USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

У Луцькій громаді розгорнули пункти обігріву

2 Грудня 2021 14:06
Із настанням холодів багато тих, хто опинився у складних життєвих обставинах, потерпають від того, що нема де бодай тимчасово зігрітися.

Тож у Луцьку для громадян, які з тих чи тих причин опинилися на вулиці, облаштовують пункти обігріву, повідомляє телеканал «Аверс».

Андрієві сорок років. За професією – електромонтер. Чоловік біля смітників збирає картон. Каже, це його єдиний заробіток на сьогодні. Він не безхатько, адже має кватиру. Через карантин заморозили будівництво, на якому він працював. Тож поки мусить ось так заробляти.

«Пляшки я не беру. Ну, картон. Мені з магазина дівчата його дають. Я їм за це допомагаю прибрати територію. А от хтось викинув картон, а я знайшов, отак потроху й назбирую, – розповідає. – Я собі сам можу приготувати, руки-ноги є, то ще можна вижити. Мені казали, там є соціальні теми, можна прийти поїсти. А може, кому воно більше потрібно. Я собі якось на шматок хліба зароблю. Маю у що одягнутися й за комуналку».

Андрій впевнений: у нього життєва ситуація не найгірша.

«Є, що в підвалах ночують, є такі, що під мостом», – хитає головою.

Біля сміттєвих баків – двоє чоловіків. Один з них заводить розмову охоче. Працює вантажником на місцевому ринку за 50 гривень на день. Каже, мешкає там, де й працює. Шукає на смітнику папір, метал, щоб вистачало на їжу й на куриво.

Для такої категорії людей, які потребують допомоги, розгортають пункти обігріву. Коли температура повітря досягне позначки мінус, а за прогнозами синоптиків, уже з 4 грудня вона знизиться до -6, в обласному центрі Волині та на території Луцької громади їх повноцінно розгорнуть. Працюватимуть вони не лише для безхатьків, а й для тих, хто потребує прихистку в негоду.

«Там надають послуги гарячого харчування, можна отримати послуги перукаря, – розповідає директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода. – Щоб скористатися пунктом обігріву, потрібно бути тверезим, не треба ніяких аналізів, але щоб людина не була у стані алкогольного сп’яніння».

У Луцькому територіальному центрі соціального обслуговування розповідають: до них не звертаються безхатьки, навпаки, приходять люди, які мають житло й родину. Та чомусь ведуть такий спосіб життя і змінювати його не хочуть. У кожного – своя історія. Таких людей у терцентрі близько трьох тисяч.

«У них є якісь друзі, знайомі, прихисток. Вони ж проживають тут цілий рік, значить, десь ночують, і не можна сказати, що всі вони ночують в парках, – каже заступниця директора терцентру Лариса Колядко. – Значить, вони мають такі місця, де можуть перебути, але, звичайно, в зимовий період це найважче. Це сьогодні вони в когось ночують, а завтра їх виставили за двері. Відповідно, людина не має куди подітись».
Пункт працює цілодобово в режимі карантинних обмежень. Однак їжу можна взяти із собою. А за потреби – переночувати, помитися та змінити одяг на чистий.

А от правил щодо вакцинації для таких людей поки немає.

«Ми не маємо права не пустити людину, коли стоїть питання, чи вона замерзне на вулиці, бо не вакцинована. Ми – установа соціального захисту, викликаємо швидку і таки цю людину пускаємо за будь-яких умов», – пояснює Лариса Колядко.

Нині міська влада працює над тим, аби створити прихисток для людей, які не мають де жити, а в подальшому допомогти їм повернутися до нормального життя.

Нагадаємо, пункти обігріву облаштували у селах Жидичин, Кульчин, Княгининок, Забороль, Озерце, Тарасове та в приміщенні територіального центру соціального обслуговування в Луцьку. Вони працюють цілодобово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus