USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Білорусі з обшуками прийшли до журналістів ще трьох медіа

8 Серпня 2018 14:14
У Білорусі 8 серпня відбулись нові обшуки та затримання журналістів. У середу у Мінську правоохоронці провели обшуки в журналістів ще трьох видань. Обшуки тривали через начебто незаконний доступ до інформації державного інформагенства БелТА.

Про це повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 7 серпня у Мінську відбулися обшуки в бізнес центрі Omega Tower: обшукували офіс найбільшого новинного порталу Білорусі TUT.BY, офіс інформагентства БелаПАН та газету Навука. Пізніше з'явилися повідомлення про затримання сімох білоруських журналістів за підозрою у несанкціонованому доступі до сайту білоруського державного інформагентства БЕЛТА.

Відтак, вранці з обшуками прийшли до квартири кореспондента Deutsche Welle Павлюка Биковського. За словами слідчих, начебто з його домашньої IP-адреси «здійснювали несанкціонований вхід до закритої бази агентства «БелТА».

Після цього затримали журналістів порталу про нерухомість Realt.by Ігоря Хмару, Марію Сороку, Олену Масловську, і головного редактора видання Владислава Кулецького. Слідчі прийшли у редакцію й забрали працівників на допит, комп’ютерну техніку з їхнього офісу вилучили.

Також білоруські правоохоронці затримали журналіста газети «Сельськая гаспадарка» Олексій Жуков та його дружина — їх забрали на допит просто з дому в селищі Баравляни під Мінськом.

У коментарі Громадському журналіст білоруського Єврорадіо Зміцер Лукашук розповів, що в діях Слідчого комітету країни немає ніякої системності.

«Вчора ввечері після матеріалу видання адміністрації президента «СБ. Беларусь сегодня», ми отримали підтвердження того, що ця справа — політична, і зараз в Білорусі йде наступ на незалежні ЗМІ. Але Павлюк Биковський — не працює постійно в редакції. Realt.by - це взагалі медіа про нерухомість. Абсолютно незрозуміло, що відбувається. Таке відчуття, що в будь-який момент можуть прийти і до тебе», — сказав Лукашук.

За його словами, у Слідчому комітеті Білорусі поки не дають ніяких коментарів.

«Не розповідають, коли була розпочата кримінальна справа. Бо є припущення, що спочатку могла з’явитись кримінальна справа, а потім до неї вже додали скаргу працівників БелТА про нібито крадіжку інформації», — додав він.

Зміцер Лукашук висловив припущення, що переслідування журналістів можуть бути пов’язані із нещодавніми правками до білоруського закону про діяльність медіа.

«Відповідно до змін, тепер реєстрацію ЗМІ мають отримати й онлайн-видання, як-от TUT.BY. Одне з покарань для журналістів за статтею, яку їм приписують, — заборона займатись професійною діяльністю. А в TUT.BY затримали основних редакторів. Тобто якщо їх засудять, після реєстрації ЗМІ вони вже не зможуть працювати. І що після цього — наймати нових редакторів? Кого? Звідки?» — зазначив Лукашук.

На його думку, у такий спосіб білоруська влада може боротись із незалежними журналістами, обмежуючи їхнє право займатись журналістикою в майбутньому. «Юристи, з якими я спілкувався, кажуть, що для цієї справи вибрали дуже жорстку статтю. Навіть якщо звинувачення - правда, можна було б притягнути журналістів до адміністративної відповідальності», — додає Лукашук.

Щодо записів телефонних розмов редакторок TUT.BY, на яких вони начебто підтверджують, що крали інформацію агентства «БелТА», журналіст сказав:

«Зверніть увагу, ця розмова опублікована двома окремими шматками, не цілком. Тому багато чого може бути стерто, а розмова може бути вирвана з контексту. Але знову ж таки, виникає запитання: коли саме ці записи зроблені, чого вони стосуються, скільки часу за журналістками стежили, і так далі», — сказав він.

Прес-секретар МЗС Білорусі Анатолій Глаз, коментуючи затримання журналістів, заявив: «Дана справа відноситься до компетенції Слідчого комітету Республіки Білорусь, який розмістив відповідні докладні коментарі. Не варто шукати якесь інше підгрунтя або «підводних каменів» — ситуація жодним чином не лежить у політичній площині і не має ніякого відношення до питань свободи ЗМІ або журналістської діяльності в Білорусі... Йдеться про те, що фігурантів розслідування підозрюють в банальному неправомірному використанні доступу до платної інформації».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus