USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

У Луцьку квартирну чергу зрушили з мертвої точки*

9 Листопада 2020 11:58
Ми звикли, що квартирне питання – це особиста болюча справа кожного. І людям треба самим думати, що робити. Тому нам важко повірити, що підходи до вирішення цієї проблеми можуть змінитися. Однак саме так відбувається у Луцьку, починаючи з 2018 року, відколи, за різними програмами, житло отримали 78 учасників АТО, 12 квартир – ліквідатори аварії на ЧАЕС, спортсмени, багатодітні сім’ї, які опинилися у скрутних обставинах, 11 квартир та 2 будинки — діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Працюють програми по-різному, але результат мають однаковий – ключі від квартири потрапляють у руки щасливих власників.

Влада міста не відвертається від житлової проблеми

– Нашій команді вдалося розпочати вирішення цієї проблеми, запровадивши програму, за якою забудовники передають частину квартир місту, залежно від умов, за якими будують житло, розповідає радник міського голови Ігор Поліщук. Таким чином ми вже забезпечили помешканнями чималу кількість лучан. Житло у Луцьку отримали і знані спортсмени — як за кошти міського бюджету, так і за програмою співфінансування з області. Зокрема, дали квартири Марії Повх і Яні Беломоіній. Нещодавно житло отримали Ірина Климець, Юрій Вандюк, подружжя Дмитра й Олени Собчуків, які мають високі спортивні результати.

Ігор Поліщук уточнює, що для дітей-сиріт влада намагається шукати варіанти на вторинному ринку. У міськраді розробили програму, де також прописано, що діти-сироти, коли одружуються або переїжджають в інше місце, то звільняють це соціальне житло, і його надають тим, хто стоїть на черзі. Крім того, в мерії контролюють відумерлу спадщину (вона залишається після людей, які не мають спадкоємців). Таке житло переходить у власність Луцької міської громади, і його надають, відповідно до соціальної черги, тим, хто цього потребує.
– Комплекс цих заходів дав змогу зрушити з місця важке квартирне питання. Уперше за багато років влада міста не відвертається від житлової проблеми, а допомагає людям отримати дах над головою. Щоправда, робити це треба було значно раніше, тоді би більше людей отримали житло. А у нас, на превеликий жаль, є ще чимало випадків, коли на 30 квадратних метрах живуть по 10 чоловік, – констатує він.

З тісної тимчасівки у великогабаритну квартиру

Із цієї серії – історія лучанки Оксани Владичко, яка із чотирма синами мешкала в кімнаті площею 11 квадратних метрів на вулиці Львівській. Помешканням родині тривалий час слугувала тимчасівка 1963 року будівництва з кухнею, одна стіна якої межувала з гаражем, друга – з хлівом. Води у приміщенні не було – носили її від сусідів. Складна ситуація тягнулася не рік і не два, а понад десятиліття. Розуміючи, що так можна провести ціле життя, Оксана зверталася в усі можливі інстанції і кабінети.

– Приблизно у цей час я прийшла у Фонд Ігоря Палиці щодо допомоги на лікування дітей. У нашій тимчасівці завівся грибок, і хлопчики дуже хворіли, – пригадує Оксана Владичко. – Так я познайомилася з Ігорем Поліщуком. Розказала йому про свою ситуацію. А в 2017 році, коли вже працював у міській раді, Поліщук мені зателефонував і повідомив, що моїй сім'ї виділять житло. Я так зраділа, що мені різниці не було, яке воно площею. Почувалася емоційно піднесеною і до цього часу дуже йому вдячна.

Родина Владичко отримала від міста двокімнатну квартиру. На фоні тісної тимчасівки житло у новобудові на вулиці Кравчука виглядає просто величезним. Проте цей простір доречний, адже сини Оксани вже виросли і потребують більше місця. До слова, усі четверо хлопців займаються веслуванням на байдарках і каное.

«Це схоже на казку, яка стала реальністю»

Хоча про своє житло мріє кожна пара, реальність свідчить, що більшість родин починають спільне життя або в гуртожитку, або в якості квартирантів. Щоб вирішити проблему, нерідко хтось із подружжя чи обоє їдуть на заробітки за кордон. І дуже важливо, що у Луцьку діє програма, яка допомагає стати на ноги видатним спортсменам. Так було, зокрема, з родиною Собчуків, яким у вересні вручили ключі від нової однокімнатної квартири. Адже Олена зайняла 4 місце на Чемпіонаті світу з легкої атлетики (спортивна ходьба) і потрапила до Збірної України для участі в Олімпійських іграх,

Дмитро здобув перемогу в Кубку Європи з ходьби на 50 метрів у командному заліку.

Спортсменка розповідає, що вони з чоловіком жили у гуртожитку шість років — від початку навчання на фізкультурному факультеті СНУ імені Лесі Українки. Навіть коли побралися, мешкали окремо, бо в сімейному гуртожитку не було місця. Над тим, як купити квартиру, задумувалися, але реалії не радували. Студенти жили на стипендії, і ці скромні кошти намагалися вкладати у свій розвиток: харчування, вітаміни, спортивний одяг. Мрія про власне житло здавалася далекою і примарною, хоча залишатися в гуртожитку вже було несила.

Їхнє щастя здавалося безмежним, коли дізналися, що завдяки співфінансуванню із міської та обласної програм розвитку фізичної культури та спорту молода сім’я отримає квартиру. Житло у новобудові родина вибирала сама. Тепер планує чимшвидше зробити ремонт, щоб переселитися і почуватися врешті вільними людьми.

– Які мої емоції? Шалені! – зізнається Олена. – Знаєте, я жила в Шклині Горохівського району і завжди хотіла оселитися в місті. Але для дитини з села – це мрія недосяжна. Я маю багато знайомих, які після навчання одружилися і мешкають у Луцьку все життя на орендованих квартирах. Заробити на свій куток вони не можуть. А нам за наші досягнення житло дало рідне місто. Це схоже на гарну казку, яка завдяки Ігорю Поліщуку стала реальністю.

Сусідкою Олени Собчук у новому будинку стала уродженка села Четвертня Маневицького району Ірина Климець. Відома волинська метальниця молота, учасниця Олімпійських ігор 2016 року під час навчання у СНУ і після нього також мешкала в гуртожитку. За словами Ірини, найбільша складність спільного проживання – це шум. Дівчина приходила втомлена після тренувань, а там то музика, то співи, то крики. Крім того, бажали бути кращими санітарні умови – туалет, кухня, загальний душ.

Як пояснює Ірина, спортсмени отримують невелику зарплатню. У легкоатлетів немає клубної системи, як у футболі, і спонсорів. Всі їхні кошти витрачаються на підготовку, харчування і відновлювані процедури. Тобто робити заощадження спортсменка не мала з чого. І, відповідно, купити квартиру своїми силами для неї було нереально.

– Тому насамперед я дякую Ігорю Поліщуку за те, що йому не байдужі справжні спортсмени, їхні долі. Та й не тільки спортсмени, а усі люди, які прославляють, відстоюють честь, трудяться на визнання та славу Волині. У міській раді знають, яка це нелегка праця і що без їхньої допомоги ми не могли б придбати житло. Якби в Україні всюди були такі представники влади, як кандидат на посаду Луцького міського голови Ігор Поліщук, то наша держава стала б однією з кращих у світі, – переконана Ірина Климець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 9 Листопада 2020 21:29
Це добре, що хоч комусь щось перепадає.
Лучани Показати IP 9 Листопада 2020 22:07
Для будівництва соціального житла кошти мають бути передбачені в бюджеті міста !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus