USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку встановлять сучасні зупинки замість «іржавого страхіття» з металопрофілю. Фото

22 Квітня 2021 15:43
У Луцьку зупинки громадського транспорту зразка 2000-х років замінять на нові, сучасні та естетично привабливі варіанти. Усього архітектори розробили три архетипи таких тимчасових споруд.

Про концепцію зовнішнього архітектурного вигляду тимчасових споруд та зупинок громадського транспорту під час засідання виконкому 22 квітня повідомив начальник управління містобудування та архітектури Веніамін Туз.

Зі слів доповідача, болюча тема зовнішнього вигляду тимчасових споруд актуальна для Луцька вже давно.

«Велика кількість із них стоять на своїх місцях десятками років. Станом на сьогодні, вони не відповідають жодним естетичним вимогам сучасності. Концепцію, яку сьогодні пропонують затвердити, розробили ще два роки тому. До цього залучили спеціаліста, який на той момент створив багато тимчасових споруд і вони вирізнялися продуманістю та високим рівнем естетичних показників. Це найкращий архітектор в нашому місті. Перед ним поставили багато задач, складних з точки зору проектування, зокрема, щоб ці принципово нові споруди гармонійно вписалися як в спальний район, так і в центральні частини міста», – зазначив головний архітектор Луцька.

Він розповів, що, згідно із концепцією, розробили три головних архетипи зовнішнього архітектурного вигляду тимчасових споруд та зупинок громадського транспорту.

Архетип № 1 – споруда площею 5 метрів квадратних. Може використовуватись для продажу дрібного товару чи ремонту взуття.

«Це найменша тимчасова споруда, яку можна обійняти руками», – зазначив Веніамін Туз.
Архетип № 2 (а) – тимчасова споруда площею 15 метрів квадратних з доступом із двох сторін. Може використовуватись і як прилавок, і як кіоск. Тут не передбачається захід, торгівля ведеться із приміщення. Є можливість розмістити торгове обладнання.


Архетип № 2 (б,в) – Споруда варанту «б» доповнена вікном. Варіант «в» передбачає ще й майданчик для відпочинку поруч із спорудою.
Архетип № 3 – найбільша тимчасова споруда площею 30 метрів квадратних. Це найбільша торгова точка, у якій дозволений продаж підакцизних товарів і ця точка може працювати цілодобово.
«Якщо ми зможемо реалізувати положення цієї концепції, то цим самим змінимо у кращу сторону естетику архітектури нашого міста. Тимчасові споруди в тій чи іншій кількості встановлені на багатьох вулицях. При цьому зовсім невелика їх частина є естетично-привабливою. Окрема історія із зупинками, які в Луцьку встановлені. На превеликий жаль, у 2000-х роках ці зупинки через схему узаконення самочинного будівництва отримали статус законних об’єктів нерухомого майна із правом власності. Ці зупинки варто було б демонтувати, але ми не можемо цього зробити. Сьогодні ми працюємо із власниками зупинок, щоб привести їх до нормального вигляду – щоб вони були функціональними, комфортними, зручними і не спотворювали, а прикрашали місто. Споруди із металопрофілю двадцятирічної давності, багато разів пофарбовані і з іржею, виглядають справді жахливо», – зазначив Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Він наголосив, що за поточну каденцію депутати і члени виконкому повинні працювати так, щоб приватні зупинки виглядали належним чином.

«І, якщо ми це реалізуємо, будемо першим таким місто в Україні, яке це зробить», – підкреслив мер.

Члени виконкому нову концепцію зовнішнього архітектурного вигляду тимчасових споруд та зупинок громадського транспорту затвердили, віддавши за неї 17 голосів.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 22 Квітня 2021 16:11
за чий рахунок банкет?
1 Показати IP 22 Квітня 2021 16:14
На Володимирській напроти "Комфорту" поставте, щоб від дощу і вітру заховатись!!!!
Луцяка Показати IP 22 Квітня 2021 16:14
Доречно було б написати - " міський бюджет профінансує (можливо на умовах співфінансування)".... Без фінансування з боку міської ради - це означає залізти в кишені сімейного бюджету під час коронакризи і витягнути практично останні кошти. При цьому не обов,язково фінансувати коштами - можливо звільнити від сплату податку на землю чи нерухомість і т.п.....
Изя. Брат Цили. Показати IP 22 Квітня 2021 16:14
Собача будка.!!!!!
007 Показати IP 22 Квітня 2021 17:06
По здають в оренду хтось добре на цьому заробе . Будуть нові вишенькі , будуть по вечорах розпивати спиртні напої , кричати , матюкатись , бити морди , і валятись , гадити довкола . Тільки от чи можна буде сховатись там від негоди , вітру , дощу ітд
qwe Показати IP 22 Квітня 2021 17:33
На цій зупинці можна гарно змерзунти, простудитися та змокнути, а влітку перегрітися. Проект зупинок на доопрацювання. Магазинів та кавярень вже вдосталь, як і аптек, барів, акцентів та земенів. В стилі мінімалізму для людей: кондиціонер/опалення, інтернет, Термінали сіті-кард, чистота та порядок! Ось це буде зупинка!
Анонім Показати IP 22 Квітня 2021 17:39
Колись забороняли, тепер можна.
Пенсіонер Показати IP 22 Квітня 2021 18:04
Соромллюсь запитати: присісти людині ДЕ? Чи там тільки "стоячі" МІСЦЯ? Хто придумав цей брєд. Зупинка повинна виконувати функцію зупинки, а не генделика при дорозі.
Макс Показати IP 22 Квітня 2021 18:13
А чи не можна розробити проект зупинки, де, насамперед, будуть передбачені зручності для людей - захист від опадів, вітру, нормальні лавки різної висоти (для дорослих в дітей), місце для розкладу руху транспорту, смітник, ін. А тут, насамперед, передбачені торгові і інші площадки, які хтось в майбутньому здаватиме в оренду і качатиме гроші.
Луцьк Показати IP 22 Квітня 2021 18:47
Що ви людей в блуд вводите? Ви не про зупинки громадського транспорту мову ведете, а знову розміщаєте на зупинках торгові кіоски, які жодними нормами там не передбачені. Знову погрузкуі вигрузку будуть робити із заїздних карманів і пішохідних тротуарів. Торгаші правлять в Луцьку бал. У Європі такого і близько нема.
Hello Показати IP 22 Квітня 2021 19:57
Хочуть торгувати, то хай в тому критому склепі зроблять для пасажирів місце відповідної площі з нормативними документами для очікування транспорту. Зараз нічого нового не зроблено, лише змінена "шапка". Доведіть до ладу можливість оплатити проїзд електронним квитком у будь-який час доби та можливості. Такі Зупинки ще можуть почекати, ти паче що нещодавно поставили малі застеклені.
Лучани Показати IP 22 Квітня 2021 20:49
За останні роки влада перенесла акценти з бюджетоформуючих і містоформуючих пріорітетів на оті шпаківні, на парасольки, на бруківку, на кликунів, на підвали, на родзинки і перлинки і т. п. Де інвестиції, де робочі місця, де промпідприємства, де житло, де дитячі садочки і т. д. і т. п. !?
Лучанка Показати IP 24 Квітня 2021 10:18
Не варто попусту витрачати гроші на дороговартісні зупинки. Їх основна функція - місце тимчасового перебування пасажирів, воно повинно забезпечувати захист від атмосферних опадів і деяку кількість сидячих місць. Не треба робити зону відпочинку - це не функція зупинки. До речі, нові коричневі зупинки не захищають від дощу! Навіщо там стільки дірок!
Наталка Показати IP 26 Квітня 2021 14:18
не гарні
Лучанин Показати IP 24 Листопада 2021 15:57
А мені подобається. Гарні зупинки. Так тримати. (На них 100 років ніхто навіть уваги не звертав)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus