USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку за підробку документів судили рієлторку

7 Лютого 2023 20:46
Луцьку рієлторку звинуватили в підробці документів, відповідно до яких вона одержала від ТОВ «Липинський» кошти за послуги, яких нібито не надавала. Заразом вона зробила «послугу» забудовнику, який отримав можливість зменшити свій податок на прибуток.

Суд першої інстанції жінку виправдав, однак прокурор подав апеляцію, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

П’ять років прокурори доводили в Луцькому міськрайонному суді те, що рієлторка Тетяна Проноза отримала від забудовника ТОВ «Липинський» 5% від проданих у житловому комплексі осель незаконно. Мовляв, більшість із покупців вона навіть не бачила.

Як зазначила сторона обвинувачення, кілька людей, за яких Тетяна Проноза одержала свою винагороду від забудовника, дізналися про нерухомість і купили квартири без її участі. До того ж, у кількох актах наданих послуг виявили помилки: наприклад, дату, яка припадала на вихідний день, або акт, укладений у період, коли рієлторка була за кордоном.

У суді першої інстанції підозрювана наполягала: хоч особисто з усіма покупцями не спілкувалася, вони могли побачити пропозиції квартир в оголошеннях, які вона розміщувала в соцмережах. Тобто, окрім рієлторських, жінка надавала забудовнику маркетингові послуги.

У досудового слідства виникли певні припущення і стосовно забудовника. Нібито оплату послуг рієлтора, які реально не надавалися, забудовник міг включити у валові витрати. Такого роду витрати підприємства відмінусовують із так званого валового доходу, за яким вираховують розмір податку на прибуток, що мають сплатити.
Суд першої інстанції визнав Тетяну Пронозу невинною, оскільки повідомлення-рішення податкової, яка ініціювала кримінальне провадження проти рієлторки, були скасовані адмінсудом, а опитані 80 покупців підтвердили, що жінка дійсно проводила з ними відповідні роботи щодо продажу квартир.

Прокурори подали апеляцію. Вони наполягали, що насправді рієлторка послуг, за які отримувала гроші, не надавала. Про це свідчать нібито підроблені документи.

«Якби ці послуги дійсно надавалися, то в день попередньо укладеного договору мав виставлятися акт виконаних робіт, надаватися рахунок, який мав бути оплачений. Однак усі акти складалися формальна наприкінці місяця», – зазначила прокурор Юлія Назарук.

Адвокат рієлторки не погодився з цим твердженням.

«Сторона обвинувачення намагається довести, що немає особистих заслуг Тетяни Пронози в тому, що вона привела клієнтів. Ми вважаємо, що це не так. Ми покликаємося на той самий договір, який говорить про так звані ексклюзивні права. В суді першої інстанції ми цю обставину дослідили. Написано, що незалежно від того, чи привела Тетяна Проноза безпосередньо за руку цього клієнта, чи не привела, товариство бере на себе зобов’язання виплатити їй комісійну винагороду в силу проведеної нею роботи», – розповів адвокат Богдан Ульчак.

Рієлторка наголосила, що жодних документів не підробляла. Водночас визнала, що помилки в укладеній документації є, але вони технічні.

«Усі люди (а їх більше ніж 80), які приходили в суд, сказали, що я їм продавала квартири… Це технічні помилки. У чому підробка?» – зауважила вона.

Заслухавши всі сторони Волинський апеляційний суд ухвалив: «Апеляційну скаргу прокурора в кримінальному провадженні залишити без задоволення, а вирок Луцького міськрайонного суду Волинської області від 2 травня 2022 року щодо Тетяни Пронози залишити без змін».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ABC Показати IP 8 Лютого 2023 01:13
Рішалово скрізь. Welcome to Ukraine.
Луцяка Показати IP 8 Лютого 2023 08:21
Податківці хотіли збити грошенят. Коли не вийшло - порушили кримінальну справу. Але піймали облизня
Любі свині Показати IP 9 Лютого 2023 09:22
Не смішіть моі тапки… Головні ознаки приховування злочину ( читай - мінімізація податків ). Пані рієлтор член родини забудовників. Тобто надання нею послуг чиста фікція. Друге., Там, де адвокат стульчак ( ой, вибачте, ульчак) там по любому кримінал. А судді взагалі красавці- з такими мармизами сидять типу щось вивчають, думають. А баблішко то вже давно зайшло….

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus