USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку медики з різних міст діляться досвідом

28 Вересня 2017 15:14
Уже п’яту спільну зустріч проводять медики з різних регіонів і цього разу в Луцьку. Ділячись досвідом, лікарі розповіли про запровадження соціальних карток для громадян. Також йшлося про те, на скільки важлива підтримка місцевої влади, адже на державному рівні фінансування недостатнє.

Засідання робочої групи з підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування в сфері охорони здоров'я в рамках спільного проекту Асоціація міст України та Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад відбулося у конференц-залі готелю «Україна» 28 вересня.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт привітав присутніх та подякував, що місцем зустрічі обрали саме Луцьк.

«Нам приємно, шо ви приїхали в Луцьк адже нам є що показати, є здобутки, які місто Луцьк має. Тому ми готові ділитися досвідом та запозичувати ваші кращі напрацювання. Це велика справа, що Асоціація міст України допомагає спільно розбудовувати населені пункти України та сприяє вирішенню нагальних пробелми в різних сферах нашого життя», - сказав Григорій Пустовіт.

Учасники круглого столу подякували за гарне місто, адже чистий та заквітчаний Луцьк їх приємно вразив.

Далі координатор проекту Наталія Бескупська розповіла, що, провівши соціологічне опитування, вдалося отрмати цікавий результат. Зокрема дізналися про те, що молоді люди готові витрачати власний бюджет на підтримку медицини.

«Соціологічні дослідження відбувалися в різних регіонах України. Й ми питали чи люди готові платити більше за якісніші медичні послуги. Як виявилося, що більішсть готова. Зокрема респонденти готові долучатися із фінансуванням до закупівлі необхідних ліків та розбудови інфраструктури медзакладів», - повідомила Наталія Бескупська.

Приклад такої співпраці та фінансової підтрмики навів головний лікар Вознесенської районної лікарні Володимир Красьоха (Миколаївська область).

«Ми показуємо, як повинна працювати медицина, не розділюючись на первинку та вторинку. Відтак, у нас пологовий будинок був у старому приміщенні. Ми збирали кошти в громади й спільними зусиллями змогли перенести в іншу будівлю, де зробили нові палати з новими меблями та обладнанням. Відтак, завдяки підтримки громади, грантових проектів та фінансування з міського і районного бюджетів відремонтували, утеплили будівлю лікарні. Серед новацій, - запровадили соціальну пластикову картку мешканця, яку самостійно виготовляємо. До неї можна підв’язати чимало речей, зокрема вже підв’язали пільгове перевезення в громадському транспорті. Відтак, по-медицині, пацієнт заходить до сімейного лікаря й пікає карткою, далі йде на обстеження – пікає і так далі. Відповідно, ми бачимо реальний стан справ», - пояснює головний лікар.
Ділячись досвідом, начальник управління охорони здоров'я Микола Якимчук зауважив, що в Луцьку є програми для соціальних верств населення.

«Останнім часом ми відчуваємо значну підтримку від міської ради, депутатського корпусу, а це відображається на покращенні якості надання послуг. Маємо програму підтримки учасників АТО та їхніх сімей, а це і лікування, психологічна реабіліатція. Також є програма щодо адресної допомоги тим людям, які не можуть самостійно закупити ліки, які необхідні для гідного життя. Зокрема фінансова підтримка є для людей із цукровим діабетом. Загалом, з міської казни нам виділили цього року близько 7 мільйонів гривень на закупівлю медобладнання та 6 мільйонів на медикаменти», - розповів головний медик Луцька.

Та додав, що в обласному центрі Волині є 4 амбулаторії сімейного типу, й цю мережу планують розбудовувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus