USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У Луцьку невідомі агітують за Садового листівками без вихідних даних

16 Січня 2019 11:48
У Луцьку на центральній пішохідній вулиці міста невідомі «агітатори» роздавали листівки на користь кандидата у Президенти України Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч») без вихідних даних.

Такі факти фіксували представники Громадянської мережі ОПОРА 12 та 14 січня.

Так, 12 січня на вулиці Лесі Українки друковану продукцію поширювала жінка у зеленому жилеті. Отримавши листівку представниця ОПОРИ запитала, чому поширюють продукцію без необхідного маркування та попросила «агітаторку» представитися. Натомість жінка, нічого не пояснивши, просто втекла.

На буклеті, який поширювала «агітаторка», поряд із фото кандидата міститься гасло «Саме зараз! Андрій Садовий», його біографічні дані і цитата, а також заклик «Нема за кого голосувати на виборах? За 5 хвилин у вас з’явиться кандидат!». Весь розворот з іншого боку займає інформація, чому варто підтримати кандидатуру Андрія Садового на посаду Президента України. Однак ніде немає вихідних даних, передбачених законодавством.
14 січня представники ОПОРИ на одній з центральних вулиць Луцька знову зафіксували «агітатора» у маніжці «Саме зараз» Андрій Садовий», який роздавав ідентичні листівки без вихідних даних. Хлопець теж не представився.
Керівник агітаційного відділу обласного штабу «Самопомочі» Михайло Бутенко у коментарі ОПОРІ розповів, що він контролює агітаторів, але саме цього хлопця не знає.

«Мої агітатори від обласного штабу не агітували сьогодні в Луцьку. Але Юлія Вусенко, керівник міської організації сказала, що у неї теж хлопців немає, які агітують. Цього хлопця бачу вперше, ми будемо з’ясовувати ситуацію», - сказав він.

Стосовно того, що хлопець був у «партійній» маніжці, керівник агітаторів розповів, що такі дійсно роздають агітаторам, однак лише на час роботи. Оскільки цієї особи вони не знають, то не можуть пояснити, яким чином вона могла опинитися у цього хлопця.

Щодо звернення в поліцію за цим фактом, Бутенко зазначив, що порадиться із юристом, як правильно вчиняти.

Радниця з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк вказує на те, що згідно вимог частини 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Невиконання цієї вимоги має наслідком притягнення осіб, які розповсюджують та організували таке розповсюдження агітаційних матеріалів, до адміністративної відповідальності згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення України.

Нагадаємо, що відповідно до частини 16 статті 54 Закону України «Про вибори Президента України», забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Окрім того, згідно частини 2 статті 212-13 КУпАП розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 грн - 85 грн) і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн - 510 грн).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 16 Січня 2019 12:21
Ворожа РПЦ агітує у нас за вбивць українського народу зі всіма відомими вихідними даними і нікого це не турбує.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus