USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку від завтра стартує сервіс оренди електросамокатів. Де можна буде користуватися

12 Серпня 2021 15:39
В обласному центрі Волині із завтрашнього дня планують запустити сервіс оренди електросамокатів VZHOOH. Електросамокати будуть розташовані на п’яти локаціях: вулиця Лесі Українки, 6; вулиця Лесі Українки, 67; проспект Василя Мойсея, 2; проспект Волі, 13; Театральний майдан.

Вартість розблокування самоката становитиме дев’ять гривень. Кожна хвилина поїздки наразі коштуватиме користувачам 2 гривні 50 копійок з понеділка по четвер та 2 гривні 90 копійок гривні – з п'ятниці по неділю.

Наразі підприємці отримали всі відповідні дозволи, хоча раніше намагалися запустити сервіс без погодження міської ради. Тож вже завтра лучани зможуть покататися на новеньких електросамокатах, але лише у відповідних локаціях.
Встановили електросамокати самостійно, а тепер отримали дозвіл від міста

Керівник департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль розповів Інформаційному агентству Волинські Новини, що нещодавно підприємці самостійно встановили у місті електросамокати, лучани ними користувалися та відповідно оплачували цю послугу. По-перше, це порушувало процедуру ведення підприємницької діяльності у Луцьку. По-друге, була незрозуміла ситуація з безпекою громадян, оскільки не скрізь можна їздити та не скрізь з однаковою швидкістю.

«Ми зв’язалися з підприємцями, пояснили, яким способом відбувається оформлення дозволів на ведення підприємницької діяльності. На кілька днів вони прибрали самокати з вулиць для того, щоб оформити відповідні документи та визначити дозволені маршрути та швидкість, з якою можна їхати.

Сьогодні переговори з підприємцями завершилися тим, що вони отримали дозволи на п’ять локацій по місту для розміщення своїх транспортних засобів. Також під час переговорів ми встановили маршрути та швидкість. Із завтрашнього дня вони вже можуть надавати ці послуги, – зазначив Борис Смаль. – Такі дозволи надані поки на два тижні на прохання самих підприємців, адже вони хочуть оцінити економічний ефект від такої діяльності. Якщо він їх влаштує, така послуга буде у нашому місті на постійній основі у літній період. Все залежить від якості та бажання лучан користуватися цією послугою».

За словами посадовця, підприємці хотіли отримати дозволи на більше вулиць, де можна буде пересуватися за допомогою електросамокатів, однак є місця, де ведуться ремонтні роботи, а десь вулиці і так перевантажені транспортом.

«Загалом ми дійшли згоди, склали маршрут, який вважаємо тестовим, оскільки такої послуги раніше у Луцьку не було. Вважаю, що ця послуга буде доволі якісною, адже і інформаційно, і технічно вона добре забезпечена. На кожному з транспортних засобів є GPS-навігатори. Лучани можуть взяти самокат в одному місці та залишити в іншому, звичайно ж, у межах локації, де ними можна буде пересуватися. Підприємці самостійно заряджають та забирають самокати з місця, де їх залишили. Думаю, така послуга буде зручною для лучан і може замінити таксі».

Луцьк став другим містом після Києва, в якому запускають сервіс

Про ідею запуску сервісу оренди електросамокатів у Луцьку розповідають Віталій Третяк та Сергій Совик, які є засновниками проекту VZHOOH. Кажуть, що в 2015 році вони подорожували Європою, загалом маршрут пролягав через десять країн. Перша зупинка була в Луцьку, оскільки в місті відбувався всеукраїнській фестиваль «Бандерштат».

«Це місто настільки запало нам в душу, що після відкриття нашого сервісу в Києві, наступним містом став Луцьк. Саме тому ми відкрили свій проект в Луцьку 6 серпня, напередодні «Бандерштату». Але згодом взяли паузу в декілька днів для отримання відповідних документів на впровадження сервісу. З 13 серпня ми відновлюємо його роботу», – розповідають чоловіки.

Однак, з їхніх слів, наразі складно планувати парк самокатів, не знаючи запит: «Нам дуже хочеться надати велику кількість самокатів, збільшувати кількість пунктів старту та розширювати карту покриття, але це все буде збільшуватись по мірі запиту містян».

Як працюватиме сервіс та місця розташування електросамокатів

Для того, щоб скористатися сервісом оренди електросамокатів, користувач повинен встановити мобільний додаток, взяти вільний самокат в користування та по завершенню поїздки залишити його в межах зони покриття сервісу, яка визначена в мобільному додатку VZHOOH. Важливо, щоб самокат не заважав перехожим та був доступним для користування іншим.

«Ми це контролюємо через мобільний додаток, супутник та фото розміщення самокату після кожної поїздки. Вартість розблокування самоката становить 9 гривень. Кожна хвилина поїздки коштуватиме користувачам наразі 2,5 гривні з понеділка по четвер та 2,9 гривні з п'ятниці по неділю», – інформують підприємці.

Наразі самокати будуть розташовані в наступних пунктах:

вулиця Лесі Українки, 6

вулиця Лесі Українки, 67

проспект Василя Мойсея, 2

проспект Волі, 13

Театральний майдан

Безпека користування та швидкість їзди

Віталій Третяк та Сергій Совик наголошують, що самокатами можна буде пересуватись в межах мапи, яку вмонтували в мобільний додаток VZHOOH. Піклуючись про безпеку вжухерів та перехожих, швидкість самокатів обмежили до 20 кілометрів на годину.

Щодо вчинення ДТП, то чоловіки кажуть, що за практикою, яка вже є на сьогодні, відповідальність за ДТП несе винна сторона в межах чинного законодавства та правил дорожнього руху.

«З метою ідентифікації самокатів та користувача, який ним керує, ми розміщуємо ідентифікаційні номери на рульовій трубці всіх електросамокатів. В разі потреби ми можемо програмно ідентифікувати конкретного користувача на конкретному самокаті в конкретний момент часу.

Ми попіклувались про своїх клієнтів та надаємо роз’яснення через службу підтримки нашого сервісу з приводу безпеки руху. Кожен користувач сервісу, його життя, здоров’я і навіть відповідальність перед третіми особами є застрахованими», – наголошують засновники проекту.

Насамкінець вони закликали користувачів дотримуватись правил дорожнього руху, контролювати безпечну швидкість та паркувати самокати так, щоб вони не заважали перехожим.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 15:43
Ціни, прямо скажемо, спекулятивні. На таксі буде дешевше
Мотороллєр до Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 16:10
Ножками і пішкодралом, гоп-гоп-гоп ...
Він до Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 16:26
Це точно. Як завжди наші «бізнесмени» рентабельність хочуть отримати 1000%. А не лопне, шановні?
Анонім до Він Показати IP 12 Серпня 2021 16:42
А тобі що до того,тобі ж в рот ніхто не заглядує скільки ти з'їв.Ти глянь ціну на самокат,документи на дозволи і електроенергію,розроби додаток і будеж знати скільки люди зароблять,ти ж безкоштовно хліба комусь не дасиш,а тут тебе душить.
Він до Анонім Показати IP 12 Серпня 2021 17:05
На таксі теж треба дозволи, ліцензії, оплата праці водію, податки, технічне обслуговування авто, а поїздка вийде дешевша. Нікого нічого не душить, просто треба мати міру.
Штангенциркуль до Він Показати IP 12 Серпня 2021 17:24
Не тобі про "міру" переживати. Сопи тихенько у дві дирки і помовкуй.
Анонім до Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 16:39
Купи собі і будеш їздити безкоштовно.Ти звик до союзу,де все колгоспне,а тут потрібно платити
Та й таке Показати IP 12 Серпня 2021 16:34
Видання, якщо ви вже й використовуєте на зображенні мапу OpenStreetMap, то не порушуйте умови їх використання, а саме не забувайте добавляти атрибуцію на джерело (https://www.openstreetmap.org/copyright)
Лучанин Показати IP 12 Серпня 2021 16:55
А міська рада якось регулює рух таких транспортних засобів? По тротуарах зараз стало небезпечно ходити: то велосипеди, то електросамокати, то ще якісь чудеса-техніки літають між пішоходами з небезпечною швидкістю. Хіба це нормально? Погляньте, що робить у парку з тими прокатами. Там небезпечно ходити, а особливо малим дітям.
Анонім до Лучанин Показати IP 12 Серпня 2021 17:01
Є велодоріжки,дійсно,їдеш собі,а тут сунеться туша по велодоріжці,неможливо кататись.Сиди вдома,якщо тобі місця мало.
Лучанин до Анонім Показати IP 12 Серпня 2021 18:42
По-перше, то не велодоріжки, то частина тротуару, яка дуже слабо виділена, можна ж було хоча б через метрів 10 якісь знаки малювати, по-друге, мова йде про парк і вулиці де взагалі немає велодоріжок, по-третє, ви просто хам, а не велосипедст(велодятел чи як там кажуть.)
Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 17:04
До Анонім. Не твоє діло, чим я їжджу і до чого звик, не рівняй усіх по собі. А з такою вартістю проїзду бізнес не піде, можеш не бризкати слиною. Бо виходить як у анекдоті: - Чому у вас помідори по 1000 грн за кілограм? - Дуже гроші потрібні.
ага до Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 19:41
ти старий пеньок по принципу- а баба яга пртів!
Цікаво Показати IP 12 Серпня 2021 22:09
А пересуватись зі швидкістю 20 км без шолома, це - безпечно ?
море Показати IP 14 Серпня 2021 09:20
Пішком нема де вже ходити
Для Луцька дорого. Показати IP 30 Серпня 2021 12:46
Для лучан така вартість послуги електросамокатами зависока. Щодо того, що Луцьк - друге місто з електросамокатами, то ще на початку липня в Одесі бачив, що їздять електросамокатами по місту від 2-х різних сервісів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus