USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Цибуля в Україні вже коштує дорожче, ніж у Швеції: що відбувається і чому виник дефіцит

3 Червня 2023 22:17
Ціни на цибулю в Україні вийшли на свої пікові значення через традиційний весняний дефіцит. У супермаркетах цибулю продають по 60-70 грн за кілограм. Ця ціна навіть вища, ніж у дорогій для життя Швеції. Втім, уже найближчим часом цибуля в Україні може різко подешевшати.

Про це свідчить моніторинг OBOZREVATEL.

Так, за даними сервісів з відстеження цін, цибуля у Швеції наприкінці травня 2023 року коштувала 16,95 крон, або 57,46 грн за кілограм.

Водночас в українській мережі супермаркетів «АТБ» кілограм цибулі продають по 59,95 грн. Але це найнижча «магазинна» ціна. У «Новусі», наприклад, цибуля коштує майже 70 грн за кілограм.

Чому цибуля в Україні така дорога і що буде далі

Головна причина дорожнечі овочів – сезонний дефіцит. Як пояснювали аналітики EastFruit, наприкінці травня в Україні майже не залишилося місцевої цибулі старого врожаю. Овоч нового врожаю на той момент ще не надійшов у продаж.

Цибулю довелося імпортувати. Проте в ЄС ціни на торішню цибулю теж зростають. В результаті закупівельні ціни (те, що платять торгові мережі фермерам) підскочили до рекордних 48 грн/кг.

Натомість у перших числах червня в Україні починає масово надходити у продаж цибуля нового врожаю. Це вже дало можливість «збити» закупівельні ціни до 40-46 грн/кг.

У роздробі здешевлення цибулі ще не помітне, проте найближчими тижнями овоч помітно подешевшає і на прилавках магазинів. Уже з останніх днів травня більшість оптових компаній практично повністю переорієнтувалися на закупівлю цибулі нового врожаю з українських господарств. Імпорт сходить нанівець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus