USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку вшосте зібралися дитячі театральні колективи

31 Жовтня 2018 08:00
У Волинському обласному академічному театрі ляльок відбулася шоста зустріч дитячих театральних колективів в межах проекту БО «Творчість заради життя» Lutsk Junior Theatre, що реалізовується за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», інформують у Фонді.

Відкриття дійства розпочалося «Рожевим вальсом» від Балетної студії «Жизель». Потому глядачі поринули у світ казки разом з театральною студією Палацу культури м. Луцька «Бешкетники», які презентували лялькову виставу «Колобок». Юні актори київської театральної студії «Майстерня радості» привезли до Луцька відразу дві роботи – вистави «Маленький принц» та «Випадок з ангелом».

Дитяча театральна студія «Лялькові сходинки» з Рівного не лише показала юним глядачам повчальну казку «Мийдодір», а й влаштували для діток веселу та цікаву анімаційну програму. Традиційно дивували зі сцени актори Творчої студії Наталії Журавльової, які презентували театральний етюд «Сестри», створений за мотивами однойменної оповіді Наталки Малевич. Після завершення виступу кожен учасник отримав дипломи та пам’ятні подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Проект Lutsk Junior Theatre реалізовується у Луцьку другий рік. Його мета – популяризувати театральне мистецтво серед дітей, молоді, осіб з особливими потребами, шляхом забезпечення доступу цих громадян до формальної та неформальної культурно-мистецької освіти. В межах проекту відбуваються творчі зустрічі дитячих театральних колективів з різних куточків України. Діти мають можливість презентувати свої театральні роботи різній цільовій аудиторії, навчитися нових форм театрального мистецтва. Учасники проекту проходять тренінг «Методи і практика роботи інтерактивного театру імпровізації» від професійних акторів і педагогів. Практичне заняття спрямоване на творчий розвиток дитини, її мислення, емоцій, подолання стереотипів та упередження, щодо різних соціальних груп, розширення світогляду, розвиток гуманістичних цінностей.

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» забезпечує платформу для проведення театральних виступів та тренінгу, оплачує проживання учасників з інших міст (які належать до пільгових категорій), екскурсійно-культурну програму, роботу педагогів з театрального мистецтва.

Куратор та ідейний натхненник проекту Lutsk Junior Theatre Наталія Журавльова зазначила, продовж 2018 року культурний проект відвідало 17 колективів зі Львова, Рівного, Києва, Сокаля, Авдіївки, Черкас, Луцька та Луцького району. Всього було презентовано 26 вистав.

«Цього разу, вперше в історії проекту, ми запросили аж 5 колективів. Ми намагалися організувати їм цікаве дозвілля для тих, хто вперше у нашому місті. Влаштували екскурсію старим містом, відвідали Замок Любарта, переглянули виставу за участі акторів театру ляльок «Про що мріють зірки». На початку грудня ми плануємо провести фінал, де будуть представлені прем’єрні роботи колективів з Луцька, Львова, очікуємо на приїзд колективів зі сходу України», – розповіла Наталія Журавльова.

«Ми втретє беремо участь в проекті Lutsk Junior Theatre. Це завжди нові враження та цікаві знайомства. Діти прагнуть сцени. Вони вибрали для себе цей напрямок і їм цікаво в ньому розвиватися. Цей проект – те, що їм потрібно», – каже Андрій Окладов, керівник колективу «Лялькові сходинки» Рівненського академічного обласного театру ляльок.

Київська театральна студія «Майстерня радості» представила луцьким глядачам два творчих колективи – вихованців з центру по роботі з дітьми та молоддю Дніпровського району м. Київ, Палацу культури «Райдуга» та школи І-ІІІ ст. №9 Оболонського району м. Київ. До Луцька юні актори приїхали вперше. Вони в унісон запевняють глядача: незважаючи ні на, що – ангели існують. Потрібно лише повірити і диво трапиться.

«Вистава «Випадок з ангелом» – візитівка нашого колективу. Нею ми починали роботу, – пригадує керівник студії Оксана Папета. – Дитячий світ – неперевершений. Для дітей дуже важливо не лише брати участь у конкурсах, але і спілкуватися. Завдяки таким проектам у дітей виробляється відповідальність один за одного, вони діляться досвідом, вчаться допомагати. Театральне дійство об’єднує дітей з різних міст, але однієї країни – України театральної».

«У Луцьку є чимало театральних студій, які потрібно показувати глядачу. Тому проект Lutsk Junior Theatre однозначно потрібен, – каже режисер луцьких «Бешкетників» Вадим Хаїнський. – Моїм вихованцям дуже цікаво подивитися на виступи інших. Ми вперше виступаємо на такій великій сцені. Це дуже хороший досвід».

Керівник програми «Культура і духовність» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Дмитро Зінько зауважив: Фонд підтримує проекти, які спрямовані на популяризацію культури та мистецтва волинського краю.

«Основна мета підтримки проекту Lutsk Junior Theatre полягає в популяризації саме театрального мистецтва. Адже театр, як вид мистецтва, завжди був невід’ємною частиною духовного самотворення нації. Саме в театральному мистецтві узагальнюється досвід національних надбань, втілюються моральні засади народу та його духовні ідеали», – зазначив Дмитро Зінько.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus