USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Церква – місце для зранених душею». Волинський священник – про допомогу алкоголікам

9 Квітня 2023 09:34
Як допомогти людині впоратися із залежністю, чому хтось тікає від проблем, топлячи їх в алкоголі чи вживаючи наркотики, що робити рідним і як не нашкодити?

Про це настоятель храму Різдва Івана Предтечі, капелан Медичного центру терапії залежностей у Луцьку Володимир Труш розповів у програмі «Духовна абетка» 12 каналу.

За статистикою, щороку в Україні на облік стають 100 тисяч алкоголіків. Реальна проблема може бути набагато гіршою, адже аж ніяк не всі люди, залежні від алкоголю, звертаються по допомогу чи взагалі визнають свою залежність.

«Чомусь побутує думка, що це проблема неблагополучної верстви населення. Насправді соціальна географія дуже широка. І заможні люди, і люди з середнім достатком, і бідні – всі страждають від різних залежностей. Насамперед це духовна хвороба… Людина не може знайти себе в цьому світі, не може приборкати емоції, не може себе контролювати і ступає на найпростіший шлях», – зазначив священник.

Додав, що все, що обмежує свободу, волю та право вибору людини, все, що починає володіти людиною, потрібно вважати залежністю.

У центрі терапії залежностей працюють психологи, які допомагають людям пройти реабілітацію. Священник, своєю чергою, підтримує залежних словом, молитвою, прикладами зі Святого Письма. Духівник робить акцент саме на гріху, якого потрібно позбутися.

«Насамперед доводиться говорити людині, що вона не сама в цій боротьбі, що поруч завжди є Христос, який разом із нею несе той хрест. Як кажуть святі отці, взяти свій хрест – це взяти відповідальність за своє життя. Тому потрібно брати відповідальність на себе, а в решті питань допоможуть і церква, і держава, і суспільство», – наголосив Володимир Труш.

Капелан звернув увагу, що не варто шукати розради, задоволення в алкоголі чи наркотиках, адже щастя потрібно шукати всередині себе, наближаючись до Бога.

«Церква веде нас до свободи. Апостол Павло каже: браття, ви покликані до свободи. Людина має добровільно розуміти, що їй можна, а що – ні», – відзначив він.
Читати ще: 24 рази лікувався в наркодиспансері: у реабілітаційному центрі на Волині сотні людей позбавили від алкоголізму та наркозалежності

Треба також пам’ятати, що від залежності не менше за самого хворого страждає його сім’я.

«Просто сказати: не потурай бажанням і слабкостям своїх рідних. Насправді це питання дуже важке й болісне. Ми не можемо відповідати за іншу людину. Але як священник скажу: передусім необхідно молитися за своїх рідних і близьких. І молитва, і розмова, і підтримка – це все потрібно», – підкреслив Володимир Труш.

Як додав, дієвою терапія буде тільки в тому разі, якщо сам хворий усвідомлює проблему та щиро бажає позбутися залежності. Людина сама мусить ухвалити рішення та почати працювати над собою.

«Це щоденна праця над собою, над своїми пристрастями, над їх приборкуванням у собі, – сказав священник. – Передусім потрібно розуміти: у церкві тебе ніхто не засуджує, до тебе завжди поставляться з розумінням. Церква – не місце, де збираються святі люди, які проводять свої молитви та ритуали. Церква – це місце для хворих, зранених душею людей, які хочуть за підтримки Господа-Бога стати духовно здоровими… Ми приходимо в церкву як у лікарню, аби вилікувати свої душевні рани».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
про заблудшиш Показати IP 9 Квітня 2023 12:47
церква це місце для заблудших які повірили в існування того що реально не снує (бога), не даремно служителі того що не існує говорять що до, цього що не існує, треба бути відданим душею і ....- значить вірити, тобто це існує в слаборозвинутих мізках які легко піддоються обробці. Значить ця ідея нав'язувалась неграмотним масам віками. Вірити чи не вірити це справа особиста, той хто вірить - раб божий - нездатний сам вирішувати, надіється на когось. Хто не вірить вільна людина, здатна сама вирішувати а не надіятись на поміч від неіснуючої "особи". Віра присуща кожному земному аборигену. Головне вірити в себе і вірити в те що не існує відпадає.
Лучанин до про заблудшиш Показати IP 9 Квітня 2023 15:20
Перше, що ви зробите в найтяжчий момент в житті, це вигукнете, "Боже врятуй"
Три поклона до Лучанин Показати IP 9 Квітня 2023 16:38
А може ''Алах Акбар''? Цікаво, вони, білочку молитвою лікують?
Да до про заблудшиш Показати IP 10 Квітня 2023 15:12
О, є ще люди зі здоровим глуздом! Я не вірю в бога і не вживаю алкоголь...і в церкву не хожу...не треба один дурман замінювати іншим...
про заблудшиш до Луч Показати IP 9 Квітня 2023 18:02
З моїм то світоглядом цього ніколи не буде. Скоріше щось надзвичайне трапиться ніж я це скажу. У мене інші поняття про навколишній світ і всесвіт тобто що, як , де і коли і я їх вже не мінятиму.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus