USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Програми підтримки: все про соціальний захист населення в Луцькій громаді. РОЗМОВА

21 Грудня 2023 14:12
Про соціальний захист населення в Луцькій міській територіальній громаді, зокрема про програми підтримки, розповіла директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода.

Скільки жителів Луцької громади охоплено системою захисту населення?

Системою соціального захисту охоплено понад 108 тисяч жителів або 44% від загальної чисельності населення громади. Соціальним захистом охоплено всі вразливі категорії населення громади. А це насамперед робота щодо призначення державних соціальних допомог, зокрема допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам і компенсація за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, оздоровлення пільгових категорій громадян, соціальна підтримка осіб з інвалідністю, постраждалих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, ветеранів війни та членів їхніх сімей.

Читати ще: «Намагаємося полегшити життя людям». Інтерв’ю з керівницею департаменту соцполітики Луцької міськради

Кількість людей, які потребують соцзахисту, збільшується чи зменшується?

Із кожним роком збільшуються показники кількості поданих заяв мешканців громади, які гостро потребують адресної матеріальної грошової допомоги на лікування, реабілітацію, а також допомоги на прожиття тощо. Більшість таких звернень надходять від осіб з інвалідністю, осіб поважного віку, багатодітних сімей та одиноких громадян як найбільш вразливої категорії населення, які найгостріше відчувають негативні наслідки погіршення економічної ситуації в умовах воєнного стану.

Серед основних проблем у соціальній сфері залишається недостатність обсягів державних соціальних гарантій та об’єму їх фінансування для забезпечення соціального захисту окремих категорій населення.

Окрім того, кількість осіб, постраждалих від війни, на жаль, невпинно зростає серед цивільного населення та військовослужбовців. Війна триває, кількість внутрішньо переміщених осіб може зростати, збільшується кількість осіб, які втратили працездатність, зростає кількість малозабезпечених сімей і сімей, які втратили годувальника.

Усі вищезазначені чинники вказують на те, що кількість жителів громади, які потребують соціального захисту, має тенденцію до збільшення. Тож необхідна додаткова підтримка з місцевого бюджету.

Що передбачає соціальний захист населення? Що отримують люди, які охоплені системою захисту населення?

Основними напрямами роботи у сфері соціального захисту в Луцькій громаді є:

- призначення державних соціальних допомог;

- виявлення соціально незахищених мешканців громади;

- адресна матеріальна підтримка соціально вразливих груп населення громади;

- забезпечення реалізації права на пільги окремих пільгових категорій громадян;

- підтримка внутрішньо переміщених осіб;

- надання комплексної допомоги ветеранам і членам їхніх сімей;

- підтримка осіб (сімей) у складних життєвих обставинах та людей поважного віку;

- оздоровлення та відпочинок пільгових категорій громадян.

У Луцькій громаді діє Програма соціального захисту населення. Хто може розраховувати на підтримку громади в межах цієї програми?

Програма спрямована на забезпечення надання соціальної підтримки пільговим і вразливим категоріям населення громади, зокрема людям з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам, одиноким громадянам поважного віку, постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, ветеранам війни та сім’ям загиблих воїнів в Афганістані, дітям-сиротам, підтримку громадських і благодійних організацій, а також безробітних та малозабезпечених осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Програма соцзахисту населення Луцької громади розрахована на 2023-2025 роки. Скільки коштів із міського бюджету виділено на неї?

Загальний обсяг фінансового ресурсу програми на 2023-2025 роки складає 165,682 мільйона гривень. На 2023 рік передбачено 31 мільйон гривень.

Читати ще: У Луцькій громаді запрацював Сектор сервісу ветеранів

Що передбачає Програма соціальної адаптації осіб з інвалідністю Луцької громади? Скільки людей з інвалідністю мешкають на території громади?

На сьогодні в Луцькій громаді нараховується понад 21,2 тисячі осіб з інвалідністю. Програма соціальної адаптації осіб з інвалідністю спрямована на вирішення проблеми інтеграції в активне суспільне життя людей з інвалідністю шляхом їх залучення до надання послуг з урахуванням їхніх можливостей і потреб. Основним заходом програми є залучення осіб з інвалідністю до надання послуг у департаменті соціальної політики відповідно до укладених договорів цивільно-правового характеру.

Що передбачає Комплексна програма соцпідтримки ветеранів війни і членів їхніх сімей?

Це комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні шляхом надання додаткових пільг і соціальних гарантій у доповненні до тих, які передбачені законодавством, із метою фінансової, соціальної, медичної та психологічної підтримки, а також сприяння вирішенню соціально-побутових проблем таких категорій:

- учасників бойових дій та членів їхніх сімей;

- осіб з інвалідністю внаслідок війни, з числа учасників бойових дій та членів їхніх сімей;

- членів сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій;

- членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України;

- членів сімей зниклих безвісти військовослужбовців і членів сімей військовополонених;

- військовослужбовців, які уклали контракт про проходження військової служби у ЗСУ та інших військових формуваннях, створених відповідно до чинного законодавства України;

- бійців-добровольців антитерористичної операції, яким надано такий статус у відповідному порядку, затвердженому рішенням виконкому Луцької міської ради, та членів їхніх сімей;

- постраждалих учасників масових акцій громадського протесту, що розпочалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року.

У межах комплексної програми департаментом соціальної політики реалізовується низка заходів у сфері соціального захисту та матеріального забезпечення ветеранів війни та членів їхніх сімей, зокрема:

- надання одноразової адресної грошової допомоги на лікування ветеранам війни та членам їхніх сімей;

- виплата адресної грошової допомоги до Дня Матері (матерям загиблих/померлих ветеранів війни);

- надання матеріальної допомоги для військовослужбовців, які призвані на військову службу за контрактом до ЗСУ в розмірі 5000 гривень;

- виплата адресної грошової допомоги на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок коштів місцевого бюджету бійцям-добровольцям і членам сімей загиблих;

- надання матеріальної допомоги членам сімей загиблих ветеранів війни на встановлення пам’ятників на могилах загиблих;

- забезпечення виплати особам, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордену «Золота Зірка», компенсації витрат за рік на автомобільне паливо з розрахунку 50 літрів високооктанового бензину на місяць за наявності особистого транспорту (одноразово щороку);

- організація навчання визначених категорій;

- забезпечення відпочинком із проведенням заходів психологічної реабілітації.
Також у громаді діє Програма соціальних виплат дітям. Про яких дітей йдеться?

Унаслідок проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, а також заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, на жаль, сім’ї військовослужбовців, добровольців, волонтерів постійно втрачають своїх рідних.

Найбільш соціально вразливими залишаються діти військовослужбовців, добровольців, волонтерів, які загинули, зникли безвісти, є військовополоненими, оскільки батьки були, як правило, основними годувальниками сім’ї. Відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», діти мають право на пенсію в разі втрати годувальника. Проте така пенсія не може повною мірою вирішити проблему соціальної захищеності дітей зазначених категорій.

Основним заходом програми є призначення та виплата щомісячної допомоги дітям учасників бойових дій. Допомога виплачується до досягнення 18-річного віку (у випадку навчання на стаціонарі – до 23 років) у розмірі прожиткового мінімуму для відповідної категорії.

Бюджетом Луцької громади на 2023 рік на виконання заходів програми передбачено фінансування в сумі 5,4 мільйона гривень. Протягом 11 місяців 2023 року виплачено щомісячну грошову допомогу на 201 дитину з 153 сімей загиблих (померлих) на суму 4,8 мільйона гривень.

Чи передбачено оздоровлення і відпочинок пільгових категорій громадян?

Відповідно до Програми соціального захисту населення Луцької громади на 2023–2025 роки, здійснюється забезпечення санаторно-курортними путівками ветеранів війни, а саме:

- осіб з інвалідністю внаслідок війни;

- учасників бойових дій;

- учасників війни та осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

У 2023 році з бюджету громади на це було виділено 500 тисяч гривень.

Серед заходів цієї програми передбачена й організація оздоровлення та відпочинку дітей пільгових категорій населення, проте через продовження дії воєнного стану в Україні оздоровлення та відпочинок дітей у 2023 році не проводили.

За рахунок коштів державного бюджету на безоплатне санаторно-курортне лікування мають право:

- особи з інвалідністю різних нозологій;

- громадяни, потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії, та діти з інвалідністю (інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС).

Відповідно до місцевої Комплексної програми соціальної підтримки ветеранів війни та членів їхніх сімей на 2021-2023 роки (термін дії якої продовжено на 2024-2026 роки), передбачено забезпечення відпочинку із проведенням заходів із психологічної реабілітації шляхом направлення їх до санаторно-курортних закладів для:

- учасників бойових дій;

- осіб з інвалідністю внаслідок війни;

- членів сімей загиблих;

- членів сімей загиблих (зниклих безвісти) Захисників та Захисниць України;

- бійців-добровольців;

- постраждалих учасників Революції Гідності;

- дружин/чоловіків осіб вказаних пільгових категорій.

Граничний розмір на оплату відпочинку у 2023 році становить 16 тисяч гривень.

У 2023 році такою послугою скористалися 233 людини на загальну суму 3,7 мільйона гривень. Для порівняння: у 2021 році послугою скористалися 190 людей на суму 1,6 мільйона гривень (граничний розмір становив 9000 гривень), а торік – 126 осіб на суму 1,3 мільйона гривень (граничний розмір – 10 500 гривень).

Чи передбачає Програма соціального захисту населення Луцької громади одноразову адресну матеріальну допомогу? Якщо так, то хто може її отримати?

Так, у межах Програми соціального захисту населення Луцької міської територіальної громади передбачено надання одноразової адресної грошової допомоги. Її можуть отримати мешканці громади, які опинилися в складних життєвих обставинах, на лікування, медико-соціальну реабілітацію, протезування, подолання наслідків пожежі, стихійного лиха, техногенних аварій і катастроф, вирішення соціально-побутових проблем, на підставі заяви та долучених до неї відповідних документів. Невідкладної підтримки потребують сім’ї, у складі яких є двоє і більше осіб з інвалідністю І-ІІ груп, а також одинокі громадяни поважного віку та особи з інвалідністю, які потребують догляду та матеріальної підтримки.

Соціальна підтримка – це не лише про виплату коштів. Ідеться теж про психологічну допомогу, безплатне забезпечення дровами окремих категорій населення, надання продуктів харчування, одягу, взуття, засобів особистої гігієни.

У підпорядкуванні департаменту перебуває територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Луцької міської територіальної громади.

Терцентр надає послуги соціально вразливим мешканцям громади та внутрішньо переміщеним особам. До категорій громадян, які можуть скористатися послугами установи, входять особи з інвалідністю (старші 18 років), діти з інвалідністю віком від трьох до 18 років, діти віком від трьох до 18 років, яким не встановлено інвалідність, проте які страждають на тяжкі захворювання, громадяни поважного віку, особи, які в силу різних обставин опинилися у скрутному матеріальному становищі та звернулися із заявою про допомогу до Луцької міської ради, а також внутрішньо переміщені особи, ветерани війни та члени їхніх сімей, особи без постійного місця проживання.

Читати ще: «У кожного – своя історія». Директорка луцького терцентру – про підопічних, будинок для безхатьків і роботу у воєнний час

Відповідно до розпорядження Луцького міського голови від 9 березня 2022 року, основні соціальні послуги догляду вдома, денного догляду, паліативного догляду протягом дії воєнного стану надаються жителям громади безоплатно, за рахунок коштів бюджету громади.

У терцентрі надаються наступні соцпослуги: догляд вдома, зокрема паліативний догляд, денний догляд; соціальна адаптація; соціальна профілактика; консультування; інформування; соціальна інтеграція та реінтеграція; представництво інтересів; натуральна допомога; соціальна реабілітація; екстрене (кризове) втручання; транспортні послуги.

Також територіальний центр, за наявності кадрових і матеріально-фінансових ресурсів, може надавати наступні соціальні послуги: соціальний супровід; підтримане проживання; посередництво; медіація; фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на колісних кріслах, які мають порушення зору; інші соціальні послуги, потреба в яких є у громаді, зокрема переклад жестовою мовою через додаток «УТОГ».

Від початку 2023 року виявлено 527 осіб, які потребували надання соціальних послуг, яких взято на обслуговування структурними підрозділами терцентру.

Щодня соціальні працівники відвідують від 250 до 300 підопічних, яким надають послуги з придбання та доставки продуктів харчування, медикаментів, приготування їжі, прибирання тощо. В межах установи функціонує їдальня, де вразливі категорії населення щоденно забезпечуються безоплатними гарячими обідами. За потреби гарячі обіди доставляють додому отримувачам соцпослуг.

Читати ще: Гарячі обіди готують для 150 людей: у луцькому терцентрі оновили їдальню

На сьогодні установа продовжує надавати допомогу через кімнату дарованих речей, у міру надходження гуманітарної допомоги та продуктів харчування. У межах громади терцентр забезпечує перевезення осіб спеціалізованим транспортом.

Однією з категорій громадян, які звертаються по допомогу до територіального центру, є особи без постійного місця проживання. У зимовий період в установі працює стаціонарний пункт обігріву.

У внутрішньому дворі територіального центру за кошти міського бюджету встановили модульний будинок для людей без постійного місця проживання.

Читати ще: Можна переночувати і поїсти: в Луцьку придбали модульний будинок для безхатченків. Фото

Модульний будинок – це пункт обігріву для осіб без постійного місця проживання. Там облаштовано два окремі приміщення для чоловіків і жінок. Вони забезпечені обігрівачами, водопостачанням. Наявні мікрохвильова піч, електрочайник, місце, де можна прийняти їжу, випити гарячого чаю, зігрітися.

У приміщенні територіального центру в разі потреби громадяни можуть прийняти гарячий душ і скористатися послугами перукаря, пральні, кімнатою дарованих речей, де можна отримати одяг, взуття, засоби гігієни, матраци, постільну білизну, подушки, різноманітний посуд тощо.

Допомога надається продуктами харчування, одягом, взуттям, засобами гігієни, предметами домашнього вжитку, які надходять як гуманітарна або благодійна допомога від релігійних організацій, благодійних фондів, як-от ВОБФ «Дитяча місія. Україна», ВОБФ «Місія допомоги», РО «Релігійна місія «Карітас-Спес» Луцької дієцезії РКЦ», ВОБФ «Волинь 2014», БФ «Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», а також Луцького центрального пункту надання допомоги, волонтерів та мешканців міста.

Скільки переселенців зареєстровано на території Луцької громади? Чи підтримує громада цю категорію населення?

Станом на 12 грудня 2023 року на обліку в громаді перебували 14 713 внутрішньо переміщених осіб. 6913 отримують допомогу на проживання.

Окрім роботи щодо прийому та опрацювання документів для призначення гарантованої державою допомоги на проживання, проводиться робота щодо підтримки переселенців безпосередньо у громаді.

Зокрема, територіальний центр надає допомогу внутрішньо переміщеним громадянам, які стали на облік у Луцькій громаді, про що мають відповідну довідку. Допомога надається продуктами харчування, одягом, взуттям, засобами гігієни, предметами домашнього вжитку, які надходять як благодійна допомога від волонтерів, благодійних фондів і мешканців міста. Протягом періоду воєнних дій по допомогу звернулися 21 204 внутрішньо переміщених осіб, яким, відповідно до їхніх потреб, надано допомогу продуктами харчування, вживаним одягом, взуттям, предметами домашнього вжитку та іншим (усього 203 тонни).

Протягом травня-червня 2023 року спільно з благодійним фондом «Право на захист» у приміщенні департаменту працювала мобільна бригада зі збору даних внутрішньо переміщених осіб на отримання фінансової допомоги від Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Розмір допомоги становив 2200 гривень щомісячно на особу протягом трьох місяців.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2023 року «Деякі питання реалізації експериментального проєкту з надання в закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах», передбачено надання соціальних послуг на базі спеціалізованих санаторіїв «Батьківщина» (Трускавець Львівської області) та «Слава» (Миргород Полтавської області), а саме: надання притулку (тривалістю не більш як шість місяців для однієї особи); підтримане проживання; стаціонарний догляд; соціальна адаптація.

Право на отримання соціальних послуг мають особи поважного віку та особи з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з територій, на яких ведуться чи велися бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, в тому числі під час обов’язкової евакуації, в яких зруйноване житло, непридатне для проживання внаслідок пошкодження, що підтверджується відомостями Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій.

Станом на сьогодні департаментом соцполітики прийнято чотири рішення про надання соціальної послуги «надання притулку»: одне – на базі санаторію «Слава»; три – на базі санаторію «Батьківщина».

Спеціалісти департаменту опрацьовують щоденні, щотижневі, щомісячні, щоквартальні звіти, контролі, моніторинги, забезпечують подання інформації опитувальників для Google-форм, розміщують корисну інформацію для внутрішньо переміщених осіб щодо змін у чинному законодавстві, додаткових пільг і гарантій, можливостей працевлаштування та отримання додаткових видів допомоги й підтримки на сайті департаменту та сторінці в мережі Facebook.

Окрім місцевих заходів із підтримки переселенців, наявні ще і державні. Які виплати від держави отримують переселенці? І які зміни за останній час відбулися?

Допомога на проживання призначається внутрішньо переміщеним особам:

- які перемістилися (повторно перемістилися) з територій, включених до переліку таких, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій або тимчасової окупації;

- у яких житло зруйноване або непридатне для проживання та інформація про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації проти України, або щодо якого подано документальне підтвердження органом місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ.

Допомога також призначається дитині, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

У разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть одержувати допомогу протягом ще шести місяців. Але за умови їх включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А в разі евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно необхідно повідомити ОВА.

Із 1 листопада 2023 року допомога призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася по призначення допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї в такому розмірі:

- для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень;

- для інших осіб – 2000 гривень.

Зміни, що відбулися в законодавстві щодо призначення допомоги на проживання ВПО:

- із 1 листопада 2023 року допомога призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася по призначення допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї;

- переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися по призначення виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.

Також допомога продовжується внутрішньо переміщеним особам на підставі заяви, особисто поданої не раніше ніж через 15 робочих днів, за умов, передбачених порядком, які повернулися в Україну після 1 серпня 2023 року та яким виплата не продовжилася/тимчасово припинялася у зв’язку з тим, що вони перебували за кордоном більш як 30 календарних днів підряд;

- переселенці отримуватимуть виплати три місяці після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації в населених пунктах, із яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць;

- на другий шестимісячний період без додаткового звернення, мають право внутрішньо переміщені особи, які вперше звернулися по допомогу після 1 серпня 2023 року, якщо:

середньомісячний сукупний дохід на одну внутрішньо переміщену особу не перевищує 9444 гривні (не перевищує чотирьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, в якому приймається рішення про призначення допомоги на другий шестимісячний період);

у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до шести років, хворими дітьми, яким не встановлено інвалідність;

у складі сім’ї є особи з інвалідністю I і II груп;

громадяни, які мають трьох і більше дітей до 18 років і доглядають за ними;

громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю, а також надають соціальні послуги та отримують компенсацію;

студенти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

особи, які сприяли своїй економічній самостійності та середньомісячний дохід яких не перевищує 6279 гривень (не перевищує трьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, в якому приймається рішення про надання допомоги на другий шестимісячний період).

Із 1 грудня 2023 року допомога непрацюючій особі працездатного віку призначається з місяця звернення. Непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин упродовж трьох місяців із дня призначення виплат повинна посприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи – підприємця, подання заяви для отримання гранту на бізнес/ваучера на навчання тощо. Або набути статус безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.

Якщо особа не сприяла своїй зайнятості або не набула статусу безробітного протягом трьох місяців із дня призначення допомоги, виплата допомоги припиняється з місяця, що настає після закінчення тримісячного строку. Ця вимога не застосовується для:

- осіб, які доглядають за дітьми віком до шести років;

- осіб, які мають трьох і більше дітей до 18 років і доглядають за ними;

- осіб, які доглядають за хворими дітьми (із вродженими вадами розвитку, орфанними захворюваннями, онкологічними тощо), яким не встановлено інвалідність, що підтверджується документально;

- осіб з інвалідністю І чи ІІ груп;

- осіб, які доглядають за людьми з інвалідністю І групи, дітьми з інвалідністю, особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, особами, які досягли 80-річного віку;

- осіб, які надають соціальні послуги та отримують за це компенсацію;

- студентів, які навчаються за денною або дуальною формою і не мають реєстрації місця проживання в гуртожитку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus