USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Тимчасове рішення: що стало з рештками тварин, які валялися на території Ковельського ветсанзаводу

30 Грудня 2021 16:28
У 2017 році Ковель опинився на порозі масштабного екологічного лиха: філія «Укрветсанзаводу» припинила роботу, а всі рештки мертвих тварин по кілька місяців лежали просто неба. Урешті їх прибрали, нарахували збитки і про них поки що ковельчани забули. Проте відходи й досі там – наразі законсервовані у спеціальні ємності.

Яка нині ситуація з територією заводу, що стало з рештками і що буде з ними далі – в матеріалі Інформаційного агентства Волинські Новини.

Історія «з душком»

Ще у січні 2017 року з’явилися повідомлення, що на околицях Ковеля ветсанзавод скидає туші тварин просто у яму. Уже тоді ковельчани забили на сполох, і екологи заявили, що готують позапланову перевірку.

Згодом містяни почали блокувати дорогу до заводу, бо попри те, що підприємство не працювало, мертвечину везли туди і вдень, і вночі. Її не переробляли, а скидали або на території заводу, або в яму, або просто у величезні купи. Все це потрапляло у ґрунтові води. Тож люди почали бити на сполох.
2017 рік
2017 рік
Держекоінспекція нарахувала мільйонні збитки, завдані підприємством. Його закрили, рештки прибрали, а директор Ковельського ветсанзаводу опинився на лаві підсудних.

Відео з території 2017 року
Власність державна, а з наслідками для городян розбирається місто

Ковельський ветсанзавод – державне підприємство, до якого міська рада стосунку не має, зауважує перший заступник Ковельського міського голови Тарас Яковлев. Проте з наслідками його роботи мусила розбиратися міська рада, зокрема йдеться про забезпечення водою мікрорайону Ковель-2.

«Ветсанзавод – це державна власність. Свого часу там було проведено роботи, щоб законсервувати ті відходи, викопали рештки, рекультивували земельну ділянку. Ми ж підвели водопровід до першої черги будинків, які розташовані ближче до заводу в мікрорайоні Ковель-2, щоб забезпечити водою. Збудували велику станцію, водогін», – зауважує він.

Нині ж ситуація поки стабільна, додає посадовець. Проте консервація решток – це тимчасове рішення.

«Зараз усе в спокійному стані. Але питання до кінця не залагоджено, бо рештки законсервовані в ємностях. Це тимчасове рішення і колись-таки треба буде ті рештки виймати й утилізовувати по-справжньому, але немає заводу», – резюмує він.

Ковельський міський голова Ігор Чайка, своєю чергою, додає: міська рада мусить постійно моніторити, яка там ситуація.

«Держпідприємство ліквідовано, усе це не в нас на балансі. Але, не дай Бог, щось станеться. Паркану там навіть немає, територію свого часу огородили, але паркан розібрали. Ми звертаємо на це питання увагу, листуємося з Держпродспоживслужбою, наголошуємо, що це питання потребує розв'язання. Адже це була страшна проблема для Ковеля. Наразі все стихло, але все ж про нього забувати не варто», – пояснює міський голова.

Паркан зник за одну ніч, а фахівці перевіряють ємності з рештками

Щомісяця працівники Держпродспоживслужби обстежують конструкції, в яких уже понад чотири роки зберігаються тваринні рештки, розповідає начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Тимофіюк.
«Наразі на території Ковельської філії «Укрветсанзавод» жодної діяльності немає. Відходи, які було переміщено в залізобетонні споруди, там же і зберігаються. Держпродспоживслужба щомісяця контролює, чи немає підтікань, чи треба якась допомога, в якому стані ці відходи. Щомісяця складають відповідний акт. У 2017-2018 роках було проведено механічне очищення, повну дезінфекцію території, де зберігалися ці відходи. Також утилізували шкіри 70-річної давнини, завезені невідомо звідки, які там зберігалися. Вони теж закладені в ці ємності. Вся територія очищена і дезінфікована. Наразі ні запахів, ні підтікань, потрапляння частинок в річку чи в ґрунт, чи в повітря немає», – запевняє фахівець.

Також, з його слів, стороннім на територію заводу входу немає, адже вона під охороною. Щоправда, паркан, який раніше тут було встановлено, за одну ніч зник.

«Там є охорона, сторожі пильнують ці об’єкти (ємності з рештками, – ВН). Територію самого заводу після переміщення відходів було загороджено сіткою, були ворота, але за певний період часу, за ніч все зняли. Ми повідомили міську раду про крадіжку і про те, що наразі територія без огорожі», – пояснює Анатолій Тимофіюк.

Що далі буде з рештками і майном, «Укрветсанзавод» не розповідає

Власником і всіх споруд Ковельської філії, ділянки, на якій вона розташована, та всіх тваринних решток залишається ДП «Укрветсанзавод».

У квітні 2016 року до Господарського суду міста Києва надійшла заява Публічного акціонерного товариства Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» про порушення провадження у справі про банкрутство Державного підприємства «Укрветсанзавод» у зв’язку з неможливістю останнього в порядку, встановленому чинним законодавством, погасити заборгованість.

Як ідеться у відповіді підприємства на запит Інформаційного агентства Волинські Новини, ДП «Укрветсанзавод» перебуває в процедурі банкрутства на етапі затвердження Плану санації з метою відновлення діяльності підприємства.

На запитання, що планують робити з майном Ковельської філії, «Укрветсанзавод» відповіді не надав, оскільки, на думку керівництва заводу, це питання «стосується лише господарської діяльності підприємства». Сама ж територія наразі прибрана і дезінфікована.
2017 рік
2017 рік
«Накопичені за попередні роки побічні продукти тваринного походження були переміщені з території Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» в залізобетонні резервуари та ізольовані належним чином. З метою усунення негативних наслідків небезпечної екологічної ситуації було проведено зачистку території Ковельської філії та території за її межами, де було здійснено нагромадження побічних продуктів тваринного походження, а також проведено повну дезінфекцію території. Внаслідок проведення вказаних вище робіт витікання із залізобетонних резервуарів відсутні, неприємний запах від них також відсутній, а на території філії ростуть зелені насадження», – йдеться у відповіді на запит.

Скільки ж часу будуть зберігатися там рештки і що з ними планують робити далі – на підприємстві не повідомили.
Три роки розшуку, два роки суду

У жовтні 2020 року Ковельська місцева прокуратури Волинської області скерувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно директора Ковельської філії Державного підприємства «Укрветсанзавод».

Керівника підприємства звинувачують у тому, що він, зловживаючи службовим становищем та порушуючи низку норм чинного законодавства, аби уникнути витрат на переробку відходів, забезпечив розміщення й захоронення загиблих тварин і відходів від переробки сировини тваринного походження на земельній ділянці площею понад 3 га у Ковелі. Цим спричинив забруднення земель відходами, створив небезпеку для довкілля, а також заподіяв йому шкоду на суму більш ніж 1 мільйон гривень.

Посадовцю повідомили про підозру ще у квітні 2017 року, проте він три роки перебував у розшуку, й лише 2020-го його затримали.

30 квітня 2020 року до директора було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 9 днів до 7 травня цього ж року включно. Згодом запобіжний захід змінили на домашній арешт, який продовжували кілька разів до 13 лютого 2021 року включно.10 лютого 2021 року до обвинуваченого було застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання на строк 60 днів до 11 квітня, яке продовжили до 7 червня. Більше судових ухвал за цією справою в судовому реєстрі немає.

Кінцевого процесуального рішення у кримінальному провадженні наразі не ухвалено. Як інформують в Ковельській окружній прокуратурі, у кримінальному провадженні стосовно директора Ковельської філії «Укрветсанаводу» проведено підготовче судове засідання.
Єдине, що відомо, – у вересні 2021 року суд зняв арешт з майна обвинуваченого – частини будинку, якою він володіє.

Куди утилізовують тваринні рештки

Ковельську філію «Укрветсанзаводу» закрили, проте тваринницво продовжує розвиватися. І як результат – утворюються рештки тваринного походження.

Лише у 2017 році на Волині налічувалося 180 об’єктів, де утворювали побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною. Це свиногосподарства, ферми з виробництва молока та відгодівлі великої рогатої худоби, господарства з вирощування птиці, інкубатори, м'ясопереробні підприємства, переробні цехи з виробництва м'ясних та ковбасних виробів тощо. У 2017 році на цих об’єктах було 712 тонн трупів тварин та птиці, з яких 538 тонн відправлено на спеціалізовані підприємства.

Спеціалізовані державні підприємства, куди відправляють побічні продукти тваринного походження для утилізації, – це Жовківська та Костопільська філії Державного підприємства «Укрветсанзавод». Окрім цих підприємств, забійний пункт ПП «Рачинм’ясопромпром» відправляв відходи на спільне підприємство ТзОВ «Заготзбут» міста Ланівці Тернопільської області для подальшої утилізації. Рибні цехи ФОП Лонюк М. С. і ПП «Волиньпродукт плюс» міста Луцька – у Кінологічний центр Національної поліції у Волинській області, ТзОВ «Континіум трейд» міста Луцька – на КП «Ласка». Відходи забою ішли на звіроферми Рівненської, Львівської, Київської, Івано-Франківської та Тернопільської областей. Також у Волинській області здійснюють прийом та переробку недержавні спеціалізовані підприємства ТзОВ «Даніка Протеїн» в Горохівському районі у селі Галичани, яке спеціалізується на виробництві м'ясокісткового борошна – добавки для виробництва кормів, виробництві, продажу та експорті топленого тваринного жиру, а також ПП «Корень» в Ковелі, яке виготовляє кісткове борошно, йшлося в повідомленні облдержадміністрації.

Робота ветсанутильзаводів – питання всіх регіонів

Проблема з утилізацією відходів тваринного походження системна по всій Україні. Наприклад, у липні 2021 року на території Новороздільської громади (Львівська область) виявили звалище майже 13 тонн решток великої худоби, що їх викинули дорогою на Ілівські дачі. Рештки міська рада мусила перевезти в Жовківську філію «Укрветсанзаводу». І такі повідомлення про викинуту мертвечину час до часу з’являються у різних регіонах.

Влітку 2019 року Асоціація тваринників України звернулася до Держпродспоживслужби, якій підпорядковано ДП «Укрветсанзавод», з проханням пояснити, скільки ж філій підприємства, що можуть проводити утилізацію відходів тваринного походження, наразі працює у нашій державі. Як ідеться у відповіді, з 18 заводів 6 на той момент не працювало взагалі, частина ж тих, що залишилися, «працює не на повну потужність». Таку ситуацію в Держпродспоживслужбі пояснили тим, що востаннє кошти на модернізацію цих заводів з державного бюджету виділяли ще у 2014 році.
Крім Ковеля, проблеми зі скотомогильниками були і на Тернопільщині, і на Львівщині.

Як резюмує OBOZREVATEL, фактична руйнація системи ветсанутильзаводів, які сьогодні опинилися на межі банкрутства, загрожує Україні екологічною катастрофою. І поки що справа не зрушила з мертвої точки. Бо план санації затверджують ще з 2018 року. Й відтоді завод шукає інвесторів.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus