USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Ківерцівському районі ініціюють ексгумації, аби перепоховати загиблих у Другій світовій

25 Вересня 2019 22:09
У Ківерцівському районі – поблизу села Гайове – хочуть провести ексгумації, аби гідно перепоховати загиблих у роки Другої світової війни.

Про це йшлося 25 вересня під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Керівниця управління культури, з питань релігій та національностей Ольга Чубара повідомила, що до облради звернулася громадська організація «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих» щодо сприяння у вшануванні пам’яті мешканців села Гайове (у роки Другої світової війни – село Пшебраже) Ківерцівського району.

Так, за словами представників спілки, у роки Другої світової війни поблизу села польські війська Армії Крайової та радянські партизани з’єднання Прокоп’юка розстріли близько 2000 осіб, зокрема воїнів УПА та беззбройних українських селян із цивільного населення.

У 2015 році на місці кривавих подій був встановлений і освічений хрест (на фото).

«Ми вважаємо, що 2000 українців-волинян повинні бути достойно перепоховані за християнським звичаєм. Є відомості про знаходження місць масових поховань жертв цієї трагедії (спогади очевидців)», – наголошено у зверненні.

Аби перепоховання останків стало можливим, необхідно попередньо провести розкопки та ексгумаційні роботи. Із проханням виділити необхідні на це кошти представники ГО «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих» і звернулися до облради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Справжній історик. Показати IP 26 Вересня 2019 11:21
Так, за словами представників спілки, у роки Другої світової війни поблизу села польські війська Армії Крайової та радянські партизани з’єднання Прокоп’юка розстріли близько 2000 осіб, зокрема воїнів УПА та беззбройних українських селян із цивільного населення. Бред,АК та радянськи партізани були кровними ворогами,таке пишите.
SS Показати IP 26 Вересня 2019 12:18
Розстрілювали і одні і другі окремо, а так, як прочитаєш, то можна подумати, що вони разом ходили.
Гайове Показати IP 26 Вересня 2019 17:15
Там захоронені і українці і поляки і німці і євреї-хто їх вбивав, хто кого хоронив-ніхто не знає, не треба це все ворушити чіпати-хай собі і далі спокійно спочивають
Ківерчанин Показати IP 24 Жовтня 2019 03:01
Гайове - то біла пляма в історії. Ніхто толком не знає про ті поховання, а фантазій - хоч відбавляй.Запросіть київських віськових археологів з ГО "Невідомий солдат". Знають справу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus