USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку підписали договір з польським містом-побратимом

25 Серпня 2017 13:28
Договір про поглиблення партнерства та співпраці між Луцьком та польським містом Ольштином підписали у День міста.

У день, коли відзначають 932 річницю першої писемної згадки про Луцьк, 25 серпня, у палаці культури підписали договір з містом, як впродовж двох десятиліть є партнером Луцька.

Виконувач повноважень міського голови, секретар Луцької міськради Григорій Пустовіт зазначив, що слово «друзі» є визначальним у сьогоднішній зустрічі, адже тут зібралися друзі, побратими, ті, хто будує історію стосунків не лише між містами, а й між державами, ті, хто формує майбутнє країн. Він зазначив, що 932 роки тому наші прапрадіди товаришували, торгували, були партнерами і Любліна, і Торуня, Тракая чи Каунаса, не кажучи вже про українські міста. Тоді наші предки заповіли найдорожче – дружбу. Він подякував представникам іноземних міст за те, що змогли приїхати у складний для України час війни. Григорій Пустовіт зазначив, що холодний подих війни українці відчувають щоденно, тому що виборюють незалежність зі зброєю в руках – лучани досі перебувають на передовій, де зараз захищається вся Європа, адже якщо східного ворога не зупинити в Україні, його доведеться зупиняти на інших кордонах. Секретар міськради запевнив, що українці зупинять ворога, повернуть свої території. В Україні все буде добре, тому що українці мають таких друзів та партнерів, які підтримують духовно та морально.


Григорій Пустовіт нагадав, що угода про партнерство між Луцьком та Ольштином була підписана 20 років тому. Відтоді змінювалася влада, але не змінювалися принципи, не змінюються довіра, дружба та любов між містами. Секретар міськради висловив подяку владі та мешканцям Ольштина за те, що вони у 2008 році відкрили парк імені Тараса Шевченка у своєму місті, у 2011 рцоі – меморіальну дошку на його честь. Це – не лише символи, а прояв щирої дружби, яку польські гості можуть відчути, гуляючи вулиця ми Коперника, Словацького чи Шопена у Луцьку.

Заступник президента міста Ольштин Ярослав Слома передав вітання від президента міста Петра Гжимовіча, який зараз перебуває на санаторному лікуванні, та зауважив, що поляки пишаються тим, що були першою державою, яка визнала незалежність України у 1991 році. З його слів, поляки розуміють, що незалежна Україна є гарантією того, що в цій частині Європи не відродиться імперія зла і немає безпечної Польщі без незалежної України. Поляки солідарні з українцями у нашому європейському виборі, як були солідарні тоді, коли в ім’я європейського вибору на Майдані гинули Герої Небесної Сотні, у найскладніші хвилини агресії сусіда на сході України, під час аншлюсу Криму.

Також вони солідарні у нашій волі до будівництва сучасної європейської України, тому що хочуть, щоб наш майбутнє було спільним та мирним. Він нагадав, що - сота річниця Варшавської битви, «дива над Віслою», зупинки ворога перед Європою, коли пліч-о-пліч стали польські та українські солдати у війні з більшовиками.


Він побажав лучанам доброго майбутнього, мирного неба та запевнив, що Ольштин хоче бачити в лучанах друзів.

Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Вєслав Мазур зазначив, що тішиться у часті у святкуванні Дня міста чисельної польської делегації, адже це означає, що контакти двох держав складаються уже добре. Він наголосив, що Польща є стратегічним партнером України. Генеральний консул розповів, що особисто був свідком анексії Криму, коли Росія анексувала цю прекрасну частину України. Він привітав лучан з 26-ю річницею Незалежності України та побажав Україні стати членом ЄС та НАТО як Польща, висловивши сподівання, що запровадження безвізового режиму прискорить цей процес. Усім мешканцям Луцька він зичив розвитку, миру та спокою, сказавши, що переконаний, що невдовзі Україна буде вільною країною без агресорів на своїй території.


Вітання та подарунки Луцьку з нагоди річниці першої писемної згадки про місто передавали представники органів місцевого самоврядування партнерських міст Луцька з Литви, Польщі та Білорусі, а також низки українських міст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus