USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку підвищили вартість проїзду в маршрутках

23 Травня 2019 10:38
За проїзд у автобусах міського маршруту треба буде платити шість гривень. Учням луцьких шкіл вартість проїзду, своєю чергою, підвищили до трьох гривень.

Про це стало відомо 23 травня під час позачергового засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, на якому розглядали проект рішення «Про вартість проїзду в автобусах, що працюють на міських маршрутах у звичайному режимі руху».

Як розповів виконувач обов’язків директора департаменту економічної політики Костянтин Патракеєв, до міськради щодо підвищення тарифів із підготовленими розрахунками звернулися перевізники, зокрема ПП «АТП № 1», ТзОВ ВТП «Санрайз», ПАТ «Луцьке АТП 10701» і Луцьке підприємство електротранспорту.

Костянтин Патракеєв наголосив, що підвищення вартості проїзду обговорювали ще з жовтня минулого року і що нову вартість проїзду розрахували за Методикою розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 року № 1175. У документі вказано, що перегляд тарифів здійснюється через зміни умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, зокрема у випадку підвищення ціни на паливо більше, ніж на 10 %.

За рік зросла вартість не тільки на паливо, а й на мастила, шини, акумулятори, інші запчастини, технічний огляд тощо. Також було підвищено зарплати водіїв, які в середньому передбачено на рівні 7767 гривень.

Так, як зазначив Костянтин Патракеєв, розрахунковий тариф на перевезення пасажирів автобусами за маршрутами загального користування у звичайному режимі руху складає 5,74 гривні.

Окрім того, він повідомив, що проект рішення про підвищення вартості проїзду в луцьких автобусах розглянуло Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Як зауважив виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, на засідання виконкому прийшли теж представники всіх перевізників.

Член виконкому Михайло Щур поцікавився, коли саме проводилися розрахунки. Також він звернув увагу на те, що на минулому засіданні було зменшено кількість зупинок громадського транспорту в Луцьку, водночас протягом останнього часу була низка змін щодо зменшення чи закриття окремих маршрутів.

Костянтин Патракеєв пояснив, що зменшення чи закриття окремих маршрутів якраз і пов’язане з економічно невигідністю через низькі тарифи на проїзд.

«Ми півроку займаємося встановленням економічно обґрунтованого тарифу», – сказав Костянтин Патракеєв.

Депутатка Алла Надточій звернула увагу на те, що водночас підвищено рентабельність маршрутів. «Я не бачу прискореної потреби, щоб підвищити тариф. Також я на обговореннях пропонувала зберегти дві гривні за проїзд для дітей. Чому ця пропозиція не врахована?» – запитала обранка громади.

Костянтин Патракеєв відповів, що вартість проїзду для дітей становитиме три гривні і якщо зменшити ціну до двох гривень, то доведеться підвищувати вартість проїзду для дорослих пасажирів.

«Витрати на утримання старого транспортного складу зростають у геометричній прогресії. Ми ж хочемо розпочати заміну та оновлення рухомого складу», – зазначив він і додав, що, на думку перевізників, вартість проїзду в розмірі шести гривень для дорослих не достатня і дозволить лише залишитися на плаву.

Член виконавчого комітету Ігор Муковоз, своєю чергою, поцікавився, як визначали пасажиропотік.

Як пояснив Костянтин Патракеєв, до уваги можна брати, або дані, які дають перевізники, знаючи наперед, що вони будуть занижені, або ж можна самостійно проводити обстеження. У останньому випадку в автобусі протягом дня пасажирів рахують обліковці. У луцьких маршрутках пасажирів рахували близько 70 обліковців. Детальніше визначити пасажиропотік можна лише у випадку запровадження електронних квитків.

Член виконкому Олександр Серватович зазначив, що водночас підтримує рішення про підвищення вартості проїзду для дорослих до шести гривень, але виступає категорично проти того, щоб зростала вартість проїзду для дітей.

Як пояснив перевізник Петро Киричук, на сьогодні при тарифі шість гривень, відповідно до закону, для учнів має бути встановлена така ж вартість як для дорослих. Перевізники ж йдуть на компроміс і пропонують возити дітей за три гривні. Окрім того, якщо для учнів збережуть проїзд на рівні двох гривень, потрібно переглядати тариф і підвищувати вартість проїзду для дорослих більше, ніж до шести гривень.

Григорій Пустовіт додав, що сьогодні законом не передбачено пільговий проїзд для дітей; це ж добра воля перевізників і результат домовленостей.

Депутат Микола Собуцький нагадав, що минулого року було підписано меморандум із перевізниками. Своєю чергою, Григорій Пустовіт зазначив, що дійсно не всі обіцянки перевізників було виконано, зокрема щодо поведінки водіїв і стану автобусів.

«У попередньому тарифі з проїздом у 5 гривень вартість пального закладалася в розмірі 23 гривень. Уже наступного місяця, коли запровадили тариф у розмірі 5 гривень, ціна на пальне зросла до 24 гривень, а до кінця року вона становила вже 30 гривень. У результаті більшість перевізників опинилися в борговій ямі. Ми, розуміючи те, що запроваджувати проїзд у шість гривень вже пізно, своєю чергою ідемо на компроміс із міськрадою. Запровадження нового тарифу дозволить не розвиватися, а працювати з мінімальним рівнем рентабельності», – сказав директор ПАТ «Луцьке АТП 10701» Сергій Дьомін.

Він додав, що проект рішення ґрунтується на економічно правильних розрахунках.

Михайло Щур звернув увагу на те, що з минулого року вартість проїзду для дорослих підвищено на 25 %, натомість ціну на проїзд для дітей пропоновано збільшити в три рази.

Наостанок слово взяв виконував повноважень Луцького міського голови. «Зразу хочу сказати, що немає ніякого лобіювання чи війни… Ми сьогодні повинні обирати, або залишаємо за всяку ціну 5 гривень і перевізники просто не вийдуть на роботу. Давайте будемо об’єктивними. У цьому випадку, коли ми говоримо про ціну 6 гривень, – це компроміс між мешканцями і перевізниками. Я буду підтримувати це рішення, аби лучани змогли їздити, змогли доїжджати до роботи і місто не паралізувало. Ми не перші, хто піднімає вартість проїзду, але ми просто не можемо не підняти тарифи. Знаю, що це не популярне рішення», – наголосив Григорій Пустовіт.

Він навів приклади міст України, де проїзд становить 6–7 гривень. Це, зокрема, Тернопіль, Львів. Окрім того, він пригадав ситуацію в Полтаві, де перевізники просто відмовилися виходити на маршрути і зараз у місті розглядають питання про підвищення тарифу до 8 гривень.

У результаті члени виконкому підтримали проект рішення про здорожчання вартості проїзду в автобусах міського маршруту в Луцьку. Вартість проїзду зросте через 10 днів із моменту публікації відповідного рішення виконавчого комітету в друкованих виданнях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 52
Панько Показати IP 23 Травня 2019 10:42
Міська рада ганьбить сама себе....повне розчарування
!!! до Панько Показати IP 23 Травня 2019 11:24
Комунальний транспорт все вирішить. Протрібно закупити нормальних тролейбусів і виганяти маршруточників з міста!!! Але як тільки маршрутогчники це унюхають, зразу буде бойкот і саботаж, зразу.
Andrij до Панько Показати IP 23 Травня 2019 13:43
a kyda smotrit antimonopolnuj komitet… eti perevoz4iki mezdy soboj dobozarilis pro povushenei zen, tak pyst i nalog teper im povusjat….
здравомислячий до Панько Показати IP 24 Травня 2019 00:28
Як їздили так і будуть їздити по 6грн. в маршрутках.Нічого не зміниться-менше людей не стане!Це вже перевірений факт.Минулі рази коли піднімали тариф на проїзд(з 4 до 5грн),люди писали подібні коменти і зараз те ж саме пишуть. Піднімуть до 7 чи 8 грн.так само будуть їздити!Бо людям треба добиратися по своїм справам!
скептик Показати IP 23 Травня 2019 11:06
міська рада розписується у власній бездарності
! до скептик Показати IP 23 Травня 2019 12:46
Електронний облік пасажирів в маршрутках все вирішить, бо покаже що у маршруточників й зараз надприбутки, а все що вони говорять це маячня, щзо б наживатись ще більше.
Олег Показати IP 23 Травня 2019 11:11
Переходимо на тролейбуси - дешево та екологічно. Правда ввести ще платний проїзд для пенсіонерів в години пік і ціни не було б.
тролим до Олег Показати IP 23 Травня 2019 11:22
Олєжка сунрайс,перейшли ви на лєксуси та систему підкупу та есс(до своїх праців).яка зарплата водіям,кістка
забув про маршутки Показати IP 23 Травня 2019 11:18
а що на рахунок покращення умов проїзду, та курсування за ГРАФІКОМ, який мав би висіти на КОЖНІЙ зупинці??? бо пишуть тільки про зп водіям, акумулятори, пальне, мастило...... і....ахахахахаха...подорощання техогляду...ахахах.. просто треба ж більше заплатити, коли це КОРИТО не може пройти техогляд законно!
Анатоль_ Показати IP 23 Травня 2019 11:18
За совета було по 5 коп. i було добре все
123ЙО до Анатоль_ Показати IP 23 Травня 2019 11:26
5 коп. було в тролейбусі. В маршрутка 20 коп., а це тоді вартість однієї буханки хліба! Так що пощитай, клоуне!
Оля до 123ЙО Показати IP 23 Травня 2019 23:24
Але тоді було багато тролейбусів і автобусів. Маршрутка мала 10 місць і лише сидячих. Де автобуси? Де автопарк?
Лучанин до 123ЙО Показати IP 24 Травня 2019 00:09
Тролейбус був 4 коп, автобус 5 коп, а трамвай у Львові чи Києві 3 кон, а хліб сірий 16 коп, а білий 20 кон. Зараз треба вводити електронний квиток щоб було все прозоро. А зараз квитків взагалі не має і не відомо, які їхні прибутки...
Лучанин до 123ЙО Показати IP 30 Травня 2019 10:10
Вельмишановний, в Луцьку немає маршрутних таксі, а є лише автобуси, звичайні міські автобуси, які безграмотний народ за звичкою називає маршрутками, бо колись вони спочатку такими і були. Саме з цієї причини мені не зрозуміло чому Ви порівнюєте тариф автобуса та маршрутного таксі.
скептик до Анатоль_ Показати IP 23 Травня 2019 12:42
за совєта свиней хлібом по 16 коп кормили, а собівартість його була 84 коп. кілограм мяса (якого не завжди купиш) коштував 3 рублі при собівартості у 15 рублів. про довгий перелік товарів, яких просто не було або важко було купити, я вже мовчу
Стомленийвідбрехунів Показати IP 23 Травня 2019 11:21
Цинічні брехуни з міськради, пов'язані з перевізниками взаємовигідними відносинами. Тільки у цій "ідилії" немає місця турботі про містян-пасажирів (повно непотрібних маршрутів, які дублюються, відсутність необхідних маршрутів, жахливий стан рухомого складу, не дотримання графіку руху...) Гадаю, що на чергових місцевих виборах лучани належним чином оцінять нинішніх "діячів".
Іра Показати IP 23 Травня 2019 11:39
На найближчих виборах до міської ради та мера не потрібно голосувати за тих, хто зараз там "засів". У міській раді тарифи підвищують, бо всеодно громадським транпортом не користуються. Хоча б для дітей до 14 років 2 гривні залишили
жлл до Іра Показати IP 25 Травня 2019 13:30
А тепер подумайте що таку владу вибрали зараз країною керувати!!!
1 Показати IP 23 Травня 2019 11:43
ціна паливо з ПДВ 24,62 грн/л, а вог може і ще меншу дати як для великого оптовика
Володимир Показати IP 23 Травня 2019 11:45
А при Порошенку було 5 грн.
Пасажир Показати IP 23 Травня 2019 11:49
А чому перевізники та міська рада вперто мовчать про необхідність обладнання міського транспорту валідаторами та засобами безготівкового розрахунку: картка, телефон та ж сама картка лучанина, наприклад. Це вже давно зроблено в багатьох містах, причому значно менших ніж Луцьк. А на рахунок Полтави, там люди по 5 не хочуть платити і поки страйк перевізників ні дочого не призвів!
Луцьк Показати IP 23 Травня 2019 11:56
Коли в маршрутках встановлять термінали для того щоб контролювати реальні доходи перевізників. Напевно вигідно так безконтрольно працювати і постійно плакати про свою збитковість.
Саша Показати IP 23 Травня 2019 11:58
Все типово. Набридли ці шантажі перевізників. Кожного разу коли вони вимагають підвищення тарифів то говорять що їм невігдно і вартість паливомастильних матеріалів висока та інше бла-бла бла... Якщо так то чому вони всі ще незакрили свої підприємства? Чому нічого не робиться для покращення умов для пасажирів. Справні автобуси, електронні квитки, графік руху і його дотримання та ін.... P.S. А з цієї статті можна зробити висновок що, ці, перевізники якісь меценати і вони роблять велику послугу що в таких "складних" умовах ще до цих пір перевозять людей.
лучанин Показати IP 23 Травня 2019 12:03
тролейбуси не вигідно, маршрути повідміняли, а для маршрутчиків підняли вартість проїзду, а це не змова, де антимонопольний комітет,
скептик до лучанин Показати IP 23 Травня 2019 12:44
антимонополька в долі
1 Показати IP 23 Травня 2019 12:04
Ті корита скоро на ходу порозсипаються то щоб нові автобуси власники маршрутів закупили, не хочете голосувати а тут швиденько все зробили. Ідіть у ср*** і власники рейсів і депутати які проголосували!!!!!
Власюк Показати IP 23 Травня 2019 12:13
З якого числа????? Поміняли президента і вже що хочуть і роблять в Луцькій міській раді? Безпорадники!
Я Показати IP 23 Травня 2019 12:18
Пенсіонери отримують пенісію на проїзд а діти ні. Зробіть висновки для тролейбусів. Діти безкоштовно а пенсіонери повну ціну
лучанка до Я Показати IP 23 Травня 2019 12:44
може афганці і чорнобильці та інші пільговики будуть платити при великих пенсіях. Школярам дайте закінчити школу і гуртки. Водії зупиняються на переходах і за два метри від бровки.Їх трохи оштрафувати і буде на бензин. Один день всім не сісти в транспорт Санрайзу і побачимо
скептик до Я Показати IP 23 Травня 2019 12:45
во-во. пенісію одержують, а не пенсію
Анонім Показати IP 23 Травня 2019 12:35
По..здите і втихните і будете далі їздити в коритах,вікна відкривати,бо вам то жарко,то смердите.Ви такі люди,вам зроблять по 10 грн,попишете в інтернеті і в маршрутку.Якби ви щось вирішували,коментатори,тоді да,а так пишіть...
Володимир Показати IP 23 Травня 2019 12:56
Якби українці були б бруднішими а не один на одного, один одному заздрить то всі б не платили в маршрутках і хай ті маршрутки возять цеглу!!! Скільки можна знущатися з людей?! Влада?! Не можете вирішити питання для народу вам Президент Зеленський порадив, напишіть ЗАЯВИ НА ЗВІЛЬНЕННЯ!!!!!!! .
Олександр Показати IP 23 Травня 2019 13:15
Охо-хо. Ви тут про тролейбуси ))) Рахуйте дні, коли у них 4 гривні стане - вони ніколи не відставали від маршруток. Тоді вже краще дати 6 у маршрутці, як 4 у тролейбусі, де навколо тебе вісім з десяти безкоштовних, а ти один, як той лох... Хоч у принципі, а хто їздить у комунальному транспорті...
Луцьк Показати IP 23 Травня 2019 13:59
Звертаюся до наших "доблесних" громадських організацій! А слабо вам зробити щось для громади? Подайте, як в Полтаві, позов до суду, і ЗАБЛОКУЙТЕ рішення на пару місяців, а то й півроку, а тоді апеляцію... Ви ж хочете, щоб члени вашої ГО потрапили в міськраду депутатами? Так ото - офігенний трамплін - все місто овації влаштує! Застрайкують - і чорт з ними! Конотоп і Полтава - в приклад, ніхто не вмер!
!!! Показати IP 23 Травня 2019 14:13
Такий транспорт повинен бути лише комунальним. Єдиний квиток, водій без грошей, безконтактна оплата і кондуктори з драконівськими штрафами. А цю всю швору на свалку! Як колись зробили із маршрутками мерседасами - нічого пристосувались і змушені були. Звичайно, що люди побурчать і будуть їздити. Не факт, що швидше за тролейбус. Та й пенсіонери повинні платити - в маршрутці ж може це зробити, о чому в тролейбусі ні? Можливо не повну вартість, проте ... Ці з всі .... змінюють тариф так, що частина людей побурчать, а попереду літо - частина поїде з міста, частина може з роботи чи на роботу прогулятись. Якби тема буде гострою, але можна менше їздити. Проте з дощем та холодами будуть їздити всі!
Че Показати IP 23 Травня 2019 14:53
А що вже може перевізники автопарк оновили? (ладно, може хоть достойно поремонтували?) Всі працюють чітко за графіком і у вечрінй час та вихідні дні не знімають машини з маршруту? Уже запровадили електронний білет? Податки з кожного проданого квитка уже справно надходять до бюджету? Водії оформлені? Зарплата біла?
Іван Показати IP 23 Травня 2019 14:53
Щоб проїзд в маршрутках окупився то і по 106грн. мало буде.Їздить один хлам, на його обслуговування і утримання треба дофіга грошей. Міська рада купує тролейбуси вже не один рік, але їх не видно.
Перевізник Показати IP 23 Травня 2019 15:16
Ви тут "повозмущаєтеся" і проковтнете все як завжди. Така ваша сутність. Бо дуже важко свою товсту ліниву с.р.а.к.у піднести декілька зупинок пішки або провезти на велосипеді (бюджетний варіант)/власному авто (якщо є змога). А в години пік стадо стоїть на зупинці і готове їхати за будь-яку ціну... Тому нічого дивного в тому нема що вас мають у всі ....
123 Показати IP 23 Травня 2019 17:35
Собак ніхто не питає, коли в упряжку заправляють. Їхнє діло гавкати! Отак і ставляться до вас!
Народ Показати IP 23 Травня 2019 21:16
А де побачити хто голосував за підвищення? Тоді реально не голосувати за них на виборах. Де побачити прізвища цих голосувальників?
Лучанин Показати IP 23 Травня 2019 22:40
31 травня БОЙКОТ УСІХ МАРШРУТОК . ( тролейбусом пішки велосіпедом....)
Лучанин Показати IP 24 Травня 2019 01:10
А я вам скажу чого їм невигідно: понаплодили пільгових категорій громадян! Я розумію коли інваліди, а от коли якісь почесні громадяни, про яких ніхто ніколи не чув, ще є ті, хто був в АТО, яким дають і землю і комуналку вони не платять і їм все мало! Пільговиків в комунальний транспорт!
Лучанин2 Показати IP 24 Травня 2019 09:14
Такссс, ну і де там мій велосипед?? Давайте всі хто може купуємо в кого немає велосипед і катаймось по справах на велосипеді. Це і швидше, і дешевше, і для здоров'я корисніше.
Беріть приклад Показати IP 24 Травня 2019 10:26
Столиця Естонії забезпечує безкоштовний проїзд у громадському транспорті для своїх жителів. У квітні 2012 року це питання було винесено на міський референдум і підтримано понад 70% городян. Давайте в нас таке запровадимо!
Беріть приклад Показати IP 24 Травня 2019 10:30
А в китайському Ченду – столиці провінції Сичуань з населенням понад 7 млн осіб – проїзд безкоштовний з 5 до 7 ранку, що дозволяє розвантажити транспорт в наступну годину пік. І ніхто в цих країнах не плаче про збитковість.
678 Показати IP 24 Травня 2019 13:41
Яка влада, такі ціни
Заручник обставин Показати IP 24 Травня 2019 14:44
А на євроблясі Вам, шановні Лучани, набагато дорожче буде їхати чим в маршрутках? Беріть попутників з собою.
Ірина Показати IP 24 Травня 2019 18:45
Ще б ті корита, які курсують містом, трохи в порядок привели, а то жахи... Елементарно транспорт часом і не миють... Влітку поки до роботи доїдеш, то можна знепритомніти. Кондиціонери не працюють..
місцевий Показати IP 25 Травня 2019 14:47
Чому влада міста так відхрещується від запровадження електронного квитка, спитайте?! Бо там сидять ті, хто має відношення до перевізників і має відкати, ну і суспільство в нас черстве, свої права ніколи відстоювати не будуть, а скоріше, за гроші, будуть за інших горлянку рвати! От так і живемо :(
Хай би підвищили цін Показати IP 27 Травня 2019 12:43
Якщо навіть і підвищать проїзд до 10грн то при умові нових маршруток, розкладу, екологічності транспорту, та GPS щоб через телефон знати де водій шляється!!!
Україна Показати IP 30 Травня 2019 08:43
Перепрошую, сьогодні 30.05, опубліковано я так розумію 23-24 +10 це 2.06,то чому ціна уже 6
Борець Показати IP 30 Травня 2019 09:43
Всі під міську раду! В нашій країні треба всі права виборювати! Слава Україні!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus