USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У глибинах океану знайшли унікальні бактерії, які допоможуть знайти життя на інших планетах

21 Березня 2023 00:57
У шлейфах підводних гарячих джерел в глибинах океанів, вчені виявили новий вид бактерій Sulfurimonas pluma. Такі гарячі джерела, ймовірно, також існують на супутнику Юпітера Європа та супутнику Сатурна Енцелад.

Таким чином, дане відкриття, опубліковане 9 березня в журналі Nature Microbiology, може посприяти вивченню форм інопланетного життя, які можуть існувати на цих супутниках, передає NV.

Бактерія Sulfurimonas pluma, належить до сімейства організмів, які на сьогодні були знайдені лише в вулканічних жерлах на морському дні Землі, оскільки раніше вважалось, що вони існують без сонячного світла та кисню. Тож вчені були здивовані, виявивши новий вид бактерій, менших за своїх родичів, у багатих киснем водних стовпах за сотні метрів вище від них.

За словами вчених, одна з генетичних змін зробила бактерію здатною отримувати енергію з багатьох джерел, тому її часто можна побачити біля насичених воднем жерл на морському дні, а також насичених киснем шлейфів за тисячі кілометрів.

Дослідники виявили, що організм в основному використовує водень для повсюдного розмноження та росту і цього ніколи раніше не спостерігалося в такому середовищі.

«Глобальна присутність цього гнучкого організму в океанах Землі усуває інтелектуальний бар'єр для нашої здатності уявити, що щось подібне може виникнути деінде в Сонячній системі» , — сказав Space.com старший науковий співробітник Океанографічного інституту Вудс Хоул Кріс Герман.

Гідротермальні джерела утворюються, коли нагріта до 1200 °C лава підіймається до поверхні та контактує з морською водою. Тепло запускає хімічні реакції, які видаляють кисень з води, тому вона повертається в океан, втрачаючи кисень, але отримуючи інші мінерали, необхідні для росту мікробів.

Астрономи очікують подібного двоетапного процесу від шлейфів глибоководних вулканів на морському дні Європи та Енцелада, хоча розміри та часові масштаби можуть відрізнятися залежно від сили тяжіння і циркуляції їхніх океанських вод.

Учені сподіваються, що ці організми будуть виявлені майбутніми місіями, які шукатимуть життя за межами Землі, включаючи Europa Clipper NASA, який буде запущений у 2024 році для вивчення придатності Європи для життя, і Enceladus Orbilander, який шукатиме ознаки життя на поверхні Місяця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus