USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

У Казахстані третій день тривають протести: з нового року там удвічі подорожчав газ

4 Січня 2022 13:43
На заході Казахстану, у Мангістауській області третій день поспіль тривають протести: у країні з 1 січня 2022 року ціна на газ зросла на 100%.

Про це повідомляє казахська служба Радіо Свобода, пише Бабель.

Протести в регіоні почалися 2 січня. Мітинги тривають, зокрема, у найбільших містах області Жанаозен і Актау – вони перші у країні висловили невдоволення. Ніч на вівторок, 4 січня, люди провели у палатках на центральних площах – за словами очевидців, вийшли тисячі людей. Туди зʼїжджаються мешканці й сусідніх містечок.

Уранці 4 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв повідомив у Twitter, що до міста Актау прилітела урядова комісія та «приступила до роботи». Демонстрантів він закликав до «відповідальності та готовності до діалогу».
Пізніше протести почались у столиці Казахстану Нур-Султані та в місті Шимкент – 4 січня на мітінгах поліція затримала щонайменше трьох і десятьох людей відповідно. Крім цього, в Алматі 4 січня перекрили площу Республіки, мобільний інтернет обмежений. Поліція не пропускає людей на площу, що викликає у громадян додаткове невдоволення.

Казахський журналіст Махамбет Абжан публікує у Telegram відео та повідомляє, що в Актобе протестувальники перекрили головний залізничний переїзд: стоять як потяги, так і машини.


Демонстранти вимагають вже не тільки знизити ціну на газ удвічі: зі 120 тенге ($0,27, або 7,36 гривні) до 60 ($0,13, або 3,55 гривні), але й відправити уряд у відставку, викорінити корупцію і кумівство, будувати фабрики та заводи, скоротити безробіття. Люди скандують: «Шал кет!» («Геть діда») – це адресовано колишньому президенту країни Нурсултану Назарбаєву, який 29 років обіймав цю посаду.

2 січня Міністерство енергетики Казахстану прокоментувало зростання цін на скраплений газ: країна перейшла на електронні торги, аби збалансувати ціну на скраплений нафтовий газ на основі попиту та пропозиції. До переходу на електронні торгові майданчики ціна на цей вид палива «була збитковою для виробників, тому що відпускалася за ціною, нижчою за собівартість».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Василь Показати IP 4 Січня 2022 14:15
Те саме приблизно чекає і нас.
007 Показати IP 4 Січня 2022 14:26
А Українці підвищення тарифів практично на все , і зростання цін на продукти , пальне ітд . Мовчки проковтнули ...
Олесь Показати IP 4 Січня 2022 15:04
Подорощало ну і хай буде, заборонили ліс сушняк рубати ну і хай мерзнуть хай гніе , нахилилися голови і поїхали до роботи в польщу знов шукати грошей бо тут вдома вже незаробиш. А казахам до польщі далеко ....от і страйкують.
Анонім Показати IP 4 Січня 2022 15:06
а жити на що? і так усе дороге дуже. куди ми йдемо? від газу залежать ціни на майже усе!!!!!!!!!!
Казах - вільна людин Показати IP 4 Січня 2022 15:20
І гідності має досить.
Анонім Показати IP 4 Січня 2022 18:15
смотрю, что в Казахстане очень популярен американский фонд usaid (у нас на него молятся и открыто работают против национальных интересов), который учит мир чудной демократии интересно, а данный фонд будет рассылать сообщения казахам о необходимости государственного переворота, как к примеру на Кубе, или пока стесняются?
В. Показати IP 4 Січня 2022 20:35
Сколько лет хавали а тут бац и пашли нафиг.ну посмотрим чем закончиться
Ссоросятко Показати IP 4 Січня 2022 20:48
Непосредственным поводом стало увеличение в два раза с 1 января цен на сжиженный газ - с 60 тенге (около 3,5 грн) до 120 тенге (около 7,3 грн) за литр. Это вызвало огромное возмущение, поскольку на западе Казахстана почти 90% транспорта ездит на газе. 4 января правительство согласилось снизить цену на газ - до 50 тенге (3,14 грн), но только в одном регионе. Что, естественно, протестную волну не сбило, а наоборот только ускорило ее распространение на всю страну. Для сравнения: цена сжиженного газа на автозаправках Украины - 19 грн, то есть почти в шесть раз (!) дороже казахского. При этом он тоже быстро дорожает. При том, что средняя зарплата в Казахстане - около 180 тысяч тенге (примерно 11 тыс. грн), что чуть ниже украинской (14 тыс. грн).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus