моя медична освіта і стаж роботи 5 років,хіба в вдома пригодиться. державі медики не потрібні. всі говорять за клятву,і ви знали на що йшли.. так знали,і повірте бажання працювати дуже велике але моя дитина теж їсти хоче. жити одними обіцянками що «плануємо підняти зарплатню» вже набридло. коли самі живуть ні в чому собі не відмовляючи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus