USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Український націоналізм: «за» і «проти» в Луцьку

17 Лютого 2015 13:41
Український націоналізм не є інструментом ненависті, як це намагаються показати російські «рупори пропаганди». Проте на цьому понятті часто грають представники владних еліт, для яких воно є інструментом влади та збагачення.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Смислове наповнення дефініції «українська ідентичність» спільно з Українською миротворчою школою та ІЦ «Майдан моніторинг» сьогодні, 17 лютого.

Як зауважив перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик, український націоналізм – це любов. Любов до рідних, мови, культури, землі і нації. Мовляв, в цьому і є якісна відмінність від нацизму, який намагається показати зверхність націй за рахунок інших.
«В нашому націоналізмі немає демонстрації своєї нації за рахунок інших. Але вороги намагаються через засоби пропаганди показати українських націоналізм як щось жорстоке та ненависне», - пояснює він.
З цією думкою солідарний і отаман козацького стрілецького братства Віктор Федосюк. З його слів, віру росіян можна назвати не інакше, як «православний талібан». В українців та росіян - різне розуміння віри і православ’я. Яскравим прикладом того є той факт, що Росія та її церква дає пряме благословення на вбивство, а ненависть до сусідньої держави культивується через «рускій мір» та власне трактування православ’я.
Депутат Волинської облради Микола Собуцький стверджує, що слід зважати на умови, в яких нині перебуває України. Депутат активно спілкується з українською діаспорою та розповідає, що проплачені агенти Кремля намагаються дискредитувати образ українців в Європі та створити образ «фашистів» та «хунти»:

«Ми маємо довести, що наш націоналізм – це не фашизм. І наші сьогоднішні позиції мають право бути почутими та зрозумілими».

З його слів, мало працювати лише в Україні – потрібна всебічна робота. Адже підтримка Заходу стане потужною перевагою над агресором.
Натомість кандидат психологічних наук Володимир Хомик вважає, що українці – це такий народ, який дуже залежить від психологічного впливу інших. Мовляв, одні визначаються тим, що про них думають європейці, інші – що про них думають росіяни. Таким чином відбувається змішування, а контури свого «я» - нівелюються. На його думку, націоналізм залежить від розвитку ідентичності. Проте це не може стати ефективним інструментом розвитку.

«Націоналіст знає дорогу, але їхати не може. Він не може робити змін та реформ, тому що він сам не змінився у сенсі своєї ідентичності. Не може піднятись на рівень смислового розвитку. Націоналізм існує на когнітивному рівні. Тягнибок був тактиком без тактики, бо суттєвих зрушень він не зробив за своєї каденції. Проте звинувачувати його в тому, що він дуже сильно любить Україну – не можна. Багато патріотів, але «діячів» мало», - резюмує він.
Депутат Луцької міської ради та громадський діяч Богдан Шиба, своєю чергою, стверджує, що із самоідентифікацією в українців все гаразд. Проте на понятті націоналізму «виїжджають» ті, хто використовує його як елемент здобуття влади. На його думку, головна проблема в тому, що потужний рух до розбудови незалежної сучасної держави напорюється на опір вчорашньої і позавчорашньої еліти.

Мовляв, дуже багато людей ідентифікують себе як українці, при чому на рівні не «наукового» націоналізму, а дієвого. Бо якби не це - не було б Революції гідності, ні достатньо хорошої громадської активності. Проте суттєво відрізняється владна еліта від народної самоідентифікації. Адже в розбудові незалежної України брали участь старі партійні функціонери, а чимало з них і нині обіймають посади.

«Простим українцям потрібно дякувати, бо стільки років не маючи держави, їм вдалось зберегти прогресивну мову та культуру. Всі кроки, спрямовані на побудову нової країни були лише імітацією діяльності. Нічого дивного немає в тому, що залишилась спадковість радянської влади – на більшості ключових посад знаходяться вихованці КПРС – маються на увазі професійні комуністи. Люди, яким платили за те, що вони вогнем і мечем впроваджували ідеї російського більшовизму», - пояснює Богдан Шиба.
З цією тезою погоджується голова ВОГО «Християнський рух за життя» Антоніна Євтодюк. Мовляв, сьогодні ми маємо форму «еліти каганату». Вона намагається використати свій недовгий час для того, аби збагатитись та максимально використати це.
Пані Євтодюк цитує класиків:

«Революцію створюють романтики, а користується – негідники. Ми терпимо це, і даємо їм можливість. Бо ми обираємо цих людей на виборах».

Саму ідею націоналізму вважає не зовсім правильною настоятель Жидичинського монастиря ієромонах Дмитро.
Він пояснює, що український світ та українська ідентичність – це не зовсім правильне визначення з позиції церковників. Тому що таким чином твориться антитеза з російського поняття «рускій мір». А церква, з його слів, ще за часів Візантії засудила такі визначення. Попри це, він погоджується з тезою про те, що український націоналізм аж ніяк не є нацизмом, як це намагається обставити Росія.

«Український націоналізм був не «проти» чогось, а «за» - за Україну», - резюмує він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
лучани Показати IP 17 Лютого 2015 13:44
Совки разглагольствують про націоналізм. Родилсь совками, мислять ,як совки, помруть совками.
Анонім Показати IP 17 Лютого 2015 13:51
"Росія та її церква дає пряме благословення на вбивство"? А чи не громадянин Денисенко поїхав до США просити зброї, нє?? Як не дихнете, то збрешете.
Рома до Анонім Показати IP 17 Лютого 2015 13:57
Зброї для захисту
Анонім до Анонім Показати IP 17 Лютого 2015 14:11
Громадяник Денисенко зробив все правильно! Меча підняли від меча загинуть.
Згідний з Анонім Показати IP 17 Лютого 2015 14:11
А заклики "слава НАЦІІ- СМЕРТЬ ворогам" це не нацизм? Де місце іншим національностям в Украіні. Мелете незнаючи про що. Дійсно намагаєтесь нацизм заховати під національну ідею.
небайдужий до Згідний з Анонім Показати IP 17 Лютого 2015 14:21
Українська нація - це український народ незалежно від національності (в паспорті, до речі, відсутня). Нація згуртувалась навколо Майдану, нація спільними зусиллями патріотів захищає Україну від російських нелюдів-загарбників. Слава Нації - смерть ворогам! Героям України Слава!
Анонім до небайдужий Показати IP 17 Лютого 2015 15:24
"Нація згуртувалась навколо Майдану" - брешете ви, якраз навпаки
Андрій до Згідний з Анонім Показати IP 17 Лютого 2015 20:05
Таке враження,що думаєш не головою,а тим місцем де спина міняє свою благородну назву.Керуючись алогічністю твого мислення заклик повинен звучати так:"Слава ворогам,смерть нації",от тоді це буде не нацизм.А коли добавити ще такі заклики як,рассєя і пу...,тоді радощам не буде меж.Прийди завтра на похорон,де мати буде ховати єдиного сина і поясни,що ворогам не смерть...
Ісса ндойє Показати IP 17 Лютого 2015 14:14
Бред сівої кобили - увесь патриотизм на ненависті до Раши - ось і результат....
З сайту ura.ru Показати IP 17 Лютого 2015 14:18
коментар було видалено
Тарас Показати IP 17 Лютого 2015 14:21
О Боже, знайшли кого ставити в першість роздумів про націоналізм Антоніна Євтодюк це ще та націоналістка-хабарниця з ЛНТУ!
небайдужа до Тарас Показати IP 17 Лютого 2015 14:23
Хай відгукнеться той, хто платив хабарі! Не терплю словесних звинувачень!
Тарас до небайдужа Показати IP 17 Лютого 2015 14:36
В наш час хабар це не тільки те чим можна заплатити, а й ознайомлю вас з новим терміном "пакет з там таму". Мені немає сенсу вам щось доводити, адже кому треба й сам знає що то за людина.
До небайдужого Показати IP 17 Лютого 2015 14:44
Украінський народ це і росіяни але не нація бо це вже кричали фашисти в Німеччині ненавидячи інші народи. Нацизм німецький чи нацизм украінський або російський одинакові- це фашизм.
Знов я Показати IP 17 Лютого 2015 14:54
Що затихли?"защитники гуского мира"? Почитайте що про вас пишуть в Росії.
Знов я Наприклад до Знов я Показати IP 17 Лютого 2015 15:20
Бешеный свинарник под названием Украина нужно уничтожить-священнослужители россии ненавидят Украину и ходят в спортзал с бутылкой виски
Ігнатій Лойола Показати IP 17 Лютого 2015 15:02
Український націоналізм чужий для справжніх Волинян, бо це - дикість і варварство. На Волині зпокон віків уживались представники різних національностей і культур і всім було добре, допоки ця язва не прийшла на нашу Святу Землю. Немає там що підтримувати.
лучани до Ігнатій Лойола Показати IP 17 Лютого 2015 15:06
не путай націоналізм з нацизмом. Це дві великі різниці.
Ігнатій Лойола до лучани Показати IP 17 Лютого 2015 15:08
Нажаль, те що можна бачити сьогодні, швидше схоже на нацизм.
лучани до Ігнатій Лойола Показати IP 17 Лютого 2015 15:13
в Рассєї.
лучани Показати IP 17 Лютого 2015 15:05
Український націоналізм муляє очі російському фашизму.
РУССКИЙ МИР Показати IP 17 Лютого 2015 15:17
Бешеный свинарник под названием Украина нужно уничтожить-священнослужители россии ненавидят Украину и ходят в спортзал с бутылкой виски(з сайту ura.ru)
Хлоп Показати IP 17 Лютого 2015 17:48
Давно не писал на русском)) Уважаемые сторонники украинского национализма, скажите пожалуйста, считаете ли вы украинскими националистами десантников Николаева или морпехов Одессы, сражающихся на Донбассе? Считаете ли вы что для воинов из Днепропетровска или Харькова Бандера национальный герой? Не говоря уже о жителях этих городов...когда до вас дойдет, что вы продолжаете раскалывать Украину своими умными дискуссиями?
Анонім до Хлоп Показати IP 17 Лютого 2015 17:54
коментар було видалено
Свідок Показати IP 18 Лютого 2015 11:45
Нехай Шиба розкаже, які він як архітектор і скульптор Леніна зліпив...... Чому усі ці пани не отримали ше повістки, чому в АТО добровольцями піти було??? А то сала наїлися і давай торочити, що укра націоналізм це не фашизм.... Телепны...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus