USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку пропонують демонтувати обеліск на меморіалі

25 Січня 2019 11:08
За прикладом Львова здійснити демонтаж обеліску на меморіальному комплексі «Вічна слава» пропонують у Луцьку: комплекс хочуть очистити від тоталітарної символіки.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 25 січня.

Депутати розглянули звернення від Волинського осередку всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса від 20 грудня 2018 року. Як повідомив голова комісії Микола Федік, у зверненні йдеться про пропозиції щодо реконструкції меморіального комплексу. Враховуючи необхідність виконання вимог закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки, автори звернення просять розглянути свої пропозиції.

Так, просять визначити замовника та джерела фінансування реконструкції меморіального комплексу, провести інвентаризацію місць увічнення пам’яті, поховань та встановлення пам’ятних знаків, провести силами спеціалізованих проектних організацій обстеження технічного стану монументу, пам’ятників та пам’ятних знаків, поховань, інженерних мереж, комунікацій та благоустрою території меморіалу на площі 7,5 гектара.

Микола Федік зауважив, що на меморіалі варто навести лад та прибрати ті елементи, що порушують закон про декомунізацію, адже наразі там «сюрреалізм»: на меморіалі увічнюють тих, хто воював проти комуністів, а також Героїв Небесної Сотні.

У грудні у Львові розпочали демонтаж подібного тридцятиметрового обеліска, тож, на думку депутата, у Луцьку треба здійснити ті ж самі заходи: демонтувати обеліск, який має приблизно 40 метрів заввишки, як символ тоталітаризму і провести інвентаризацію символіки, що порушує закон (наприклад, постаменти з певними орденами). Перш за все, потрібно визначити, скільки коштуватиме знесення, отже, потрібно буде звернутися в управління містобудування та архітектури, а також визначити, що підлягає декомунізації на меморіалі, а що ні. Попереду, з його слів, не одне засідання комісії, щоб запустити цей процес, розробити кошторис цих робіт.
Отже, члени комісії вирішили звернутися до юридичного департаменту щодо повноважень міськради у реконструкції меморіального комплексу. Також звертатимуться в управління містобудування та архітектури щодо замовлення проектно-кошторисної документації. Для здійснення інвентаризації залучатимуть інші управління. На наступному засіданні комісії окреслять план дій надалі, після відповіді від юридичного департаменту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Активіст Показати IP 25 Січня 2019 11:13
Торба-дизель-Львів для таких розумних.
Андрій Показати IP 25 Січня 2019 11:15
Вся специфіка "Свободи" - постійно щось зламати, перейменувати або по вулицях толпою ходити. А про добробут і комфорт для пересічного лучанина колись будете дбати, діти тягнибоківські?
!!! до Андрій Показати IP 25 Січня 2019 13:43
Підкажіть, а де там Свобдода фігурує ? Та й у раді депутатів від свободи мізер, там більшість у інших партій, то бо чого тут Свобода? НУ А ПО СУТІ ПИТАННЯ, Я ЗВИЧАЙНО ПРОТИ ТАКОЇ ІНІЦІАТИВИ, ОСНОВНА МЕТА ЯКОЇ ЗРОБИТИ "ШУМІХУ" ПІД ЧАС ЯКОЇ ДЕПУТАТАМ КРАЩЕ КРАСТИ...
Андрій до !!! Показати IP 25 Січня 2019 19:12
А Федік з якої партії, на Вашу думку?
Лучанин Показати IP 25 Січня 2019 11:15
Хр*н вам, а не демонтаж!
Анатоль_ Показати IP 25 Січня 2019 11:16
Свол@та!!!!!
21 Показати IP 25 Січня 2019 11:18
контужені при%%рки. Вам немає за що вчепитись? Перемога у Великій Вітчизняній Війні це пам'ять народу. Вулиці за мільйони перейменовували вже. Досить!
Олег Показати IP 25 Січня 2019 11:40
це iсторiя , память друго`i свiтовоi`, чим ви кращi вiд вандалiв якi ламають та грабують надгробки ,могили ???? Не вже iнших робiт не мае. Будуйте вже щось а не ламайте .на приклад садочки ,школи iтд
Григорій Показати IP 25 Січня 2019 11:49
В память надто багатьох порядних людей, які загинули не за комунізм, а за мир і нас з вами споруджено цей меморіал. І не якомусь недо......ку вирішувати його долю. Хоче руйнувати - торбу в руки і в Львів.. Там такі самі вир...ки правлять бал. А меморіал зруйнувати не дамо. Зрозуміло??
Реаліст Показати IP 25 Січня 2019 11:59
Скільки вже можна ламати, контужені? Якщо ваші діди в лісі сало їли, то чиїсь на фронтах гинули. І в їх пямять цей меморіал спорудили, а не в честь комунізму.
Любі свині Показати IP 25 Січня 2019 12:31
Приєднуюсь до думок, зазначених вище. Мухи окремо а котлети окремо! Одна справа зміна назв вулиць. Інша справа - меморіали та кладовища. Слідуючи логіці "реформаторів" на надгробках з червоними зірками на старих кладовищах треба ті зірки зірвати? То тоді то є кримінал. Стаття КК "Глум над могилою"... А обеліск яку загрозу в плані державності несе? Там же немає ликів леніна чи жукова. Там матір з оливковою ( здається ) гілкою. А що, це не може бути символом і полеглих зараз на війні з московією??? Може варто розглянути питання адаптації наявної стели до питань увіковічнення пам"яті загиблих нашого періоду? Тут треба добре подумати і порадитись з громадою. А не думати про черговий "розпил" бюджетних грошей та демонтажні роботи. Так що до меморіалу не лізьте! Слава Україні!
соціум Показати IP 25 Січня 2019 12:35
Задумайтесь над тим , що чекає на вас в майбутньому.
укр Показати IP 25 Січня 2019 12:36
а у Відні памятник стоіть там памятають і вдячні визволителям о це Європа а це що
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 13:01
Зробіть краще як собака,коли немає чим зайнятись
Лучанин Показати IP 25 Січня 2019 13:03
Характерна риса недоукраїнця - витирати із пам"яті історію, і порожнє місце заповнювати різними "патріотичними псевдофактами". Причому - це стосується не тільки сучасників і не залежить від партійної чи політичної приналежності. Дай щось знищити. У Луцьку було стільки кладовищ: єврейські, польські, ... І де вони зараз? Навіщо таке робити? Що воно дає для розвитку себе і країни?
віктор Показати IP 25 Січня 2019 13:14
зламаними пам'ятниками та перейменованими вулицями народ не нагодуєш. Томосом теж не прикрити бездіяльність. ПРАЦЮВАТИ і СТВОРЮВАТИ блага для людей потрібно, а час покаже, хто тиран, а хто за людей голову поклав. Той, хто не береже свою історію - учить чужу. Задумайтесь.
Любарт Показати IP 25 Січня 2019 13:15
Будувати - розуму не мають, а от руйнувати мастаки.
127 Показати IP 25 Січня 2019 13:39
Не завадило б і обком знести.
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 13:59
на засіданні постійної комісії міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту всеукраїнську правозахисну організацію «Меморіал» імені Василя Стуса цікавлять не питання законності, злочинністі або корупції, тобто з цим у нас все добре і можна жити далі, а от що у нас погано, так це пам`ятники. Залишилось розвалити пам`ятники, бо з усім іншим проблем нема. До слова, на меморіалі у нас не сюрреалізм, а історія, наш досвід, уроки для майбутніх поколінь.
вовк Показати IP 25 Січня 2019 17:45
цей недоумок хай іде на цвинтар і валить надгробки своїх пращурів. Йолоп не знає слова- будувати. Дай дурню лома- буде все валити.
Pavlo Показати IP 25 Січня 2019 18:14
Маразматик
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 19:48
Це ж пам'ять! Як можна осквернити пам'ять тих, хто зберіг, захистив, відвоював нашу землю. Цей мпморіал завжди нарадує, чим небезпечний націоналізм і чим в результаті, він закінчується. Може, тому так він очі колить нашим владцям?
Григорій Показати IP 25 Січня 2019 20:05
Федір, дай свій номер телефону. Побалакаємо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus