USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У луцьких бібліотеках запрацювали розмовні клуби української мови

29 Червня 2022 07:00
У чотирьох бібліотеках Луцька розпочали роботу розмовні клуби української мови, учасниками яких стали місцеві жителі та переселенці з дітьми, відвідувачі книгозбірень і волонтери.

Як розповіла Суспільному директорка «Луцької міської централізованої бібліотечної системи» Марія Назаревич, місяць тому бібліотекарі проводили опитування та збір інформації про потребу в розмовних клубах, після чого вирішили започаткувати такі заняття.

Вони тривають до години кілька разів на тиждень. Покращити знання мови і в форматі навчання, і в форматі живого спілкування можна у бібліотеках-філіях №№ 11, 10, 5 та 4. Зі слів Марії Назаревич, предмет розмови і навчання формують відповідно до запитів відвідувачів.

Читати ще: «Геть від Москви»: як відбувається дерусифікація волинських бібліотек

Перше заняття відбулося в бібліотеці №10. Прийшло 15 людей. Вони повторювали правила орфографії, виконували тренувальні вправи та ознайомилися з новим правописом. Заняття проводила вчителька вищої категорії Галина Тур.

У бібліотеці №11, що розташована в приміщенні медколеджу, формат заняття запровадили інший, оскільки клуб відвідують здебільшого переселенці з дітьми. На першому занятті, розповіла Марія Назаревич, учасники працювали у творчій майстерні в форматі живого спілкування, слухали українські народні казки та музику.

Читати ще: У Луцьку працює розмовний клуб для переселенців

У бібліотеці №5 уже сформували групу з російськомовних лучан та переселенців, які виявили бажання поглибити знання з української мови. Заняття з відвідувачами проводять з елементами театралізації.
На першому занятті клубу в бібліотеці №4 обговорювали старожитні діалекти та говірки, згадували відомі й невідомі діалектизми.

Читати ще: «Провали в мовній політиці – одна з причин війни в Україні». Юрій Громик – про конфлікти з російськомовними переселенцями, «адін народ», матюки та московську церкву

Як додала директорка «Луцької міської централізованої бібліотечної системи», мережу бібліотек, у яких діє розмовний клуб української мови, в подальшому будуть розширювати. Більше інформації про розмовні клуби можна дізнатися на Facebook-сторінці «Луцької міської централізованої бібліотечної системи» або на офіційному сайті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus