USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ціни на газ, «паршиві вівці» та війна з контрабандою: подробиці візиту прем’єр-міністра до Луцька

23 Серпня 2018 15:55
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман із офіційним візитом завітав до обласного центру Волині 23 серпня – у День Державного Прапора.

Спершу прем’єр відвідав Луцький ремонтний завод «Мотор», де оглянув робочі приміщення та поспілкувався з працівниками, опісля чого прибув на Театральний майдан і прогулявся вулицею Лесі Українки.

Невеликий проміжок часу Володимир Гройсман виділив, аби поспілкуватися з місцевою пресою. Він торкнувся питання ймовірного майбутнього зростання цін на газ, боротьби з контрабандними схемами на митниці та бюджету міста Луцька в контексті будівництва школи № 27.

Насамперед прем’єр привітав усіх із Днем прапора. «Наш прапор – у кожного в серці, і ми відчуваємо обов'язок за утвердження нашої держави, за її незалежність. Я думаю, що від нас залежить, якою буде наша Україна… Ми будемо сильними тоді, коли матимемо сильну економіку», – сказав Володимир Гройсман і побажав, аби наш прапор «майорів як прапор сильної незалежної держави».

Читайте ще: Прем’єр-міністр України з візитом на Волині. Трансляція

Він також акцентував, що залишився задоволений оглядом заводу «Мотор» і вважає його сучасним, високотехнологічним підприємством. «Приємно відзначити, що саме тут, на Волині, в Луцьку, запроваджуються найкращі конкурентні технології в авіагалузі», – підкреслив прем’єр і додав, що метою його візиту є безпосереднє спілкування з працівниками, аби отримати від них повідомлення про реальний стан справ.
ЦІНИ НА ГАЗ

Володимир Гройсман зауважив, що питання становлення цін на газ доволі непросте.

«Із минулого липня є зобов’язання, яке було взяте багато років тому, про те, що ціни (в Україні, – ВН) зростатимуть, якщо підвищуватимуться світові ціни на газ. Насправді я вже рік цю ситуацію стримую. Сьогодні в промисловості газ коштує близько 11 тисяч гривень, а під час прийняття рішення урядом ми обмежили цю суму до 7 тисяч. Зараз постає питання про те, щоби зробити чергове підвищення, і ми маємо достатньо непросту, але професійну дискусію. І я стою на позиції збалансування, передусім в інтересах українських громадян і України», – зазначив прем’єр.

Він наголосив, що з 2005 до 2013 року тогочасні уряди запозичили 50 мільярдів доларів. «Це серйозна проблема для України. І в нас є два варіанти: або ми працюємо зі свідомими ринками, залучаємо кошти дешевше, перепозичаємо, продовжуємо терміни погашення, або розвиваємо економіку, щоби через 10 років вийти в нуль».

Прем’єр зауважив, що йому особисто питання зовнішнього боргу України та зобов’язань у зв’язку з цим, зокрема щодо підвищення цін на газ, болить.

«Я знаю, що більшість сприймає це зобов’язання негативно, я його і сам так сприймаю. Але серед двох поганих рішень, виберу те, яке найменше нашкодить українським громадянам», – пообіцяв Володимир Гройсман.
«УКРПОШТА»

Стосовно оптимізації відділень «Укрпошти» прем’єр висловив переконання, що люди в селі, незалежно від того, наскільки вони віддалені від обласного центру, мають отримувати послуги на належному рівні.

«Пошта є важливим питанням, також ключовими є сільські ради, які можуть виконувати всі необхідні людям функції. Тому ми розпочали процес децентралізації для того, щоби надати максимальні кошти та повноваження на місцях. Цей процес триває поступового, неможливо все зробити за один день. Що стосується «Укрпошти», то я зацікавлений у тому, щоби «Укрпошта» була збережена як національна компанія. Своєю чергою, господарську діяльність товариство не узгоджує з урядом», – сказав Володимир Гройсман.
Він відзначив, що доручить прем’єру інфраструктури провести додаткові зустрічі з керівництвом «Укрпошти», аби дослідити питання ще раз.

БОРОТЬБА З КОНТРАБАНДОЮ

Як зауважив прем’єр-міністр України, півроку тому він розпочав вивчати проблематику надходжень коштів до бюджету від української митниці. З того часу почалося створення спеціальних мобільних груп і запровадження контролю щодо ввезення товарів в Україну.

«Фактично по 2017 році ми виконали план – плюс 79 мільярдів гривень. Але поки ми займалися знищенням наявних схем, абсолютно непомічено почали створюватися нові організовані злочинні схеми, у яких беруть участь представники різних державних органів. І коли керівник фіскальної служби Мирослав Продан прийшов до мене зі своїми даними, я побачив, що це катастрофа: країну грабують, кошти до бюджету не надходять. Я два місяці тому сказав, що миритися з цим не буду і не буду приховувати злочини, які є в державі. Тому я вийшов у громадську площину і оголосив війну контрабанді, дав доручення керівнику ДФС і міністру внутрішніх справ об’єднати зусилля для того, щоби припинити незаконне ввезення товарів в Україну, аби проводити нормальне розмитнення для наповнення бюджету. Ця боротьба вже розпочалася», – підкреслив Володимир Гройсман.
Він звернув увагу, що побороти корупцію на митниці доволі непросто, адже в кожних структурах є «паршиві вівці». Однак він особисто захищатиме керівництво ДФС, яке боротиметься з контрабандою, адже на нього постійно здійснюється тиск. Також Володимир Гройсман звернув увагу, що вже вдалося «прикрити два найсильніші клани, які управляли всіма потоками контрабанди в Україні».

Окрім того, прем’єр пригадав, що за липень цього року бюджет отримав 6,2 мільярда надходжень від митниці.

З його слів, невдовзі Мирослав Продан оприлюднить «досить цікаве прізвище» особи, яка займалася контрабандою лісу в Україні, та багато іншої інформації, яку опрацьовуватиме НАБУ та антикорупційний суд.

«Я хочу запросити громадськість долучитися до відкритого процесу для того, щоби все було прозоро, аби жодна контрабандна продукція не потрапляла в Україну. Ми маємо виготовляти свою продукцію, а не працювати на інші країни світу та їхні економіки», – заохотив прем’єр.

«ДОСТАТНІЙ» БЮДЖЕТ

Володимир Гройсман підкреслив, що з 2014 року, коли він став працювати в уряді, розпочав роботу над реформою децентралізації.

«Внаслідок цієї реформи, яку ми ще досі проводимо, сотні мільярдів гривень потрапили до місцевих бюджетів. Ви подивіться на динаміку зростання бюджету міста Луцьк… Ми визначили механізми, якими підтримуємо Державний фонд регіонального розвитку. Додатково ми виділили майже 11 мільярдів гривень на місцеві проекти Волинській області. Тому додаткові звернення можуть бути тільки тоді, коли є додаткові ресурси», – прокоментував прем’єр ситуацію з виділенням коштів урядом на будівництво школи № 27 у Луцьку.
Він наголосив, що передусім задля ефективного використання ресурсів влада на місцях має визначитися з пріоритетами щодо напрямків розвитку та об’єктів будівництва, «а все, що потрібно від держави, ми зробили наперед».

«Бюджет міста Луцька, як і області, є достатньо забезпеченим. Є достатньо ресурсів, аби вирішувати проблеми», – звернув увагу Володимир Гройсман.

Текст – Ольга Шершень

Фото – Олександр Зелінський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 23 Серпня 2018 16:16
Для чого прем’єр-міністру оглядати найкращі об"єти міста? Можливо варто було б подивитись на проблемні вулиці, занедбані заводи, понюхати запах в район цукрового, подивиться як підтоплює деякі вулиці. Хіба мало реальних проблем у місті? І хіба особи такого рангу повинні займатись показовими візитами, а не вирішенням реальних проблем?
К.лучанин Показати IP 23 Серпня 2018 17:13
Все це загальні фрази премєра, які чую щодня і які набили оскому! Нічого нового я не почув і зрештою не очікував. Інфа на маси!
Анонім Показати IP 23 Серпня 2018 17:28
'Незабаром в Україні розпочнеться системне зниження цін на газ. '- про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман (лютий 2018)
соня Показати IP 23 Серпня 2018 17:48
тошнить від усього цього.
хехъ Показати IP 23 Серпня 2018 19:42
любого политика лишь тогда можно назвать достойным представителем украинского народа, когда он посмеет ходить по улицам без охраны. В противном случае все речи, обещалки, критика - ложь на благо своего корыта.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus