USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Хворих на коронавірус лікують виключно державним коштом», – волинянка, яка живе в Білорусі

25 Жовтня 2020 21:47
Як би ми не хотіли бодай на день забути про коронавірус, зробити цього не дозволяє сумна статистика захворюваності. Хтось вже поборов вірусного монстра, хтось намагається вибратися з його пазурів. Є й такі, що і досі скептично ставлять до недуги. Решта намагаються вберегтися за допомогою простих та доступних вмотивованих правил.

Про те, як переживають пандемію в сусідній Білорусі, де мешкає чимало українців, розповідає волинянка Любов Сех, яка живе в Бресті.

– Білорусь пішла своїм шляхом під час пандемії. У нас не запроваджували карантину, – говорить Любов Іванівна, – тому хтось носив маски та рукавички, а хтось ні.

Міський та міжміський транспорт як курсував, так і продовжує курсувати в звичному режимі. Одягати маску в салоні автобуса не обов’язково. Щоправда, немає, як раніше, залізничного сполучення з Москвою та Санкт-Петербургом, натомість автобусного ніхто не відміняв. У поліклініках, як і в Україні, при вході відвідувачам обробляють антисептиком руки та вимірюють температуру.

– Як білоруська медицина справляється з лікуванням коронавірусних хворих?

– Усе це довелося відчути на власному прикладі. Мій чоловік Анатолій колись переніс два мікроінсульти та два мікроінфаркти, тобто перебував у зоні ризику. Але попри те, що намагався максимально ізолюватися, підхопив вірус. У нього стався черговий серцевий напад. Ми і не підозрювали, що це ковід-19, адже якихось явно виражених симптомів у нього та й в мене не було. Викликали швидку допомогу. Машина приїхала за 5 хвилин. Анатолію зробили кардіограму, прослухали, і медики констатували двостороннє запалення легенів, а тому підозру на коронавірус, який підтвердився дуже швидко, упродовж наступних двох днів.

Після цього я вирішила зробити КТ також. Діагноз був невтішним. Мене також госпіталізували і одразу призначили всі необхідні маніпуляції, зокрема вводили внутрішньовенно два антибіотики, щоб попередити ускладнення від коронавірусної хвороби, бо маю хронічний бронхіт та й інші недуги, що могли б загостритися і призвести до ускладнень.

– З чоловіком було все значно важче?

– Так, з реанімації його перевели в пульмонологію, але підвело серце. Довелося оперувати. Лікар сказав, якби серце завели, то він би жив. Але при всіх стараннях медиків Анатолія врятувати не вдалося. Ми його втратили.

– Любов Іванівно, розкажіть, будь ласка, скільки грошей пішло у Вас на лікування?

– Жодної копійки. Аналізи, рентген, КТ, медикаменти, операція – все було безкоштовним. Я запитувала лікарів, можливо, щось потрібно докупити для чоловіка і чула у відповідь: «Не треба, у нас все є». Звичайно, якщо ти хочеш приймати якийсь надзвичайний препарат, то його доведеться купувати за власні кошти. А загалом дефіциту в медичних закладах у Білорусі ні в чому немає.

Лікарні користуються практично вітчизняними препаратами. Фармацевтична галузь дуже розвинена. Підтвердження тому – бажання багатьох українців придбати для власного лікування саме білоруські препарати.

Хочу також зазначити, що ті медики, які оточували нас у стаціонарі, відносились до хворих, як до рідних, ніякого страху та відрази. Одні медпрацівники носили у відділенні маски, інші були без них, як, скажімо, жінка із персоналу, що розносила їжу.

– Розкажіть про алгоритм роботи білоруських медустанов.

– В усіх брестських поліклініках облаштовані спеціально відгороджені кабінети, де хворих дуже ретельно оглядають, слухають, беруть аналізи. Зайвого обстеження ніхто не призначає. Працюють кабінети з 8 ранку до 20 години.

Особлива увага до людей старшого віку, тому в разі виклику дільничний лікар приїздить до таких додому, адже для них існує підвищений ризик підхопити вірус під час відвідин поліклініки. Лікар вирішує, чи потрібна госпіталізація, чи хворому краще лікуватися вдома. Якщо при ковіді–19 людина не задихається, сатурація нормальна, то таких хворих лікують амбулаторно вдома.

У санпропускнику в лікарні пацієнту вимірюють температуру, роблять кардіограму, якщо потрібно, направляють на КТ, беруть аналізи, які готові дуже швидко.

– Існує твердження, що при коронавірусній хворобі комп’ютерну томографію потрібно робити обов’язково.

– Я не медик, але зі мною лежала жінка, яка наполягала на КТ, та лікар її запевнив, що цього робити не варто, адже в організмі пацієнтки вже виявили антитіла.

Взагалі до будь яких маніпуляцій у нас відносяться дуже серйозно. Наведу простий приклад: місяць тому я підхопила ротовірус. Знову потрібно було приймати антибіотики. А оскільки це співпало із сильним загостренням хвороби шлунку, то мене спочатку направили на гастроскопію, результати якої відіграли важливу роль у призначенні тих чи інших препаратів.

– Ви задоволені білоруською системою охорони здоров’я?

– Безперечно. Живу в Бресті давно, колись ми з чоловіком працювали на залізниці. Отримали чотирикімнатну квартиру. Маємо гідну пенсію, дали дітям освіту. А в поважному віці головне – отримувати якісні медичні послуги.

На щастя, лікування в нашій державі якісне, ефективне, ні за що не потрібно платити, ніяких поборів. Це стосується не лише коронавірусної хвороби, а й інших недуг. Хочеться, щоб і в моїй рідній Україні було так.

Розмову записала Наталія КОСЯНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Я Показати IP 26 Жовтня 2020 06:32
і проти цього бродять по майданах Білорусі вівці гуайдихи-хуаніти....
Анонім Показати IP 26 Жовтня 2020 09:47
забагато грошей мають білоруси певно . а не хочуть як у нас по 30000 викидати на лікування ковіду? і чого майданити? і так захищені з усіх боків і медицина і пенсії і зарплати все ок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus