USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Тисячі людей протестують у Косово через можливий обмін землями із Сербією

30 Вересня 2018 14:43
Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Приштини, щоб висловити проест у зв'язку з обговоренням обміну територією між Косово та Сербією.

Про це пише Українська правда з посиланням на RFE/RL.

Прибічники опозиційної партії "Cамовизначення" Косово тримали плакати та національні албанські прапори, проходячи через косовську столицю і закликаючи: "Ніяких торгів народними землями!"

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму.

Найчастіше обговорюваний сценарій полягає у тому, що частина північного Косова, населена здебільшого сербами, перейде Сербії, а населена здебільшого албанцями Прешевська долина у Сербії стане частиною Косова.

Лідери ЄС давно виступають проти змін кордонів на тій підставі, що вони можуть призвести до перерозподілу інших кордонів на Балканах та ймовірно відродити етнічне насильство воєн 1990-х років. Крім того, Росія отримає аргументи для легалізації анексії Криму, окупованої частини Донбасу чи молдовського Придністров'я.

Зокрема такий сценарій, в разі реалізації, створює неприємний прецедент для Боснії та Герцеговини. Як відомо, у її складі є Республіка Сербська, лідери якої постійно наголошують на своїх планах добитися возз’єднання із Сербією.

Вашингтон заявив, що не буде втручатися в переговори щодо обміну територією між Сербією і Косово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus