USD 38.85 39.20
  • USD 38.85 39.20
  • EUR 38.90 39.40
  • PLN 9.80 9.97

У 59 знову стала студенткою: у Луцьку переселенка з Вугледара отримала новий фах

2 Жовтня 2022 07:12
Валентина Герасимова все життя пропрацювала приватним підприємцем у Вугледарі, що на Донеччині. Але війна внесла свої корективи у життя. Місто дуже швидко опинилося на лінії розмежування під постійними обстрілами. Жінка з чоловіком переїхала до Луцька, де опанувала новий фах.

Про це повідомляє Волинський обласний центр зайнятості.

«Ми жили в центрі, вікна квартири виходили на головну площу. З п’ятого поверху був гарний краєвид. Знаєте, наш будинок місцеві називали «китайська стіна», бо декілька дев’ятиповерхівок стояли разом й тягнулися однією довгою лінією.

У нас було гарне місто. Ми з чоловіком переїхали з Херсона у Вугледар в 80-х. Він пішов працювати на шахту, й ми через 3 роки отримали своє житло. Жили, працювали – все було, як в людей. А тут враз лишилися безхатьками», – ділиться переселенка.

Коли 24 лютого почалася війна, чоловік вмовляв пані Валентину поїхати з міста. Жінка все відмовлялася, адже шкода було лишити все й податися світ за очі.

На початку квітня вони пішли зарядити телефони від генератора, адже на той час в місті вже давно не було ані світла, ані води, ані газу. По дорозі подружжя потрапило під обстріл. Після цього жінка нарешті погодилася залишити рідний Вугледар. Евакуаційними автобусами їх довезли до Покровська. Звідти вони добралися електричкою до Дніпра, а далі – потягом до Луцька.
«Ми вирішили переїхати на Волинь, чим подалі від війни. Раніше ніколи не були ні в Луцьку, ні на заході України, але завжди мріяли сюди потрапити. Тільки шкода, що це сталося за таких обставин», – каже жінка.

Коли подружжя приїхало до Луцька, вони орендували житло ще з двома родинами. Бо не мали змоги самі платити за квартиру. Також одразу почали шукати роботу. Пані Валентина звернулася до Луцького міського центру зайнятості. Там фахівці з рекрутингу запропонували не тільки вакансії, а й повідомили про можливість безоплатного навчання на швачку.

«Я довго вагалася й мала певне хвилювання: чи варто йти вчитися. Ніколи нічого не шила, тим паче на машинці», – поділилася пані Валентина.

Жінка 29 років пропрацювала приватним підприємцем. І якби не війна, мала б 30 років безперервного стажу у своїй справі.

«Вугледар – невелике шахтарське місто, де робота була переважно для чоловіків. Тож я вирішила відкрити ФОПа й продавала одяг на місцевому ринку. Мені подобалося, незважаючи на труднощі під час пандемії, бізнес йшов непогано, хоча й зі складнощами», – каже вона.

Переселенка розповідає, що фахівці Луцького міського центру зайнятості все ж таки переконали її спробувати себе у новій сфері й отримати професію швачки.

«Ніколи не думала, що в свої 59 знову стану студенткою. Хвилювалася, що не вдасться, не буду встигати за групою», – з посмішкою каже пані Валентина.
Вже у травні Валентина Герасимова стала слухачкою Технічного фахового коледжу Луцького національного технічного університету. Жінка розповідає, що дуже швидко знайшла спільну мову зі своєю групою. Подружжю під час навчання надали в гуртожитку кімнату. Й поки пані Валентина вчилася, вони з чоловіком знайшли неподалік житло в оренду. А коледж допоміг освоїти всі необхідні знання та навички.

«З викладачами ми пройшли не тільки навчальний план, але й шили речі на замовлення волонтерів для військових. А це вища складність, ніж було заплановано за навчанням. Тож тепер ми на всі руки майстрині», – розповідає переселенка.

Слухачі шили для військових підсумки, медичні ноші, панами, аптечки, а також самі, за допомогою інтернету, розробили модель дощовиків. Всі ці речі відправили нашим захисникам. Крім того, вони відшили шорти для поранених, які перебувають у військовому госпіталі.

Наприкінці вересня пані Валентина закінчила 4-місячний курс й отримала фах швачки. Вже з новою освітою прийшла до Луцького міського центру зайнятості, де серед вакансій жінка обрала ту, яка більше їй до вподоби і ближча додому, та отримала направлення на роботу.
Своїм прикладом Валентина Герасимова показала, що вчитися ніколи не пізно. Починати все з чистого аркуша, хоч й страшно, але можливо.

Тож, якщо ви надумали отримати новий фах, звертайтеся за номером (0332) 72-53-01 чи (099) 327-11-86 та дізнайтеся про можливості безоплатного навчання у різних сферах.

Щодо актуальних вакансій в області телефонуйте (0332) 72-52-40, (066) 353-74-95, (068) 063-42-15 або пишіть у телеграм-канал: https://t.me/pidtrumka_DCZ_Volun.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus