USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.62 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Церкви хочуть позбавити ролі «майданчика пропаганди»

17 Травня 2017 13:01
У четвер, 18 травня, в порядок денний пленарних засідань ВР можуть внесено розгляд законопроектів про церкви, які управляються з території держави-агресора.

В Українській православній церкві московського патріархату, зокрема й на Волині, почали активно обурюватися планами Верховної Ради розглянути ці законопроекти, хоча ні ця церква, ні будь-яка в інша в документі не згадуються. Так, на сайті волинської єпархії УПЦ МП є заклик виходити завтра на молитовне стояння проти ухвалення, на їхню думку, «антицерковних законопроектів».

Мова йде про законопроект № 4511 (серед авторів якого депутати Дмитро Тимчук, Сергій Висоцький, Олександр Бригинець і ще з десяток авторів) і законопроекті № 4128 (депутата Віктора Єленського, а також низки депутатів від БПП і "Самопомочі").



Перший документ (№ 4511) передбачає, що призначати митрополитів і єпископів такі релігійні організації зможуть тільки за узгодженням з органами влади. Ще одна стаття цього закону передбачає, що якщо представники конфесії будуть співпрацювати з релігійними центрами в державі-агресора, влада наділяється правом її заборонити на території України.

Другий законопроект, який в четвер поставлять на розгляд сесії - № 4128, згідно з яким пропонується внести в статтю 8 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" положення, що регулюють належність особи до релігійної громади. Наприклад, прописати термін "самоідентифікація" та уточнити мінімальну кількість представників релігійної громади, згідно з рішенням яких може бути змінена підпорядкованість храмів конфесій.

На сайті волинської єпархії УПЦ МП опублікували заклик вийти на протести та оголосили дату й час.

«18 травня 2017 року об 11:00 на Київському майдані навпроти приміщення Волинської облдержадміністрації відбудеться молебень за мир в Україні та молитовне стояння проти прийняття скандальних антицерковних законопроектів № 4128 та № 4511, які планують ухвалити у Верховній Раді того ж дня. Аналогічні заходи триватимуть по всій Україні», – йдеться у документі.

Тим часом народний депутат (Народний фронт), військовий експерт Дмитро Тимчук, який є співавтором законопроекту № 4511 пояснив свою позицію, повідомляє видання "Країна". Він зазначив, що активно обурюватися законопроектом почала тільки УПЦ МП, хоча ні ця церква, ні будь-яка в інша в документі не згадуються.

«Так що вітаємо з прозрінням, панове релігійні діячі на ставці ФСБ. На злодієві шапка горить», – іронізує нардеп.

За словами експерта, головний аргумент противників законопроекту, в тому, що держава хоче втрутитися в справи церкви.

Однак у питання є й інша сторона, оскільки парафії УПЦ МП ще до початку путінської агресії були майданчиками поширення пропаганди. Після початку окупації храми МП стали однією з важливих баз для окупантів.

«Все, що ми хочемо від цієї церкви зазначеним законопроектом – це змусити її взяти на себе зобов’язання не здійснювати антиукраїнську діяльність в Україні», – додав Тимчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus