USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку діє приймальня із захисту прав людини

18 Лютого 2016 16:26
Змінювати Україну через допомогу окремим людям намагатимуться у нещодавно відкритій у Луцьку юридичній приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Про це йшлося під час прес-конференції з нагоди відкриття в Луцьку Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини 18 лютого.

Юридичні приймальні УГСПЛ діють у різних регіонах України і їх налічується вже понад 30. Всього за час діяльності приймалень надали десятки тисяч юридичних консультацій та інших видів вторинної правової допомоги. Основний напрямок роботи приймальні – захист прав людини та основних свобод у відносинах з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Юридична приймальня у Луцьку буде спрямована на надання безплатної правової допомоги насамперед людям, які опинилися у складних життєвих ситуаціях, у тому числі переселенцям та військовим АТО.

Як розповів програмний директор УГСПЛ Максим Щербатюк, наразі приймальні функціонують в більшості обласних центрів. Для Української Гельсінської спілки з прав людини мережа приймалень є базовим компонентом, який відіграє важливу роль у наданні первинної правової допомоги, а також проведенні адвокаційних кампаній, інформаційно-просвітницьких заходів. Такі приймальні стають центрами з прав людини у регіонах.

Правова допомога дозволяє людині отримати базову допомогу, з якою вона може почати захист своїх прав. Максим Щербатюк зазначив, що часто буває, що люди звертаються із задавненими історіями, коли допомогти вже дуже складно. Отже, важливо отримати грамотну допомогу на початковому етапі. Інформаційно-просвітницькі заходи, які проводять приймальні, допомагають побачити, що таке права людини, та допомагають зрозуміти, яким чином можна захистити свої права.

З його слів, важливо, щоб люди самі вміли захистити свої права та навчити цього інших. Йдеться передусім про первинну правову допомогу, консультації. Водночас у спілці діє центр стратегічних справ – якщо якась проблема набуває системності, таку справу можуть піднімати на національний рівень та вирішувати її у Європейському суді з прав людини. Він зауважив, що не знає іншої організації, яка б мала більший досвід роботи з Європейським судом з прав людини. Також здійснюють моніторинг дотримання прав людини, який дає можливість бачити або просування в реформах, або проблеми в тій чи іншій сфері. Моніторинг дозволяє створювати базу найбільш брутальних порушень.

Програмний директор УГСПЛ висловив сподівання, що завдяки роботі у тому числі Луцької приймальні, можна буде побачити системні проблеми, які можна вирішувати не лише на індивідуальному рівні, а й на системному рівні. Також через Луцьку приймальню планують проводити адвокаційні кампанії.

Юристка громадської приймальні УГСПЛ у Львові, координатора освітніх заходів Ніна Хома розповіла, що працює з 2008 року та мала можливість спостерігати зміни, які відбуваються у мережі. Юристи допомагають людині зорієнтуватися в проблемі та самостійно скласти певні види документів. Це стосується, наприклад, процедури скасування судових наказів щодо заборгованості з плати за житлово-комунальні послуги. Також юристи складають позовні заяви, апеляційні скарги тощо.

Щодо справ у Львові, якими займаються юристи громадської приймальні, Ніна Хома навела спори з «Ощадбанком» про привласнення коштів завідувачкою одного з відділень. Незважаючи на те, що банк повинен нести відповідальність за дії своїх працівників, він відвернувся від своїх клієнтів, не визнав підроблені його працівником договори. Постраждалі - понад 50 осіб, переважно пенсійного віку, яким складно було розібратися в правилах оформлення депозитів. Наразі захищають двох клієнтів банку і через ці дві справи виходять на вирішення проблеми усіх 50 клієнтів.

Інша справа – конфлікт вдови чорнобильця та пенсійного фонду, який протиправно вимагав довідку, яка не була обов’язковою. Вдалося довести у суді, що ця довідка була штучною перепоною. Пенсійний фонд програв суд та тепер справа перебуває на етапі стягнення коштів з пенсійного фонду на рахунок клієнтки. Зі слів юристки, такі справи змінюють Україну через долю окремих людей.

Юристка громадської приймальні УГСПЛ у Луцьку Ірина Пилипчук розповіла, що приймальня працює вже півтора місяця. За цей час вдалося пересвідчитися, що за допомогою звертаються чимало волинян, переважно пенсійного віку, наприклад, щодо пенсійного забезпечення та якості надання послуг житлово-комунальними підприємствами міста. Відвідувачів настільки багато, що юристи мають обмаль часу для роботи з документами. Питання стосувалися і прав власності, чимало жінок зверталися щодо розлучень, випадків насильства в сім’ях.

Для того, щоб записатися на консультацію до юриста, можна зателефонувати або відвідати приймальню особисто в робочі дні. Контакти юридичної приймальні у Луцьку: вулиця Бойка, 1, кабінет 101; телефон 066 737 5003; e-mail: [email protected].
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Роман Показати IP 18 Лютого 2016 17:02
Два года назад обратились, принесли документы - реакции ноль. Говорят некогда, много обращений, ждите. Два года ждем
Дмитро Показати IP 18 Лютого 2016 19:00
Моє прохання , щоб ви довели лікарям в державних установах , що вимагання плати за свої послуги у хворих - це ЗЛОЧИН ...!
Ірина Таран Показати IP 18 Лютого 2016 20:00
В Україні, в цьому плані, роботи не початий край. Тільки цим і держава теж повинна займатись теж.
)))0 Показати IP 18 Лютого 2016 20:43
ВР попридумували такі закони,що люди мусять бігати по різних установах і захищати свої права чи добиватись своїх прав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus