USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

У Литві 75% українських біженців планують повернутися на Батьківщину

28 Лютого 2024 06:22
Згідно з опитування, 75% українських біженців, які перебувають в Литві, планують повернутись на Батьківщину, коли це буде безпечно, а близько 17% поки що не визначилися.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на опитування, проведене в 2023 році Вільнюським офісом Міжнародної організації з міграції (IOM Lietuva).

Учасники дослідження сказали, що основними викликами для них залишається фінансова стабільність (25%), мовний бар’єр (21%), довгострокова оренда житла (19%) та працевлаштування (19%).

За словами глави IOM Lietuva Ейтвідаса Бінгяліса, за два роки війни на зміну базовим потребам прийшли виклики, пов’язані з інтеграцією.

«Ми зараз все частіше чуємо про курси литовської, це означає, що люди обрали життя в Литві, поки в їхній країні небезпечно. Проте більша частина українців планує повернутися додому, коли це буде можливо», – сказав Бінгяліс.

Читати ще: Скільки українських біженців хочуть залишитися у Чехії: опитування

За даними організації, у перші місяці після прибуття до Литви українці зазначали, що особливо потребують фінансової допомоги та медичних послуг, а після першого року стали актуальними пошук роботи та курси литовського. Тому їм надали можливість безкоштовно вивчати литовську мову. Повідомляється, що курси відвідали 400 українців.

Дослідження показало, що, як і раніше, залишається актуальним питання купівлі ліків (19%), засобів особистої гігієни (16%) та одягу (14%). За цей час українцям роздали 2000 карток для придбання ліків, 160 сімей отримали купони на суму 150 євро на купівлю різних речей для облаштування побуту, а на покриття побутових витрат за перший рік організація виділила 330 тис євро.

Читати ще: Яким українці бачать майбутнє країни через 10 років: опитування

Виділялися також гроші на оплату оренди, а минулого року було відкрито інформаційний центр MICenter, у якому проводять різні заняття для українців.

«Що стосується інтеграції українців в інших країнах Балтії та пов’язаних з нею викликів, то тут особливої різниці немає. У Литві та Латвії на першому місці – фінансова стабільність, в Естонії – мовний бар’єр, відповідно 25%, 38%, і 42%, у сусідніх країнах українці також стикаються з проблемою довгострокової оренди (Латвія – 17%, Естонія – 21%) та викликами, пов’язаними з працевлаштуванням (Латвія – 31%, Естонія – 33%)», – сказав глава IOM Lietuva.

За два роки з початку війни в Україну до Литви приїхало майже 84 тисячі українців.

Нагадаємо, уряд Литви продовжив до березня 2025 року надання статусу тимчасового захисту для українців, які переїхали до цієї країни через воєнну агресію Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 28 Лютого 2024 07:56
25% виявилися розумнішими

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus