USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку атовці та волонтери співали пісні, народжені в мирі та на війні. Фото

29 Серпня 2019 15:51
Концерт «Тінь солдата. Я повернувся додому» за участю учасників бойових дій, волонтерів, які ще й пишуть вірші та обрамлюють їх музикою, та відомих естрадних співаків відбувся 28 серпня, на Успіння Пресвятої Богородиці, у луцькому арт-кафе «Стоп-Кадр».

Захід, який розпочався і завершився згодом спільним виконанням Гімну України, відомий волинський ведучий Сергій Абрамчук та маленька дебютантка Дарина Ігнатьєва.

Генеральний директор культурно-розважального центру Адреналін Сіті Галина Шотік звернулася з вітальним словом до присутніх. Вона побажала нашим захисникам здоров’я і висловила сподівання, що ми таки заживемо під мирним небом. Не приховала й свого хвилювання, коли розповіла, що внук її близької подруги не повернувся з війни... Учасники й гості дійства згодом вшанували хвилиною мовчання усіх тих українців, яких спіткала така ж доля.

Першим із бійців-виконавців пісень виступив Олег Дмитрук, відомий волинський рок-співак та, водночас, соліст Волинського державного академічного народного хору. Він – неодноразовий учасник та лауреат всеукраїнського фестивалю «Пісні, народжені в АТО» - одразу ж підійшов поближче до слухачів. Зворушливо й експресивно виконав композиції на слова Василя Ковтуна «В той день, коли закінчиться війна» та «На війні, як на війні». А також - твір невідомого автора під назвою «Лист солдату».

Прослухавши виступ свого доброго товариша, бард і військовий Юрій Щербик скромно зауважив, що співати й грати тільки вчиться. Просто пише вірші про пережите на сході й наше сьогодення. Він не приховав, що вже на «гражданці» дуже радий зустрічати з війни своїх побратимів живими. Адже українці «…вже заплатили сповна й завчасно за майбутнє жовто-блакитне». А одну з пісень присвятив подвигу тих рідних, які віддано чекають своїх синів і батьків додому.

Бард і волонтер Микола Більшевич у спілкуванні з публікою не приховав, що на сході виконує більш веселі й оптимістичні пісні зі свого репертуару. Того вечора він не зрадив цьому правилу (зокрема, піснею про тещу). Заспівав також сентиментальні твори про Київ і Луцьк, а ще – романтичний «Сліпий дощ» із присвятою усім присутнім жінкам.

Досить рідкісний на Волині жанр – реп, та ще й свій, авторський, представили на суд слухачів McAqua (Станіслав Романенко) та SVoяк (Микола Габдулхаков). Із їхніх емоційних текстів стало зрозуміло, що вони не з чуток, а з власного досвіду знають, що таке війна на Донбасі.

Їхня композиція - «1 з 93» - є свого роду нагадуванням про те, як два роки тому начальник клініки психіатрії Головного військового клінічного госпіталю полковник Олег Друзь заявив, що 93% учасників АТО є потенційною загрозою для суспільства і потребують лікування.

Своєрідним сюрпризом для присутніх став виступ Заслуженого артиста України та військовослужбовця Адама Горбатюка. Він виконав, зокрема, пісню-присвяту загиблим воїнам, яку гості «Стоп-Кадру» слухали стоячи.

З його уст набула нового звучання відома композиція польського музичного колективу ENEJ (спільно з Іваном Леньо й Тарасом Чубаєм) «Біля тополі».

Спершу трохи змінили творчий вектор дійства з військового на цивільний народний артист України Мар’ян Шуневич та Заслужений артист України Ігор Нетлюх. То сольно, то в дуеті вони виконали дуже відомі й улюблені «ватрівські» пісні – «Пшеничне перевесло», «Зеленеє жито», «Перший сніг»… Адже пан Мар’ян свого часу був учасником ВІА «Ватра» під творчою орудою Ігоря Білозіра.

Щоправда, згодом естрадні артисти не втрималися й від виконання своєрідного гімну бійців «Лента за лентою» (автор слів – Микола Сороколіта, музика Василя Заставного).

Вони постійно закликав глядачів підспівувати, особливо, коли зазвучала легендарна «Червона рута».

Головний організатор концерту Інна Омельченко зауважила, що хотіла зробити свято, перш за все, творчим воїнам-атовцям, аби вони послухали одне одного, поспілкувалися й хоч на трохи забули про пережите. Тому насамкінець подякувала усім його учасникам та небайдужим глядачам, які увесь вечір дарували оплески артистам за пісні, народжені у мирі й на війні.

Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
51 -а незнаменита Показати IP 29 Серпня 2019 21:23
Одны загинули шоб ынши скакали на танцях

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus