USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Казахстані через удар блискавки загинуло майже чотири сотні рідкісних сайгаків

17 Травня 2021 14:57
372 антилоп сайгаків, що знаходяться під загрозою зникнення, були вбиті, ймовірно, блискавками. Їхні туші знайшли в степу на заході країни.

Випадок зафіксовано в Західно-Казахстанській області, в районі, де немає великих міст. Про масовий падіж тварин з характерними носами місцеві жителі розповіли в соціальних мережах, пише НВ.

За словами селян, туші сайгаків виявлені вздовж каналу, а також в степу.

У заяві міністерства екології Казахстану йдеться, що ймовірною причиною їх смерті була блискавка, «оскільки на тушах є сліди ударів блискавки».

«Інспектори вивчили відомості місцевих жителів. Нещодавно тут йшов дощ, грала блискавка. При огляді були помічені сліди блискавок на тушах сайгаків. Зараз відбирають додаткові проби, які будуть спрямовані на дослідження. Всього виявлено 372 загиблих сайгака», – розповів керівник територіальної інспекції лісового господарства і тваринного світу ЗКО Кайрат Кадешев.

ЗМІ Казахстану зазначають, що травень – найбільш небезпечний період для цього виду антилоп: в травні у них з’являються дитинчата, тому самки ослаблені не тільки після зими, але і через пологи.

Міжнародний союз охорони природи (МСОП) відносить сайгака до п’яти видів антилоп, що знаходяться під загрозою зникнення, з популяцією близько 124 000 дорослих особин. Казахстан є домом для переважної більшості цих тварин, а Калмикія в РФ і Монголія мають набагато менші популяції. В Україні невелике стадо сайгаків є в заповіднику Асканія-Нова.

У 2015 році близько 200000 антилоп – більше половини загальної популяції на той час – були знищені, як пізніше з’ясували вчені, бактерією Pasteurella multocida, яка поширювалася в незвично теплих і вологих умовах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus