USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

У Мінагрополітики розповіли, які продукти подорожчають в Україні через блокаду польського кордону

27 Листопада 2023 21:01
Блокада українського кордону польськими перевізниками може призвести до дефіциту та подорожчання імпортних продовольчих товарів.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в інтерв’ю УНІАН, передає Главком.

«Можуть виникати дефіцити, починаючи з солі, тому що, на жаль, українське виробництво в тимчасовій окупації. А також інших продуктів, які в нас не вирощуються. Наприклад, цитрусових, бананів. Також морепродуктів, бо в нас зараз немає доступу до моря, щоб повноцінно їх виловлювати. Це не обов’язково щось «лакшері» – це навіть звичайний хек і інша заморожена риба», – повідомив він.

Висоцький додав, що через водний шлях повноцінно не працює через війну. До повномасштабного вторгнення Україна в основному імпортувала продукцію контейнерами через Одесу, але тепер це все пішло автомобільним транспортом і альтернатива відсутня.

«Тож є ризики, по-перше, дефіциту, а по-друге – такого здорожчання, яке більшість собі не зможуть дозволити», – зазначив заступник міністра.

Читати ще: Затор із фур розтягнувся на десятки кілометрів: який вигляд має заблокований ПП «Ягодин–Дорогуськ»

Тарас Висоцький підкреслив, що з точки зору економіки, по імпорту продовольства, яке в Україні не вирощується і не збирається, блокування кордону б’є досить суттєво.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники заблокували для проїзду вантажного транспорту три пункти пропуску: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин». Передбачається, що акція триватиме до 3 січня. КПП «Шегині», який не працює від 23 листопада, страйкарі почнуть блокувати цілодобово вже з понеділка, 27 листопада.

Читати ще: Українські перевізники заблокували трасу для поляків у відповідь на блокування кордону

Також польські перевізники, які блокують пропускні пункти на кордоні з нашою країною, не пропускають цистерни з паливом і гуманітарні вантажі для України. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач повідомив, що українські урядовці направили інформацію про ці випадки польській владі.

До слова, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з профільними асоціаціями та перевізниками створило штаб допомоги українським водіям. Його ключове завдання – забезпечити наших людей їжею, питною водою, медикаментами та пальним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
йцук Показати IP 27 Листопада 2023 22:25
ціни й без тої блокади постійно підвищувалися
Богдан хмельницький Показати IP 28 Листопада 2023 00:49
Ось справжнє лице пшека.
Клава Показати IP 28 Листопада 2023 03:35
якась зграйка "зацєнтих" без облич блокує кордон.. де Дуда, польські спецслужби ?..
Макс Показати IP 28 Листопада 2023 09:28
А до чого тут продукти , ми ж аграрна держава

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus