USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Ми згуртувалися, аби захистити права медиків», – адвокат з Луцька

3 Травня 2020 09:00
Учасниця всеукраїнської громадської організації «Адвокати майбутнього», що виступила з ініціативою надання безоплатної правової допомоги медичним працівникам, Яна Кінах в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» розповіла про те, на яку юридичну допомогу можуть розраховувати медичні працівники в період карантину та після його закінчення.

Яно, мабуть, невипадково було започатковано цю ініціативу? Вочевидь наші медики, які нині перебувають на передньому краї боротьби з пандемією коронавірусу, потребуватимуть правової підтримки.

Так, це не випадково. Я маю честь бути учасницею всеукраїнської громадської організації «Адвокати майбутнього». Це соціально активні адвокати, які проходять певне навчання і підвищують передусім свої soft skills, свою громадянську позицію. Ми не могли лишитися осторонь цієї проблеми. Завдяки організаторам адвокати зі всієї України вирішили згуртуватися і здійснювати соціальний вклад у ситуацію, яка сьогодні є в країні, й надавати безплатну юридичну допомогу медикам. Держава обіцяє соціальні пільги, гарантії для медиків, але дуже часто вони лишаються тільки на папері. Тож вирішили надавати безплатні юридичні консультації медикам під час карантину і ще місяць після його завершення.

Наскільки швидко законодавство може реагувати в ситуації, що нині склалася?

Звісно, якісь законодавчі ініціативи намагаються зараз пройти. Більше того, в Україні існує законодавство, яке передбачає юридичне реагування у таких ситуаціях. У міжнародному класифікаторі тих хвороб, які визначаються як підстави для страхових випадків, настання нещасних випадків лишається категорія хвороб, які не мають назви й не були включені, але які за потреби підпадають під дію того закону і зокрема постанови, яка регулює облік і реакцію роботодавця на нещасні випадки або загрозу епідемії на виробництві.

Медики зараз – ліквідатори ситуації. Ви кажете про міжнародний класифікатор. А у нас що?

У нас практично те саме, але прямо про це не сказано. Тому ми і згуртувалися, щоб допомогти уніфікувати законодавчу систему, ті правові норми, які можна використати в цій ситуації. Зібравши запити, з якими звертаються медики, ми розробили універсальні форми заяв і до роботодавця, і на Кабінет Міністрів чи профільне міністерство, наприклад, з вимогою забезпечити належні умови праці медпрацівникам. Законодавство недосконале, воно потребує змін, але на сьогодні ми виходимо з того, що є, тобто намагаємося адаптувати чинне законодавство й захистити права медиків.

Нині часто проводять аналогії між військовими й медиками. Військові мають різні ступені захисту і оплати залежно від умов служби. У медиків донині такого не було.

Велику увагу зараз, зокрема і в моїх консультаціях, приділено колективу, тобто профспілці та організації працівників. У кожній лікарні працює велика кількість людей, які зазвичай мають колективний договір з роботодавцем, що визначає і надбавки, і премії, і доплати на такий період. І я зараз раджу працівникам не забувати про те, що в них на підприємстві є профспілка.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: «ДИСТАНЦІЙНУ РОБОТУ МАЮТЬ ОПЛАЧУВАТИ ПОВНОЮ МІРОЮ», – ВОЛИНСЬКА ПРАВОЗАХИСНИЦЯ

Є вже чимало випадків, коли лікарі захворіли на коронавірусну інфекцію. Що вони можуть отримати завдяки вашим зусиллям?

Вони можуть отримати компенсації, пільги, виплати в разі смерті, соціальний захист, додаткову щорічну відпустку, матеріальну допомогу. У випадку, якщо людина інфікувалася, контактуючи з хворими, потрібно правильно скласти документи. Закон визначає два поняття: нещасний випадок під час здійснення професійних обов’язків або гостре професійне захворювання чи інтоксикація. COVID-2019 якраз підпадає під гостре професійне захворювання, або ж інтоксикацію. Однак протягом 10-14 днів, доки хвороба себе виявить, достатньо важко зафіксувати момент контакту. А закон якраз визначає, що це має бути одноразове інфікування, тобто не довше, ніж за одну робочу зміну.

Як же скласти такий акт? Це реально?

Ми з адвокатами розробили низку універсальних документів, в тому числі й акти, які має скласти працівник. Людина, усвідомлюючи, що контактувала із зараженою особою, має зібрати колег, які також могли контактувати із зараженим, і вони мають підписати колективний акт. Треба зафіксувати точну дату, час, аби в подальшому можна було відслідкувати, коли відбулося зараження, і підтвердити, що це сталося не в тролейбусі чи ще десь, а на роботі. Дай, Боже, щоб наша держава не змушувала медиків доводити своє інфікування чи хворобу саме на робочому місці. Але потрібно страхуватися.

Наразі вже звертаються до вас медики?

Так. Власне, через це й створили цю ініціативу, бо від початку карантину дзвінків надходило дуже багато, і вони були дещо хаотичні, треба було якось їх уніфікувати, розробити універсальні юридичні консультації, в тому числі і з тих питань, із якими раніше ми не зіштовхувалися.
Розкажіть детальніше про «Адвокатів майбутнього».

Це всеукраїнська громадська організація, яка виникла та існує за підтримки урядів США, Канади. Ми проходили навчання, підвищували свої навички, навчалися soft skills. Ця програма насамперед дала контакти по всій Україні, аби ми згуртувалися як адвокатська спільнота, яка прагне певних змін та іншого рівня здійснення правосуддя в Україні та юридичної обізнаності громадян. Наша спільнота покликана надавати якісну юридичну допомогу. До речі, у Луцьку ситуація щодо порушення прав медиків не критична, порівняно з іншими областями.

Карантин показав, до чого ми були готові, а до чого ні й що потрібно змінювати, зокрема в медичній сфері. Коли подолаємо пандемію, далі що? Проблем не поменшає.

Однозначно, проблем не менше, а більше. Ті питання, які є нагальними, зараз просто підсвічені. Передусім це медичне страхування, соціальні гарантії, потреба в професійних спільнотах, які можуть допомагати. Адже один в полі не воїн. Для реформування медичної сфери дуже важливо, аби медична спільнота не мовчала. І якщо ми всі зараз спрацюємо, ця реформа назріє і рухатиметься в правильному руслі.

Напевно, у зв’язку з карантином роботи у вас додалося, і це стосується не лише медиків.

Так, роботи насправді побільшало. До того ж, у мене є колектив. Так, ми працюємо дистанційно, але ж ніхто не відміняв заробітної плати, плати за оренду, інших витрат. Але ми так само розуміємо, що люди сидять без роботи й не мають чим платити за послуги професійного адвоката. Тому допомагаємо консультаціями.

А як ви самі себе захищаєте?

У нас є професійна спільнота, і ми одне одного не залишаємо. Є такі питання, які потребують колективного обговорення або включення, ми знаємо, що завжди можемо одне на одного розраховувати.

Безоплатна правова допомога мусить мати певний рівень повноважень і не може бути зовсім безоплатною впродовж усього розгляду справи. Чи не так?

Так, поки що ми говоримо лише про безплатне консультування – усне, письмове, допомога у складанні звернень, досудове врегулювання тих питань і запитів, які виникають. Щодо судового представництва, то тут уже право кожного адвоката надавати чи не надавати безплатний юридичний супровід. Звісно, я як адвокат не можу надавати такі послуги безплатно всюди і всім. Але в кожного адвоката, і в мене у тому числі, на рік є кілька справ, коли допомогу надаємо безплатно.

Наостанок нагадайте, куди варто звертатися медичним працівникам у разі, якщо їм потрібна юридична консультація.

У соціальних мережах на сторінках програми «Адвокати майбутнього» є контакти всіх представників у кожній області. Зауважу, що таку правову допомогу медикам надаємо не лише у сфері трудового права, а з будь-яких питань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
123 Показати IP 3 Травня 2020 10:05
Реклама хороша, а в реальності буде так як і з підняттям заробітної плати медпрацівникам.
Прок Показати IP 3 Травня 2020 10:09
Популісти, а не адвокати. Вони безоплатно не напишуть позовної заяви в суд для бідної жінки. І таких є тисячі прикладів.
Отакої Показати IP 3 Травня 2020 10:20
Їм не юридична допомога потрібна,а зароблені тяжкою працею кошти,яких просто немає,бо дефіцит бюджету катастрофічний.
Народна прокуратура Показати IP 3 Травня 2020 13:07
"Адвокати майбутнього" - "...це всеукраїнська громадська організація, яка виникла та існує за підтримки урядів США, Канади". Ну чому в українів нового покоління все так: ніби і гарна ідея, але в основі її брехня. Консультації нібито безкоштовні, але насправді оплачуються за рахунок грантів США і Канади. І друге: сама по собі консультація це те ж саме, що послухати новини по телебаченню. Щоб захистити свої права потрібно підготувати позови і представити їх у суді, а це вже адвокати роблять за великі гроші. Тому вся ця діяльність - лише самореклама в умовах, коли приплив клієнтів різко скоротився.
Олпьга Дидюк Показати IP 3 Травня 2020 13:36
А де ж наш спочилий в бозі профсоюз,Колись бзплатну юридичну допомогу надавав юрист в будинку профспілок біля міськоі лікарні.Колись навіть була медична профспілка.Керував нею Іван Грицюк .Зараз-ні Грицюка ні безплатного юриста ні профспілки,Лише ми і коронавірус
Лучанка Показати IP 3 Травня 2020 20:06
О, а Яночка вже не Чуріна, а Кінах???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus