USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку 420 спортсменів змагаються за звання кращих орієнтувальників

20 Вересня 2018 17:35
420 спортсменів віком від 10 до 80 років із 21 регіону прибули до Луцька, аби взяти участь у Чемпіонаті України зі спортивного орієнтування. Він триватиме чотири дні – 20–24 вересня.

Урочисте відкриття змагань відбулося 20 вересня в замку Любарта.

Як розповів головний суддя Дмитро Петрочук, Чемпіонат України зі спортивного орієнтування, який проходитиме в три етапи, є заключним за кубок України. Загалом спортсмени сформують 30 команд для участі в змаганнях. Вони за допомогою спеціально розроблених чотирьох карт і компаса пройдуть визначені в Старому місті та парку траси, відзначившись у контрольних пунктах.

«Залік із Чемпіонату України проходить у вікових категоріях. Це дорослі віком від 21 до 35 років, ветеранські групи з учасників віком від 35 до 80 років та молодь віком до 21 року. Ми зібрали найкращих спортсменів із регіонів», – розказав Дмитро Петрочук.
Він звернув увагу, що спортивне орієнтування цікаве передусім тим, що, крім фізичних якостей, учасники змагань повинні задіювати свої розумові здібності. «Спортивне орієнтування займає друге місце (після шахів та шашок) з видів спорту за розумовими затратами. Тут дійсно потрібно досить швидко приймати рішення – за секунди», – наголосив головний суддя змагань та додав, що впевнений у тому, що боротьба за кубок буде запеклою.

Окрім того, переконує, змагання будуть чесними, адже карти та маршрути розробили абсолютно нові. «Навіть наші луцькі спортсмени по них не бігали», – підкреслив Дмитро Петрочук.

Президент Федерації зі спортивного орієнтування України Тетяна Божко поділилася, що займається цим видом спорту з 1971 року і незмінно бере участь у всіх чемпіонатах. Так, нещодавно вона повернулася з Чемпіонату світу, який проходив у Копенгагені.

«Це дуже цікавий вид спорту. Я його називаю шахами на бігу, адже, коли ти біжиш, ти повинен думати й бігти туди, куди потрібно, аби віднайти контрольний пункт, де ти можеш відмітитися. Коли біжиш на довгі дистанції, то, як кажуть, аж голова закипає», – сказала Тетяна Божко та додала, що цей вид спорту для неї сімейний, адже в подібних забігах беруть участь і її чоловік, і діти.
Перший заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк побажав усім учасникам успіхів і тільки радісних спогадів від чемпіонату, яскравих мрій і перемоги, а також традиційно передав вітання від депутатів і голови облради Ігоря Палиці.

«Від щирого серця вітаю всіх на волинській землі, в нашому чудовому місті. 500 років назад відбувся перший з’їзд європейських монархів, тобто ми знаходимося в місті, де творилася історія не тільки нашої країни, а й усієї Європи», – зазначив Роман Карпюк.
«Я впевнений, що перебування в місті Луцьку подарує всім гарні емоції та хороші спогади. За дні, впродовж яких проходитимуть змагання, ви побачите наше місто. Два дні чемпіонат відбуватиметься, зокрема, в старій частині Луцька, тож ви зможете безпосередньо доторкнутися до нашої родзинки, до нашої історії, до замку Любарта, тому щиро вірю, що ви з приємністю повернетеся до Луцька вже як туристи», – сказав директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради Олексій Веремійчик.

Директор центру туризму, спорту та екскурсій Леонід Толстіхін пригадав, що ідея провести подібний захід у Луцьку виникла близько 40 років тому.

«Я радий, що наше покоління виховало достойну зміну волинських орієнтувальників, які наважилися втілити в життя цю ідею», – наголосив він.

16-річна Ольга Гупало з Луцька розказала, що почала займатися спортивним орієнтування з шостого класу.

«Однак професійно займаюся близько півтора року. Зараз починаю набирати обертів із навчанням… Не головне, де ти бігаєш, головне, які навички ти маєш. Думаю, якщо мені вдавалося вигравати в інших містах, то напевно зможу й тут перемогти без проблем», – сказала Ольга Гупало.
Вона займається також легкою атлетикою, але переконує, що орієнтування набагато інтелектуальніший вид спорту: «Тут потрібно не тільки бігти, мати якусь технічну базу… Є також більше суперництво між учасниками. Ти знаходиш багато друзів із різних регіонів, що класно».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus