USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лауреати Нобелівської премії - родом з Волині

10 Лютого 2015 13:45
Філателістична виставка, присвячена тематиці українських та польських лауреатів Нобелівської премії, розпочала свою роботу сьогодні, 10 лютого. Захід відбувся в рамках діяльності Української миротворчої школи на Волині.

Директор Волинської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Олег Гавришків розповів, що структура продовжує традицію співпрацю з філателістами. Цього разу в стінах «головпочтаму» експонували виставку представника Тернопільщини, який привіз колекцію марок.

Присвячена вона тематиці Нобелівської премії – зокрема, польським та українським лауреатам. Виставка приурочена до конференції Української миротворчої школи «Формула поєднання: Україна і Польща», яка розпочалась вчора.

До слова, під час виставки учасники Волинської миротворчої групи презентували марку, випущену на честь діяльністі місії в Україні.
Її автором став громадський діяч з Тернопільщини Олександр Караневич.
Виставка складається з двох частин: одна з них приурочена польським лауреатам найпрестижнішої інтелектуальної премії, а інша – її українській проекції.

Як розповів тернопільський філателіст, власник колекції Юрій Ковальков, найпрестижнішу інтелектуальну премію світу засновав відомий меценат, винахідник та підприємць Алфред Нобель.
Будучи неодруженим та маючи досить великий спадок, він задумався над тим, як грамотно ним розпорядитися. Тодішній секретар Нобеля баронеса Берта Софія Фелісіта Баронін фон Зутнер почала переконувати його в тому, що кошти слід витратити на відзначення видатних науковців та діячів. Альфред Нобель пристав на цю пропозицію, а тому заповіт вченого багато кого шокував: в оголошеному в день його смерті документі, він заявив, що кошти слід вкласти в цінні папери, а на дивіденди, отримані з них, виплачувати премії видатним миротворцям та науковцям. До слова, своїм родичам та племінникам у спадок він залишив зовсім незначні суми.

У заповіті йшлось про те, що грошима слід нагороджувати за досягнення у галузі фізики, хімії, фізіології або медицини, за літературу, миротворчу діяльність. А згодом, у 1968 році, Національний банк Швеції на честь свого трьохсотріччя заснував свою премію – «Премія пам’яті Альфреда Нобеля» у галузі економічних наук. До слова, як стверджують джерела, Альфред Нобель навмисно не присудив премії в області математики. Це пов'язано із сумною історією кохання Альфреда. Дівчина, яку він кохав, вийшла заміж за математика. Саме через це Нобелівська премія не поширюється на цю галузь науки.

Згідно з заповітом, шведська королівська сім’я взяла на себе зобов’язання організовувати процедури вручення нагород. Таким чином, в 1901 році відбулось перше вручення за участі шведського короля Оскара ІІ. Загалом, за всю історію існування премії її вручали 4 королі: Оскар ІІ, Густав V, Густав VI та Карл VI Адольф.

Юрій Ковальков розповідає, що Польща подарувала людству 6 нобелівських лауреатів.
Проте, безпосередньо премій поляки отримали 7 завдяки Марії Складовській-Кюрі. Адже перша жінка-лауреат отримала її двічі: вперше у 1903 році за досягнення у галузі фізики і у 1911 - з хімії.
Поштові відомства різних країн по-своєму увіковічнили її заслуги, випустивши чималу кількість філателістичної продукції. Зокрема, Швеція, в якій започаткували престижну відзнаку, в 1961 році організувала випуск марок на тему лауреатів премії Нобеля.
Невдовзі, за заслуги перед людством у галузі хімії і з нагоди сторіччя отримання відзнаки Марією Кюрі, у світі проголосили рік хімії. У рамках присвяти Польща та Швеція спільно розробляє марки з портретом жінки.
До слова, її автором став відомий гравер поштових марок і банкнот Чеслав Сланя. Згідно з даними Книги рекордів Гіннесса, він є найпліднішим серед усіх граверів поштових марок. Його авторству належить більше 1000 мініатюр 32 держав і грошових знаків 10 країн світу. Свого часу, будучи художником, після війни він підробив 100 доларів. Проте, підробка була настільки якісною, що вразила прокурора, який вів справу Чеслава. Поставши перед судом, йому запропонували або розпочати навчання в академії мистецтв, або він сяде в тюрму. Обравши перший варіант, він закінчив навчання та згодом став автором перших поштових марок Польщі.

Не менш відомим є польський прозаїк, нобелівський лауреат Генрик Сенкевич. Одна з польських марок присвячена його найвідомішому твору - «Quo vadis».
Наступним польським лауреатом у галузі літератури став прозаїк Владислав Реймонт. Йому польське поштове відомство присвятило декілька мініатюр.
Вшанували славу філателістичною продукцією і ще одного лауреата премії Нобеля Чеслава Мілоша. У колекції він представлений конвертом першого дня та досить цікавим шведським конвертом, на якому зображено, як король Карл XVI Густав вручає відзнаку письменнику.

Письменниці Віславі Шимборській приурочили щіпку з двох марок, конверт першого дня та окрему марку.

Останнім поляком, хто отримав відзнаку, став перший Президент Польщі, обраний демократичним шляхом, Лех Валенса. Він удостоївся Нобелівської премії Миру.

Зі слів Юрія Ковалькова, ізраїльський вчений-кристалограф, лауреат Нобелівської премії з хімії за 2009 рік Ада Йонат мала Волинське походження.
Георгій Харпак (Жорж Шарпак) — французький фізик єврейського походження, родом із Волині, який є лауреатом Нобелівської премії з фізики за розвиток нових детекторів елементарних частинок, винахід так званих «камер Шарпака», емігрував разом з сім’єю до Франції. Там він працював над ядерними проектами, і після вибуху на Чорнобильській АЕС разом з іншими видатними фізиками запропонував уряду України свою допомогу в подоланні наслідків трагедії. Проте, цього так і не сталось.

«Бюрократія перемогла, йому відмовили і він фактично порвав стосунки з Україною, образившись на це», - розповідає власник колекції.

До слова, одного разу чоловік наважився написати йому листа, у відповідь отримавши відповідь від Секретаріату Шарпака в Європейському центрі ядерних досліджень з автографом науковця.
Серед інших, найпрестижнішу відзнаку отримав український науковець, один з основоположників еволюційної ембріології, імунології та мікробіології Ілля Мечников. Хоча, «своїм» його вважають і росіяни і французи, оскільки останні роки він прожив саме там. До слова, поштове відомство України в квітні 2015 року започатковує свою серію марок, присвячених нобелівським лауреатам. Перша з них буде з портретом Мечникова.

Наступним лауреатом, який має українське походження, є Земан Вацман. Він народився на Вінничині, але ще в дитинстві переїхав в США, де і став відомим науковцем.
Цікавим є той факт, що він, зі слів Юрія Ковалькова, винайшов перші ліки від туберкульозу, а також ввів у науковий обіг поняття «антибіотик», які потім і випробовував.

Лауреат найпрестижнішої інтелектуальної премії, єврейський письменник, вихідець з Галичини, перший з івритомовних та їдишемовних письменників володар цієї високої відзнаки Шмуель Йосеф Аґнон мав безпосереднє відношення до Польщі. Тому сусідній народ називає його і «своїм» лауреатом. Йому також присвячено чимало філателістської продукції.
В живих залишився лише один нобелівський лауреат українського походження – хімік, поет, драматург і філософ Роалд Гоффман.
Коли розпочалась ІІ Світова війна, його батько потрапив у так званий трудовий табір під Золочів. Проте, маючи зв’язки, батьку Роалда вдалось відправити членів своєї родити в Золочівський район. А його самого під час спроби повстання приговорили до страти – публічне повішення відбулось на центральній площі Золочіва. Маленького Роалда з сім’єю прихистив вчитель Микола Дюк, який переховував їх на горищі школи. Згодом Україну майбутній науковець називав «землею обітованою свого серця». Нині автор колекції підтримує контакти з Роалдом Гоффманом – вже 15 років він листується з науковцем.

«Лише тобі, Юра, я пишу ручкою. Всім іншим, каже, пишу через інтернет», - каже Ковальков та демонструє ті самі листи, які писав йому Гоффман.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus